GGG

Waar kan ik anders mee beginnen dan met onze nieuwe Nederlandse uitgiften: de Spyker zegels en het 2-cool postwaardestuk.
De Spyker (eigenlijk met IJ) uitgifte is voor de autoliefhebbers natuurlijk een leuk nieuw zegeltje, maar wij MFN-ers gaan voor de volle 100% voor de 'per ongeluk' op de zegel staande motorfiets.
De aanleiding van uitgifte was de viering van het 50-jarig bestaan van Jeugdfilatelie Nederland. Het onderwerp sluit aan bij de locatie waar deze viering plaats vond: het Autotron te Rosmalen. De ontwerper Bastiaan Rijkers heeft gekozen voor het thema racen en het Nederlandse automerk Spyker. Bij de zoektocht naar leuke feiten omtrent dit merk kwam de winst bij twee wedstrijden van 24 uur naar voren: de winst in de 2 x 12 uurs race op het Brooklands circuit in 1922, en de recente deelname aan de 24 uren van Le Mans in 2003. Bij de zoektocht naar een goede foto van de 1922 Spyker C4 kwam Bastiaan terecht bij de foto zoals op de zilveren zegel. Op deze zegel staat echter ook een motorfiets afgebeeld en daar komt het interessante voor ons.
Enig speurwerk leverde een grote gelijkenis op met niemand minder dan George Brough op de door hem ontworpen Superior SS 80. Enige probleem is echter dat deze Brough niet in 1922 de double 12 ( een - ivm slechte verlichting - over twee dagen verreden 24 uurs race) niet in 1922 won, maar in 1923. Voorlopig houd ik het erop dat de getoonde motorfiets een Brough Superior SS 80 is.

George Brough op zijn "Old Bill" racer
George Brough op "Old Bill"


Dan de 2-COOL kaart van Caspar Burghi.

De 2-Cool kaart

2-Cool is een samenwerkingsproject tussen Yorin en het 2-cool platform, waarbij middels een website en het beantwoorden van vragen nagegaan wordt wat er onder de jeugd leeft. Één van de te onderzoeken items is hoe jongeren elkaar benaderen. Met medewerking van TPG werd o.a. een kaartenactie gestart en op één van deze kaarten vinden we een afbeelding van Caspar Burghi, een bekende kok van Hot Kitchen, op een Vespa ET 2-50 scooter met aanhanger voor een scooterwinkel. Bedoeling van de kaarten is deze te versturen naar een kennis/vriend en dan een prijs te winnen, in dit geval dus een diner.
2-Cool Port Betaald opdruk van de internet-versieDe kaarten waren te verkrijgen via het internet bij www.2-cool.nl en op de grotere postkantoren tot eind augustus. Uiteraard bestelde ik een paar kaarten via het internet en haalde ik er een paar op het postkantoor. Hierbij kwam ik tot de ontdekking dat er 2 soorten kaarten zijn. De internet kaart heeft het formaat van een normale aanzichtkaart en draagt ter frankering een TPG-POST Port Betaald indruk. Ook kon je hier een tekst op laten drukken. Helaas is de mogelijkheid om de kaarten via internet te bestellen vroegtijdig gestopt, dus als je niet tijdig gemeeld hebt, zul je het met de postkantoor versie moeten doen.
2-Cool zegel van de postkantoor-versieDe postkantoorkaart heeft een grotere lengte en heeft een tab voor de verzender als lot. Op de adreszijde zitten krasstroken met daaronder een code. Als frankering bevindt zich op deze kaarten een TPG postzegelafbeelding. Deze kaart is dus een echt postwaardestuk. De kaarten zijn nog tot 1 september te verkrijgen op de grotere postkantoren en daarna in Groningen bij de Filatelistische dienst.

 


Van een vriend ontving ik het Noorse presentatie mapje # 4/95 van de serie "50 jaar bevrijding". Op de omslag is aan de voorzijde voor de auto van Koning Haakon VII een motorordonnans te zien.

Presentatie mapje #4/95 van Noorwegen


In de halve-Euro-veiling zit een Oostenrijks stuk dat bij nadere bestudering toch wel weer bijzonder is. Op het eerste gezicht is het een simpel gemaakt stuk, met een paar zegels op een aangetekende brief.
Bij het zien van het adres op de envelop, dat van een bekende verzamelaar is die alleen maar speciale dingen maakt, ben ik de zaak eens wat verder gaan onderzoeken en zo kwam ik tot een leuke ontdekking.
Het stempel en de aantekenstrook vermelden UNDOF AUSBATT. UNDOF (United Nations Disengagement Observer Force) is gelegerd op de Golan hoogvlakte en moet de fragiele vredestoestand tussen Israel en Syria observeren. Een aantal landen levert troepen aan deze vredesmacht waarvan de Oostenrijkers de verbindingen verzorgen. AUSBATT is in Camp Faouar-Bravo Side in Syrië.
Voor transport van berichten binnen de compound wordt gebruik gemaakt van fietsers en voor vervoer van berichten tussen verschillende kampementen en posten worden, juist, motorrijders ingezet. Een perfect stuk dus voor ons.

Oostenrijks stuk met stempel + aantekenstrook UNDOF AUSBATT

Meer info: www.peacekeeper.ca/golupdt4.html


Had ik van onze Hedlunder zijspanfanaat Ben al fraaie FDC's met de handtekening van Sergis/Verbrugge en Willemsen/Stupelis toe te voegen aan de collectie, moest ik nóg een pagina voor deze Letlandse uitgave inruimen. Er blijken namelijk ook in Helsinki FDC's gemaakt te zijn met paartjes uit de speciale boekjes.

FDC uit Helsinki met de Letse motorcross-zegel


In Bydgodscz (Polen) is een actieve groep motorliefhebbers werkzaam bij de posterijen. Bij het toetreden van hun land tot de Europese Unie organiseerden zij een bijzondere officiële postrit. Speciaal hiervoor werd een (ongefrankeerde) briefkaart aangemaakt met in de illustratie een postmotorfiets met tassen en briefstukken. De kaarten werden gefrankeerd met de zegels "100 jaar motorraces" en werden voorzien van het speciale toetredingsstempel. Naast deze stempel werden de per motorfiets vervoerde stukken voorzien van een gekleurd herinneringsstempel met het logo van de club, en een stempel met daarop het afgelegde traject: 'Stary Rynek stad' naar de 'Oude markt te Myslecinek' en weer retour.
Van de kaarten werden 3 versies vervaardigd: een rode en blauwe (beide 1000 stuks) en één met een groene stempeling (50 stuks). Ter info.

Poolse kaart tgv. de toetreding van Polen tot de EU


In het Duitse Suhl zal van 18 tot 20 maart 2005 een PZTentoonstelling gehouden worden met als thema "55 Jahre AWO 425".
Het motormerk AWO, afkorting van AWtovelO en een product van Suhler Eisenwerk (beter bekend als de Simson motoren fabriek) presenteerde zich voor het eerst op de Leipziger Frühjahrsmesse 1950. Het Simson 1958 model vinden we op het zegeltje Oost-Duitsland # 1.
Stempel tgv. de tentoonstelling "55 jaar AWO" in SuhlOp de tentoonstelling zijn oa. verzamelingen te vinden met betrekking tot de Suhlse fabrieken, zoals de wapen- en de motorfietsen fabrieken, en een expositie van de geschiedenis van de familie en firma Simson. Tevens wordt er gedurende deze in de congreshallen van Suhl gehouden cat. III tentoonstelling een speciaal stempel gebruikt met daarin een AWO 425 afgebeeld.
Mocht je deze tentoonstelling gaan bezoeken, breng dan ook zeker een bezoek aan het 'Fahrzeug museum Suhl' (in de oude Simson fabriek) waar de hele modellenlijn van Simson, de AWO,s en vele andere, deels bijzondere, motoren (o.a. NSU + BMW, maar ook de Suhler merken Haemel, Krieger-Gnädig, Güstloff, BWS en BSW) ter bezichtiging staan.


Actiefoto van Philip Harman

 

 

Race enthousiastelingen moeten eens een kijkje nemen op de website van Philip Harman: WWW.PHILIP-HARMAN.CO.UK
Ergens op de kuip van deze coureur zit namelijk een sticker met het MFN-logo. Hoe dat komt? Deze aan de Isle of Man GP Senior race deelnemende Aprilia Mille coureur bood bij Ebay een plekje voor plaatsing van een naam op de kuip aan voor de hoogstbiedende. Ons USA-lid Cully won deze veiling en vond het leuk om ons MFN-logo op de kuip te laten plaatsen.....en aldus zal geschieden. De MFN is dus aanwezig bij de Manx GP 2004!

 

 


Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home