Brough op de baan?

Naar aanleiding van het schrijven over de Spyker postzegels in het MFN blad nr. 69 van september 2004, wil ik toch graag reageren. Wie de beschikking heeft over een grotere foto van de afbeelding op de zilveren zegel ziet wat meer details:

De originele foto die op de Spyker zegel is afgebeeld

De afgebeelde motorfiets heeft een ééncilinder motorblok, George Brough bouwde nagenoeg alleen twee- en viercilinder motorfietsen. Op de gestroomlijnde benzinetank is duidelijk een rond gedeelte aan de zijkant aangebracht met een merknaam en hier begon voor mij, jaren geleden, het gepuzzel om dezelfde vraag te beantwoorden. Duidelijk zichtbaar is de eerste letter "T" gevolgd door een let-ter lijkend op een "R" dan een stukje vaag "U" gevolgd door iets dat lijkt op een "M" en een "P"…. Triumph?…… Fout!!! Maar wat is het dan?
Er staat dus "Trump" en dat is volgens mij wat het is. De foto laat tevens zien dat de bestuurder van de motor een vrouw is en met deze gegevens haalt men uit de Encyclopedia of Motorcycles van Erwin Tragatsch de volgende gegevens: Trump, Engeland, 1906 - 1923. Eigendom van twee leidende motorcoureurs en -bouwers van enkele zeer snelle machines. Samen met mevrouw Stewart werden vele records gebroken……. (hoeveel vrouwen deden dat nog meer in 1922?) Een Trump is dus zeer aannemelijk!
Hoewel dus geen motor, toch nog iets over de afgebeelde Spyker. De Spyker was in Engeland erg geliefd vanwege de hoge kwaliteit: vakmanschap, prestaties en afwerking. Het werd dan ook de "Rolls Royce of the Continent" genoemd, heel wat voor een Engelsman om over zijn lippen te krijgen! S.F.Edge koos niet zomaar voor de Spyker om deze prestatie te behalen. Voorzien van een zescilinder Maybachmotor van 5742cc (standaard inbouw in de C4) werd in 24 uur een gemiddelde snelheid van circa 120 km/h behaald inclusief brandstof tanken enz.

Zover ik kan natrekken reed de Trump niet tegelijk op de voor de Spijker vrijgehouden Brooklandsbaan. Is hier misschien een belangstellende mevrouw Stewart afgebeeld? Hopelijk is nu iets meer van de afbeelding op de postzegel bekend.

Richard van Buul

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home