Postex 2010 - 'n terugblik

Terwijl ik dit zit te typen komt de eerste sneeuw van dit winterseizoen naar beneden. Niet erg aanlokkelijk om er met de motor op uit te gaan. Dat was ruim een maand terug wel anders.
Na een week heel mooi najaarsweer staat op vrijdag 15 oktober de Postex op het programma. De MFN wil met een eigen stand tijdens het weekend van de Postex meer aandacht geven aan de motorfilatelie en de Motor Filatelisten Nederland.

MFN stand op Postex 2010 in opbouw
De nog bijna lege MFN stand in opbouw

De weken voor de Postex krijgen de leden die de stand willen bemensen een uitnodiging met de tijd waarop ze verwacht worden. De diverse verzamelingen en propagandamateriaal worden verzameld en er worden flyers gemaakt. Gepakt en gezakt ga ik op mijn gepoetste motor richting Apeldoorn. Net voor de eerste regendruppels rij ik mijn motor naar binnen.

BMW F800 van Simako-BDM
De BMW F800 is net door Simako-BDM afgeleverd

Al snel melden Gerard van der Linden en zijn vrouw Astrid zich. En de medewerker van Simako-BDM die een BMW komt brengen om onze stand op te fleuren. Later weet bestuurslid Paul Essens ons te melden dat het een bijzonder model betreft (zie artikel Hans). We beginnen om de stand op te tuigen. De tentoonstellingskaders worden gevuld met diverse verzamelingen en propagandabladen.

De kaders worden gevuld
Gerard bezig met het vullen van de kaders

Dan verschijnt ook Eric Mulder ten tonele. Nico heeft voldoende passe-partouts geregeld waardoor het binnenloodsen van helpers geen probleem is. Met man en macht wordt gewerkt om de stand klaar te hebben als de poorten open gaan. De tafel wordt voorzien van kleedjes, Nieuwsbrieven, catalogi, flyers, en een standaard met filatelistisch materiaal. Blikvanger zijn de nieuwe MFN zegels: een algemene en een speciale Postex zegel. Beiden met als waarde-indruk 1.

MFN promotie en Postex zegels
De nieuwe MFN promotiezegel en de speciale Postex beurszegel

Al met al ziet het er erg fraai uit. Als laatste komen de pepermuntballen op tafel. Voor nu is alles klaar en er wordt koffie gehaald. Met de stroopwafels van Nico genieten de MFN-ers nog even van de rust. Maar al snel nadat de eerste bezoekers binnen zijn, wordt ook de MFN stand met een bezoek vereerd.

Klaar voor de bezoekers...
Alles is klaar om de bezoekers te ontvangen

Hoewel we toch al ruim twintig jaar bestaan zijn de mensen nog steeds verbaasd dat er ook voor motorfietspostzegels een vereniging bestaat. Naast het bezichtigen van de verschillende tentoonstellingskaders wordt er ook gepraat over motorfietsen. Vooral oudere verzamelaars, die net voor of na WO II motor gereden hebben, trakteren ons op leuke verhalen. Over motoren waarvan wij het bestaan niet meer weten. Over de 'barre' omstandigheden waarin in die jaren gereden moest worden.
Sommige geïnteresseerden nemen een flyer en Nieuwsbrief mee. Wat wel veel aftrek vindt zijn de persoonlijke zegels. De algemene zegel is voor alle bezoekers te koop. Per stuk of per velletje van 10. De speciale Postex zegel is alleen voor de MFN leden beschikbaar.

MFN stand op de Postex 2010

Een van de eerste clubleden die we mogen verwelkomen is André Sierink. Altijd in de weer om zijn verzameling uit te breiden. Om de standhouders van de club een hart onder de riem te steken, heeft hij wat voor bij de koffie meegenomen. Al snel volgen meer clubleden en voor we er erg in hebben is het lunchtijd. De organisatie van de Postex zorgt ervoor dat de standhouders voorzien worden van een lunchpakket. Wat een service. Jammer Hans, net gemist. De voorzitter komt vanwege zijn werkzaamheden net na de lunch het team versterken. Dat geeft ons de gelegenheid om ook wat rond te kijken bij de kaders en de handel.

MFN stand op de Postex 2010
De ingerichte stand

Ook ik maak mijn rondje door de zaal en zie bij de stand van TNT een leuk kader met Barbie poppen en… persoonlijke zegels van Barbie en Ken met een Harley-Davidson. De eigenaresse van dit stukje huisvlijt is behalve medewerkster bij TNT een verwoed verzamelaar van Barbie. Haar verzameling is nu te bezichtigen in het speelgoedmuseum in Deventer. De uitgiften zijn niet via internet maar op een printer in de TNT stand gemaakt. Die velletjes zijn te herkennen aan het ontbreken van een serienummer. Naast de TNT stand is dit ook op enkele postkantoren mogelijk.

Kader met Barbiezegels
Het kader gewijd aan Barbie; in het midden Barbie en Ken met de HD

De dag vliegt om en voordat we het in de gaten hebben wordt er omgeroepen dat we gaan sluiten en iedereen verzocht wordt de zaal te verlaten. Omdat mijn motor op de beurs blijft staan rij ik met Hans mee terug.

De volgende dag gaan we vroeg weer naar Apeldoorn. Nauwelijks hebben we de stand bereikt of de telefoon gaat. Peter Fidder die vandaag het team komt versterken, staat voor de deur. Als we samen terugkomen bij de stand zijn de eerste geïnteresseerden al in gesprek met Hans. Evenals vrijdag is er deze dag weer veel aanloop en zijn er veel bezoekers die iets willen weten over de motor(filatelie) of persoonlijke zegels willen kopen. Ook bestuurslid Paul Essens komt, samen met zijn vrouw, langs. Hij weet ons meer te vertellen van de speciale BMW.

Gesprek bij de MFN stand op de Postex 2010

Als ik zie dat het bij de TNT stand rustig is ga ik proberen of ik wat van de Barbie zegels kan kopen. Met mijn allerliefste glimlach krijg ik het gedaan dat ze van de ene zegel één velletje en van de andere zegel zelfs twee velletjes wil verkopen. Misschien speelt ook mee dat ik aangeef dat het voor de leden van de Motor Filatelisten Nederland is. Terug in de MFN stand scheur ik de zegels los uit het vel en verkoop losse zegels aan de clubleden. Volgend weekend staat de clubmiddag op het programma en dan raak ik eventuele zegels die overblijven wel kwijt.

Persoonlijke Postzegels met Barbie en Ken + Harley Davidson

Peter voelt zich ook wel thuis achter de standtafel. Soms zijn we alle drie met bezoekers in gesprek. Ook vandaag zorgt de organisatie weer voor een lunch. Omdat we met meer clubmensen achter de kraam staan, kan iedereen op zijn tijd de zaal in om bij handelaren of andere gespecialiseerde verenigingen te gaan kijken. Onvoorstelbaar hoe snel ook deze zaterdag voorbij vliegt. 'Time flies when you are having fun'. Op de terugweg blikken Hans en ik nog even terug op een leuke dag.

MFN-ers in gesprek op de Postex 2010

Zondag zijn we weer op tijd in de America hal. Vandaag komen Leendert Grootveld en Jan van der Haar ons assisteren. Bij aankomst staat Leendert al te wachten en als hij samen met Hans naar de stand gaat haal ik vast koffie. Jammer dat het bezoek wat tegenvalt deze dag. Maar hierdoor hebben we allemaal de gelegenheid om de eigen verzameling aan te vullen of de tentoonstellingskaders te bekijken. Ook het aantal MFN leden was heel wat lager dan de twee voorgaande dagen. Al met al waren het vermoeiende dagen maar was het een heel leuke ervaring om een grote beurs ook eens van deze kant mee te maken. En of het nieuwe leden oplevert? De tijd zal het leren. Tot ziens op de beurs in Loosdrecht.

Nico Helling

 

Overzicht beurshal Postex 2010
Overzicht over de Postex 2010

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home