Tour de France (2)

In het clubblad van september 2008 (nr. 85) stond een artikeltje over de reeks uitgiften van 2003 met daarop winnaars van de Tour de France door de jaren heen. Van verschillende leden ontving ik reacties op dat verhaal. De meesten over randzaken rond de grote Tour, maar van één lid toch een behoorlijk aantal uitgiften die nog niet in het overzicht stonden. En, bij het nazien van zijn meldingen bleek dat hij gelijk heeft. Maar liefst zeven gemiste motorfietsen werden gemeld waarvan twee in één vel.
Aan de lijst zoals die bij het artikeltje geplaatst is, dienen dus de volgende uitgiften toegevoegd te worden:

Land:

Jaar:

Soort:

Uitg.datum

Liberia

1989

b

2003-07-15

Liberia

1986

zv

2003-07-15

Liberia

1987

zv

2003-07-15

Sierra Leone

1971

zv

2003-07-04

Sierra Leone

1955

b

2003-07-04

TurksCaicos

1975

zv

2003-08-25

TurksCaicos

1979

b

2003-08-25

Daarbij moet gemeld worden dat de zegels van Liberia samen in een velletje zitten. Van boven naar beneden staan de volgende renners op de zegels/blokken: Greg Lemond, Greg Lemond, Stephen Roche, Eddy Merckx, Louison Bobet, Bernard Thévenet en Bernard Hinault.
Het is niet zo verwonderlijk dat er een paar gemist zijn want de afbeeldingen op uitgiften van verschillende landen zijn precies hetzelfde, maar dan gespiegeld of in iets andere kleur. Maar ja, dat hadden we al in het vorige stuk gemeld.
Kortom, we tellen nu dus 16 zegelvellen en 13 blokken met een motorfiets erop afgebeeld. André, bedankt voor je oplettendheid.

Andere meldingen over gemiste motorfietsen hebben me niet bereikt.
Natuurlijk werd er ook gemeld dat er in 2003 (Jubileumjaar 100 jaar Tour de France) ook door Frankrijk een blokje werd uitgegeven, maar dat was niet in deze Omnibusreeks waar het stuk over ging. Op dat Franse blokje staat in de velrand links boven, naast J. Anquetil, een persmotorfiets. In dat jaar nog zonder helm.

Motorrijder op blokje Frankrijk tgv. 100 jaar Tour de France

Ook werden er vragen gesteld over de gebruikte Tourstempels met motorfietsen daarin. Nu ken ik daarvan maar één voorbeeld.
In 1988 werd tgv. de 75ste Tour in Evreux een stempel gebruikt met daarin naast de winnaar ook een motorfiets. Het stempel lijkt wel heel erg veel op het in 1974 voor de 4-daagse van Duinkerken gebruikte stempel met dezelfde wielrenner en motorrijder:

Stempel Frankrijk tgv. 75e Tour de France
Stempel tgv. 4-daagse Duinkerken

Herinneringsenveloppen en kaarten zijn er in vele formaten en soorten en uiteraard vinden we daarop ook motorfietsen afgebeeld. Maar of we dat soort zaken nu tot Motorfietsfilatelie kunnen rekenen……….

Voorbeeld van een herinneringsenvelop tgv. Tour de France

Voorbeeld van een herinneringsenvelop tgv. Tour de France

Voorbeeld van een herinneringsenvelop tgv. Tour de France

Voorbeeld van een herinneringsenvelop tgv. Tour de France

Iets betrekkelijk nieuws voor ons verzamelgebied zijn de Franse PAP’s (Pret a Postes = Klaar om te posten). Dit zijn voorgefrankeerde kaarten en brieven die van een eigen afbeelding kunnen worden voorzien. Zo’n afbeelding kan door de Posterijen, maar ook op particulier initiatief aangebracht worden. Met een leuk printertje is tegenwoordig alles mogelijk. De officiële hebben een goedkeuringsnummer op de achterzijde. Natuurlijk komt ook de Tour aan bod op deze PAP’s en hieronder eentje ter ere van Raymond Poulidor, die de eeuwige tweede genoemd.

Franse Pret a Postes met afbeelding van Raymond Poulidor

Naast de Tour de France voor wielrenners worden er ook nog vele andere Toeren de Frances gehouden. Zo is er een Tour voor skeelers, auto’s, paarden, Solexen en natuurlijk ook voor motorfietsen. In 1979 werden we verblijd met een herinnerings stempel voor deze rondrit:

Stempel Frankrijk tgv. Tour de France voor motoren

Ook een speciale herinneringsenvelop zag het daglicht:

Herinneringsenvelop tgv. Tour de France voor motoren

Onnodig dus te zeggen dat er nog veel meer mbt. de motorfiets te vinden zal zijn rond de Tour de France. In ieder geval denken we nu dat de lijst van de omnibusuitgiften van 2003 compleet is.

Bedankt voor de reacties.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home