Isle of Man II

In aansluiting op de meldingen van nieuw IOM spul in het artikel in de vorige NB, werden toen in de Nieuwtjes al verschillende volgende uitgiften gemeld. Inmiddels zijn deze zegels en vellen ook binnen, en kunnen we nu met zekerheid de volgende zegel als motorstamp betitelen: in de serie ter herdenking van 70 jaar D-Day staat inderdaad een motorrijder.

Postzegel Man tgv. D-Day

Detail van de motorrijder op D-Day zegel Man
Detail met de motorrijder

D-Day Presentation Pack Man
Presentation Pack van de D-Day uitgifte

En ook kunnen we nu een betere afbeelding plaatsen van het speciale herinneringsblok met daarin 16 eerder uitgegeven zegels, waaronder zegel nr. 68.

Herinneringsblok D-Day van Man

Detail met oa. de motorzegel uit het herinneringsblok
Detail uit het blok met rechts de motorzegel

De losse D-Day motorzegel uit 2004
De losse motorzegel uitgegeven in 2004

Hoewel de zegels uit 2004 en het nieuwe blok qua tanding en formaat hetzelfde zijn, kunnen we ze eenvoudig uit elkaar houden door het inschrift van het jaartal onder het beeld. Verder is de drukker een andere (zegels "De La Rue" en blok "BDT"), zijn de kleuren iets anders (grijs is grijzer, en rood meer rood-oranje) en is de witte strook onder het beeld hoger.

Verschillen tussen losse zegels en blok
De verschillen tussen losse zegels en blok

Het blok wordt geleverd in een kartonnen omslag, verpakt in cellofaan. Op de achterzijde info over D-Day.

Ook werd in de vorige NB al gemeld dat er speciaal voor de start van de Tour de France in Engeland een serie velletjes is uitgegeven. De zes velletjes zijn ook uitgegeven in een presentatiemapje, met daarin tevens een set Pre-Paid briefkaarten met dezelfde afbeeldingen als op de velletjes. Als afbeelding voor de frankering werden zes van de acht zegels gebruikt. De kaarten kregen de nummers 81 t/m 86 mee.

Kaartenset Man tgv. Tour de France 2014
De complete kaartenset

Op kaart 81 is geen motor te vinden, maar op kaart 82 op de beeldzijde tweemaal zegel nr. 126, en dezelfde afbeelding als pre-paid op de achterzijde:

Kaart 82 Man tgv. Tour de France 2014

Kaart 82 Man tgv. Tour de France 2014

Kaart 83 toont zowel aan de beeldzijde als in de pre-paid zegel slechts een stukje van een motorfiets (en dat moet je net willen zien):

Detail van motorfiets op kaart 83 Man

Kaart 84 staat bol van de brommers. Op de voorzijde en achterzijde de afbeelding van zegel nr. 127, met als extraatje een als "tab" uitgevoerde plaat van een motor op een kasseienstrook in België.

De motorafbeeldingen op kaart 84 Man

Kaart 85 kunnen we weer overslaan, geen motor te vinden, maar op kaart 86 weer als tab de aankomst op de Champs-Élysées te Parijs, met héééél in de verte nog paar motoren.

"Tab" op kaart 86 Man, op achtergrond enkele motoren

De set is er ook samen met de vellen, verpakt in een fraai foedraaltje.

Tijdens de dit jaar op zaterdag 31 mei 2014 verreden eerste race van de TT-week evenaarde "Majestic" Michael Dunlop (een neef van…) de prestatie die Georg Meier 75 jaar geleden neerzette op een 500 cc compressor machine, door eerste te worden op een BMW S1000RR.
Op het document (A4 formaat) een fraaie foto van Michael, maar ook twee stuks van een nieuw soort zegel: de postage paid geprinte zegels, die we al wel van de postwaardestukken kenden, maar niet op documenten.

Vel Man met Postage Paid zegel-prints
Het hele document

Postage Paid zegel-prints op vel Man
De "Postage Paid" zegel-prints

Ook nu is weer een al bekende afbeelding gebruikt, die van de 500cc BMW van zegel nr. 21 uit 1987, en ook hier is de geldwaarde vervangen door de woorden "postage paid". De oplage van dit document is 1000 stuks.

Nog iets verser is de nieuwste briefkaart van IOM in ons thema. Bruce Anstey reed het al supersnelle ronde record van Heer McGuinness naar de knoppen, met een halve mijl meer. Hij maakte een rondje met een gemiddelde van 132.298 mph (net geen 213 km/u). Ook deze kaart heeft een limiet en wordt 2500 keer verkocht.

Briefkaart Man tgv. ronderecord Bruce Anstey

Briefkaart Man tgv. ronderecord Bruce Anstey

Grandstand stempel op briefkaart Man
Grandstand stempel op de Anstey briefkaart

Tot slot dan nog voor de totaal-verzamelaars: Manx Post herdenkt dit jaar de geboorte van de Peel cars, de kleine handzame voertuigjes zoals al eerder beschreven in NB 77 (september 2006), met een speciale herinneringenvelop en dito stempel. De Peel cars mochten met een motorrijbewijs gereden worden, en de meesten hadden maar drie wielen.
Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het karretje is er in Peel een treffen georganiseerd en de envelop is op de eerste dag van dit feest gestempeld met een postmark die zo'n economisch karretje toont.

FDC Man tgv. 50 jaar Peel Cars

FDC Man tgv. 50 jaar Peel Cars

FDC Man tgv. 50 jaar Peel Cars

Tot zover deze keer de info over Isle of Man, maar geloof me: er komt nog meer!

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home