GGG

In NB 82 konden we het verslag van Nico's reis naar Eurothema al lezen, en vernemen dat Nederland de winnaar is geworden.
In het blad Thema van de NVTF staat in februari ook een verslag van de wedstrijd, met daarbij een foto waarop "onze Nico" zijn prijslamp overhandigd krijgt door één van de oprichters van de BTA, de British Thematic Association, mevrouw Margaret Morris.
Nico, ook van je mede-MFN-ers de felicitaties voor deze prestatie.
Nico Helling ontvangt zijn prijs

Op de verschillende veilingsites komen we weer een nieuw soort nep verzamelartikel tegen. Eerder uitgeven voorgefrankeerde enveloppen van landen worden later van een fraaie illustratie en een gefantaseerd stempel voorzien. Zo kwam ik het hierbij getoonde envelopje tegen op eBay en dan in een hele reeks van verschillende modellen, voorzien van een erg bedrieglijk herinneringsstempel:

Envelop met fantasie-stempel

Het stempel wekt het vermoeden dat het om een herinneringsstempel gaat voor de 100-ste verjaardag van Harley Davidson, op de envelop geplaatst in 2004, Milwaukee, Wisconsin, USA waar de HD fabriek staat. De envelop is echter een Australisch product en dateert uit de vorige eeuw , zo'n beetje rond de jaren 80. Een USA stempel op een Aussie envelop?? Lijkt me dus niet kloppen.
We hebben ze ook al gespot van andere merken, o.a. Indian, en er zullen er nog wel meer volgen. De Australische aanbieder van dit spul staat dan ook al voor andere uitgiften (o.a. de eerste dag enveloppen van de Russische nep-staten en andere bogusuitgiften) op de zwarte lijst van fila-product-producenten.
Dus.... U bent gewaarschuwd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Fantasie-stempel tgv. 100 jaar Harley Davidson

 

Roemeense postzegel met motor-tab

Een heel lange tijd was er bij ons maar één Roemeens zegeltje met de bedrukte tab zoals hiernaast getoond bekend, en we begonnen al te denken aan een leuk stukje huisvlijt van een Roemeen met een motorcrosshart.

Nu is er dan bij een clublid toch een tweede exemplaar in de verzameling gestopt en kunnen we zeggen dat het hier dus toch om een in grotere mate vervaardigde "herdenkingszegeltab" gaat.

 

In NB 83 konden we al een paar variaties melden op het Thaise velletje met de Scooter bezorger op de zegel. Nu blijkt dat er nog een velletje met een zegel uit de serie is verschenen. Nu niet met de Scooty in de zegelafbeelding (dit keer een postbode te water) maar in de velrand van het tien zegels tellende velletje wel de Scooty.
Geen nieuwe motorzegel dus maar wel weer één voor de vel-totaal-liefhebbers.
Scooty op velrand van Thais blok

Thais blok met Scooty op de velrand

In AIJP-bulletin nr. 123 worden de cijfers mbt. postzegeluitgiften per land over 2004 bekend gemaakt. Hierin worden alleen de officieel bij de UPU aangemelde (en dus in officiële catalogi opgenomen) uitgiften meegeteld.
Koploper is Ivoorkust met maar liefst 203 zegels die ook nog eens in niet minder dan 214 verschillende velletjes werden aangemaakt.
Op een goede tweede en derde plaats vinden we de Verenigde staten en Japan, maar ja die geven dan ook van die vellen met meer dan 20 verschillende zegels tegelijk in één thema uit.
Qua prijs kun je beter niet Zimbabwe gaan verzamelen. Want met maar 30 zegels komt het totaal nominaal uit op een 1.025.800 ZW$, hetgeen gelijk staat aan een waarde van € 1025,80. Qua handelswaarde, dus wat de verzamelaar ervoor kwijt zal zijn, zal dit toch al snel een € 2500 bedragen.
Nederland doet het dan nog helemaal zo slecht nog niet met 90 zegels en 9 vellen voor € 61,40, terwijl de België-verzamelaars iets duurder uit zijn met € 86,97 voor 126 zegels en 6 velletjes.
Het goedkoopst uit zijn verzamelaars van onder andere Togo, Somalië, Iran en Brunei. Zij waren om hun verzameling in 2004 up-to-date te houden maar liefst nul Euries kwijt. Geen uitgiften dus.
Apart is nog wel om te melden dat bijvoorbeeld landen als Congo
(15 zegels) en Benin (45) maar een paar uitgiften hebben aangemeld en Sao Tomé E Principe, Rwanda en Eritrea niet één uitgifte registreerden, terwijl de markt toch vol en bol staat van 'zegels' uit deze landen.

Walter Wermuth, oud International van de Trialsport, nu journalist voor deze sport en MFN-clublid, heeft in het laatste maandblad van de FIM, de Internationale Motor(sport)bond, weer een stukje over zijn hobby, de Trialsport op filatelie, geschreven. Een leuk stuk over zegels mbt. deze sport en, net als hij al eerder in een artikeltje in het jubileum boek van de FIM over de filatelie en de MFN schreef, maakt hij ook nu weer melding van onze vereniging.

Artikel uit FIM magazine over Trial op postzegels

In deze nieuwsbrief staat een vertaling van dit artikel. Wil je het verhaal online lezen, ga dan naar http://www.fim.ch/en/default.asp?item=47# en dan het artikel aanklikken. Je hebt er wel Acrobat Reader voor nodig.
Walter, Merci encore un fois de nous pour cette bonne article.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home