GGG

Belgisch poststuk en stempel tgv. Madonna del Centauri

Een envelop van onze zuiderburen met een afbeelding van een Mariafiguur met kindje Jezus in de illustratie en een soortgelijk stempel. Neen, we gaan niet over op een ander te verzamelen thema. Deze herinneringsenvelop is 100 % toepasbaar in ons thema. Als we het stempel goed bekijken, zien we al het woord “rallye” staan en dat geeft al meteen een mogelijke verbondenheid met onze hobby. Hoe zit dat?

Wel, al voor WWII waren er motorrijders die tijdens of voor hun motorfietstocht een bezoek brachten aan een kerk in Alessandria, Italië, om daar de zegen te ontvangen. In het Heiligdom werden tal van bewijzen bewaard van miraculeuze beschermingen bij ongevallen van motorrijders uit die parochie.
Op 8 September 1946 werd er de eerste motor-meeting ter zegening georganiseerd door Dr Marco Re. Als beschermvrouwe werd de in het Heiligdom bewaarde ‘Heilige Maagd van de Klei’ genomen. In 1947 werd bij decreet van Paus Pius XII deze keuze officieel gemaakt.
De kerk van Alessandria
In het Italiaanse werden motorrijders wel eens gekscherend vergeleken met de Centaur, het mythische half paard / half mens wezen. Niet onvoorstelbaar natuurlijk. Bij het kiezen van een naam voor de Madonna van motorrijders ligt de keuze van Madonna del Centauri dus voor de hand.

Het eerste voor ons in beeld komende Madonna del Centauri item is een Italiaans stempel uit juli 1973. In 1995 wordt er opnieuw een stempel voor de Internationale Raduno (= treffen) gebruikt.

De Madonna del Centauri stempels uit 1973 en 1995
De stempels uit 1973 (links) en 1995 (rechts)

Maar nu weer terug naar de Belgische envelop waar we mee begonnen. Mede door het succes van de Italiaanse rallye werden in meerdere landen secties van de Moto Club de Madonna del Centauri opgericht. Zo zijn er afdelingen in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zwitserland en België.
Van de Zwitsers en de Fransen heb ik zgn. opschroefschildjes in de verzameling. Deze schildjes zijn bedoeld om op de motorfiets aan te brengen na de zegening.
De Belgische afdeling organiseerde dus op 3 juni 1962 eveneens een motorzegening te Roeulx, Wallonië met voor ons het stempel en de speciale envelop als item voor de collectie.
Nog elk jaar zijn er motorzegeningen in de diverse landen……… met ook moderne Madonna’s del Centauri.

Links een Zwitsers en Frans plaatje, rechts een moderne Madonna del Centauri

Australië heeft ook weer twee lieve motorzegeltjes voor ons gemaakt. Postie Kate bezorgt de post op de zegeltjes op een bromwieler.
Ook nu weer bestaan er van elk zegeltje een gegomde en een zelfklevende versie. Op de maximumkaarten zitten de zelfklevers maar er bestaan ook op de beeldzijde gefrankeerde postwaardestukken. Dit fenomeen hadden we ook al bij de Farmers-uitgifte (die boer op de motor achter de koeien aan) gezien. Waarom? Welnu, de gebruikte kleefstof op de stickerzegels is niet geschikt voor lange termijn bewaring (not for long time storage) in onze verzamelingen. De oplosmiddelen in de lijm tasten namelijk het papier aan. Als geste worden dus de Australische sticker-zegels ook uitgeven op gegomd papier en dat wordt ook doorgevoerd in de maximum kaarten. Leuk hè, hebben we mooi een extra item te verzamelen.
Van de Postjuffrouw Katie bestaan ook verschillende formaat zegelboekjes zoals Eric ons in de vorige NB meldde, maar er bestaat ook een zogenoemd “Funbook”. In dit Funbook zijn de zegels in aparte blokjes opgenomen, maar ook een postwaardestuk, een voorgefrankeerde ansichtkaart. Op de beeldzijde Katie op de brommert voorzien van een ingedrukte zegel en op de achterzijde de frankering.
De Funbookjes zijn vooral op kinderen gericht met spelletjes e.d. Mogen wij ook een beetje kind zijn?

BLokje met zegel met Posty Kate

BLokje met zegel met Posty Kate
2 van de blokjes

Voorkant van de Prepaid kaart met Posty Kate
De voorkant van de pre-paid kaart...

Achterkant van de Prepaid kaart met Posty Kate
en de achterkant

Isle of Man heeft in de aanloop naar het grote jubileumjaar 2007 (100 jaar TT-races) de motorfietsuitgiften op een laag pitje gedraaid. Toch is er voor verschillende onder ons een nieuwtje dat in de collectie past: Peel cars wordt op een uitgifte van 23 juli 2006 van zes zegels herdacht.
Peel cars? Ja, Peel cars. Peel cars, een fabrikant van polyester motorfietskuipen op het eiland Man, staat te boek als fabrikant van ‘s werelds kleinste autootjes en, wat voor ons belangrijker is, sommige op drie wielen.
Het kleinste autootje ter wereld is de Peel P50. Het heeft drie wielen, die op verschillende plaatsen gemonteerd kunnen zijn. Zo zijn er P50's met twee wielen achter en één voor, en het model op de zegel van 28 pence met twee wielen voor. De P50 is het topmodel van Peel.

Peel P50
De Peel P50

Volgens de boeken werden er wel 100 van gemaakt. Het 49 cc motortje werd geproduceerd bij de voormalige DKW fabriek in Duitsland, Zweirad Union.
In 1964 ziet de Trident het levenslicht. Van deze tweezitter met een 98 cc motortje worden er 45 gemaakt.
De Manxcar is een verhaal apart, en deze wordt door de fabrikant al als een echte auto gezien. Maar wel met drie wielen.

De Manx zegels met Peel cars
De Peel zegels

Zoals al gezegd is 2007 weer een jubileumjaar voor de Isle of Man TT-races. Uiteraard zal de postdienst weer ruim aandacht aan dit gebeuren geven. Zonder Eric het gras voor de voeten weg te willen maaien ga ik jullie toch vast de uitgifte melden van een paar opmerkelijke zaken.
Uiteraard verschijnen er zegels met betrekking op de TT in velerlei variaties, maar het IOM Governement verzorgt ook op speciale inschrijving een TT 100 collectie. Deze collectie gaat bestaan uit:

  • speciale Eerste dag enveloppen, getekend door beroemdheden
  • een speciaal set TT 100 years postkaarten
  • een speciaal voor de TT geslagen muntset van de IOM
  • een speciale druk van een afbeelding van Geoff Duke, door hemzelf ondertekend
  • een cd met TT-commentaar van Duke
  • alle zegels en presentation packs, FDC’s etc, etc, welke uitgegeven worden
  • en een speciaal exemplaar van het uit te geven boek “TT-100".

De TT jubileum zegels
De jubileum zegels

Op deze set moet wel van te voren ingetekend worden en wel voor 1 januari 2007. Ga even zitten want het geheel kost het lieve sommetje van GBPnd 249.00 (= € 365.00). In totaal worden er maar 500 sets vervaardigd.
Gelukkig komen de meeste zaken ook los in de verkoop en voor ons is dan vooral het boekwerk van de Motorrace-journalist Mick Duckworth van belang. In dit boek worden namelijk pagina’s opgenomen met daarin meegedrukt de zegels van de speciale uitgifte tgv. 100 year TT

Het TT jubileum boek
Het jubileum boek

Het boek met een voorwoord van Murray Walker, de beroemde speaker van de races, moet GBPnd 25.00 gaan kosten, een kleine 37 Euries. Ook dit boek wordt op bestelling gedrukt en moet voor 1 januari besteld worden.

Nou ik ben wel weer aan het eind van mijn nieuws. Verzamelse en tot leeszs.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home