Een paar krenten

Op de jubileumviering was het al weer de 39ste keer dat we een clubveiling van Motorfilatelie organiseerden. Veilingsamensteller Gerard had weer een mooie lijst met een groot aantal leuke en zelden aangeboden kavels op papier gekregen die ondergetekende aan de man/vrouw moest brengen. En dat lukte aardig.
In de veiling zat een groot aantal mooie zaken zoals een paar FDC's die in kleine oplage gemaakt zijn en vooral in Engeland erg gezocht zijn, maar eveneens een zeer fraaie aanvulling op onze collecties vormen. Een paar schaarse persoonlijke zegels uit verschillende landen, en een strook Calf of Man zegels die zelfs onze (bijna) alles hebbende secretaris ambieerde.

Toch zaten er echt een paar "superkrenten" tussen de kavels, zoals het in nieuwsbrief 95 en 97 besproken Nieuw Zeelandse "vaste klanten" blok. Dit blok had dan ook de interesse van vele leden.

"Vaste klanten" blok Nieuw Zeeland

Een ander gezocht item is het zegeltje van Guatemala met motorpolitie, 20 stuks op rij, voor de politiekazerne in Guatemala-Stad. Het zegeltje is uitgeven in een grooooote serie (34 zegels in drie groepen), ontworpen door Carl Marcxwordt en gedrukt door onze eigen vaderlandse drukker Johan Enschede en zijn Zonen. Het is een uitgifte ter viering van de herverkiezing van de om zijn hervormingen geliefde President Ubico, uitgegeven de 20ste mei 1937. In de laatste groep van 12 "Exterior" luchtpostzegels (bedoeld voor airmail naar het buitenland), voorzien van een vliegtuigopdruk in zwart, vinden we ons zegeltje.

Motorzegel Guatemala tgv. herverkiezing president Ubico

Ik probeer bij zoiets altijd om een merk/type aan een motorfiets te koppelen. Het is natuurlijk erg simpel om er HD aan te hangen, maar gezien de uitlaat en het dwars in het frame geplaatste V-blok lijkt me dat niet juist. Nu is de waarde van het zegeltje niet spectaculair, en dit jaar staat hij voor € 3.50 in de catalogus. Grote probleem is het feit dat het zegel zelden los aangeboden wordt maar bijna altijd in de complete serie van 34. De cataloguswaarde van de serie: € 170.00. En daar moet ik dan bij vertellen dat op de internationale veilingen op dit moment veel hogere prijzen voor deze serie betaald worden. Dat alles maakt dat dit zegel tot een van de krenten uit en in onze verzameling behoort.

De motorfiets op het zegel van Guatemala

Een andere topper is het zogenaamde Burgos zegel. In de veiling aangeboden als blokje van vier Urgente zegels. Het zegeltje is een overdrukte Spaanse belastingzegel, in een blok voorzien van vier Express (Urgente) opdrukken: Pegasus het vliegende paard, een raceauto, een trein, en een koerier op een motorfiets.

Burgos blokje met linksonder de motorfiets opdruk

De geschiedenis van deze zegels is net zo interessant als de strooptocht om ze te vinden. En dan ineens vind je zo een blokje zomaar in de MFN-veiling. Nog mooier was dat we eenzelfde blokje van deze zegels konden aankopen en als prijs in de jubileumverloting konden inzetten. De beschrijving van dit zegel is niet zomaar even in een kort verhaaltje te doen en in een volgende Nieuwsbrief zal ik daar een en ander over vertellen.

Dat de jubileumveiling een groot succes was, blijkt wel uit het feit dat ook nu weer bijna alles van eigenaar wisselde. Samen met de verloting had iedere aanwezige die avond wat te bewonderen en een reden om de motorpostzegelboeken weer eens ter hand te nemen.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home