Printfouten op Persoonlijke Postzegels

De Persoonlijke Postzegels die we bij TNT Post kunnen bestellen worden niet gedrukt, zoals 'normale' postzegels. In plaats daarvan worden de eigen afbeeldingen en eventuele tekst van de maker geprint op een voorgedrukt vel met daarop de landnaam en waarde. Bestel je meerdere velletjes, dan worden die ook per stuk geprint.
Dat ze geprint worden is duidelijk te zien bij de velletjes PPZ's die op beurzen en grote postkantoren gemaakt kunnen worden (zie ook het artikel over de Postex). Deze zijn voorzien van een speciaal schutblad aan de achterzijde, met daarop de naam 'Oki'. Inderdaad, de printerfabrikant.
Bij dit printen blijkt nog wel eens iets mis te gaan. Omdat de PPZ's per velletje gemaakt worden, zijn soms niet alle vellen 100% identiek. Dit is bijvoorbeeld te zien bij de Hulsmann zegels die ik zelf een paar jaar geleden heb laten maken, en waar de positie van de afbeelding ten opzichte van het kader niet op alle vellen gelijk was:

Persoonlijke Postzegels met Hulsmann motor
Op de rechterzegel staat de afbeelding meer naar rechts en hoger.
Beide zegels komen uit dezelfde bestelling van meerdere velletjes!

Een ander opmerkelijke exemplarische afwijking hadden we in de laatste veiling: een blokje van een van de Burki zegels (zie NB 92) waar op één van de zegels een witte vlek zat (in de door mij er op getekende rode cirkel):

Burki zegels met printfout

Op de MFN Nieuwsbriefzegel van NB 89 ontdekte Eric onlangs dat er op een aantal velletjes een aantal strepen staan over de tekst '44 eurocent'. Dit was steeds bij de zegel linksboven op het velletje, maar niet bij alle vellen!

Persoonlijke Postzegel MFN met printfout

Op deze manier worden PPZ's leuk voor puzzelaars: zoek de verschillen…..

Paul Essens

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home