2002 3e Lustrum MFN.

Het klinkt misschien raar maar eigenlijk begint het 3e lustrum al gedurende de zomer van 2002. Zoals bij voorgaande jubilea, denk aan het schuifspelletje en de Maaslandpost zegels met "1e lustrum MFN" in het velrand, en de speciale kaartenset en boekje van Nico tijdens de tweede lustrumviering, is het ook nu weer de bedoeling de leden te verrassen met een aardigheidje


Maaslandpost met tekst in velrand

Hans twijfelt tussen een setje speciale zegels (cinderella's) met afbeeldingen betreffende de MFN of een verjaardagskalender. Tijdens een korte discussie tussen ons beide blijkt dat voor allebei de ideeŽn wel wat te zeggen valt. Discussie in nog groter verband (hele bestuur) maakt aan het kiezen een eind. Waarom niet allebei. Hans neemt het leeuwendeel voor zijn rekening en met wat inbreng van Nico wat betreft de kalenders zijn beide presentjes net op tijd gereed voor de grote dag.


2 kaarten uit de kaartenset van het 2e lustrum


Voorkant van het boekje van Nico Helling

Om even elf uur is Hans bij mij. Samen gaan we op weg naar de jubileumbijeenkomst in Woudenberg. Eerst nog wat boodschappen doen bij de Office Center maar dan gaat het toch richting "Piramide van Austerlitz". We zijn niet de eersten. Maar die illusie hebben we al jaren niet meer want zeer enthousiaste leden liggen al ruim voor de opening voor de deur. Nadat we ons binnen gemeld hebben, laden we de meegebrachte spullen uit. De tentoonstellingsborden worden geplaatst en vergrotingen van de kalenderpagina's worden er op gezet. Per pagina een maand met een specifiek thema. Bovenin de naam van de maand en over vage afbeeldingen van motorzegels die betrekking hebben op het thema van die maand de dagen van de maand met ruimte om namen van de jarigen in te vullen. Dit alles nog verder verfraaid met duidelijke afbeeldingen van andere motorzegels.
Alle aanwezigen kijken belangstellend en vinden het erg mooi maar het hoe en wat blijft geheim. Voor de tentoonstellingsborden worden diverse prijzen uitgestald. Nadat dit alles gebeurd is, is het tijd voor ons kopje koffie met gebak dat elke bezoeker aangeboden krijgt. Het loopt naar half twee en de zaal stroomt aardig vol. De verenigingshandelaar is inmiddels ook gearriveerd. Hoewel hij nog twee andere evenementen heeft die middag laat hij niet verstek gaan. Hulde hiervoor. De leden kunnen bij Eric hun nieuwtjes ophalen en bij de handel kijken of er nog aanvullingen te vinden zijn. Er wordt volop geruild zodat veel zegels van eigenaar wisselen.
Om twee uur onderbreekt Jan deze activiteiten om officieel aandacht te schenken aan het speciale karakter van de middag. Hij memoreert het feit dat de MFN alweer vijftien jaar bestaat. Een hele prestatie die niemand had verwacht tijdens de oprichting. Ook in Woudenberg maar dan in Bellevue waar de tweede ruilmiddag georganiseerd is. Hierna geeft hij uitleg die de op de tentoonstellingsborden geplaatste bladen in het juiste perspectief plaatst. Legt uit dat Hans, met enige hulp van Nico, een verjaardagskalender heeft samengesteld met daarop afgebeeld het onderwerp van onze hobby. Motorzegels. Per maand een thema met afgebeeld de motorzegels die al de leden in hun verzameling kunnen hebben. Niet al te exotische exemplaren dus. Achterliggende gedachte bij de samensteller is dat bezoekers die de kalender zien kennis maken met 'n hobby van de gastheer of -vrouw. Dit kan 'n opening zijn om eens wat meer te laten zien van deze hobby aan de gasten.
Voor elk lid is er zo'n kalender. Hiervoor is het belangrijk dat iedereen de presentielijst tekent want leden die niet aanwezig zijn krijgen hun exemplaar op gestuurd met de eerstvolgende Nieuwsbrief. Als je de kalender uit de enveloppe haalt en het schutblad weghaalt komt de tweede verrassing te voorschijn. Een velletje met cinderella's met daarop leuke afbeeldingen en de tekst "15 jaar MFN". De voorzitter vindt het erg mooi en complimenteert Hans met het resultaat.

Als hij weer wil gaan zitten vraagt Nico het woord. Verzoekt Jan nog even te blijven staan en geeft het woord aan Ben Spruit. Deze komt naar voren en biedt de MFN, via Jan, een presentje aan. Jan neemt dit in ontvangst en maakt 't heel voorzichtig open. Langzaam komt het tevoorschijn. Een metalen voorzittershamer in de vorm van een motorfiets geplaatst op een standaardje. Heel fraai.


Uitreiking van MFN motief voorzittershamer, vervaardigd door Ben Spruit en aan de vereniging geschonken tijdens viering 15 jaar MFN, 12 oktober 2002 te Austerlitz


Oprichter en voorzitter van de Motor Filatelisten Nederland, Jan Termaaten

Jan sluit het officiŽle gedeelte met de mededeling dat alle aanwezigen hun verrassingspakket bij Herman af kunnen halen. Iedereen is razend nieuwsgierig naar de kalender en Herman kan de stormloop dan ook maar ternauwernood verwerken. Alom klink bewondering voor de kalender en velletje zegels. Na eerdere jubileumverrassingen is dit ook weer zeer geslaagd.


Het velletje zegels

Als de rust weer enigszins is weergekeerd wordt om drie uur de veiling afgehandeld. Ons Belgisch lid Alain Verhalle is juist op tijd voor de start. Als vanouds loodst Jan de aanwezigen door de kavels heen en op enkelen na wordt alles verkocht. Tijdens het uitrekenen van de veilingnota's krijgt iedereen een consumptie aangeboden en de schalen met hapjes gaan rond. Bij binnenkomst heeft iedereen een lot gekregen en kopie exemplaren verdwijnen in de hoed van de voorzitter. Een voor een worden de loten er weer uitgehaald en de gelukkige mag 'n prijs van de tafel gaan uitzoeken.
De onderbroken activiteiten worden weer opgepikt. Er wordt weer geruild, gepraat, ideeŽn uitgewisseld etc etc. Snel wordt voor het sluiten van de zaal om vijf uur nog bij de handelaar gekeken of er niets over het hoofd is gezien waarna zo rond de klok van vijf iedereen tevreden huiswaarts keert.
Nadat het bestuur onder het genot van een drankje de middag nog even de revue laat passeren gaan ook wij huiswaarts. Althans eerst naar Hans' huis om wat te eten en na te praten over de belevenissen van de dag. Het enthousiasme waarmee de kalender werd ontvangen geeft een tevreden gevoel. Om een uur of elf zet Hans mij thuis af waarmee deze feestdag ook voor mij afgelopen is.

 

Nico Helling

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home