Soms heb je het wel eens. Dat je het ergens over gehad hebt of zoals in dit geval wat over iets opgezocht hebt, en dat dan achteraf nog allerlei informatie op je afkomt.
Zo heb ik in een vorige Nieuwsbrief (# 48) wat over een FDC envelop geschreven met daarop een afbeelding van een Elleham motorrijwiel.

Dit voorjaar ging ik samen met Nico en een andere motorvriend naar Denemarken om onderdelen op te halen voor de Nimbus die ik aan het restaureren ben. Natuurlijk maakten we toen ook een tussenstop bij de grootste motorfiets (motief) verzamelaar die ik ken, Careltje.

 

Reclamefolder voor Elleham

Ook hier kwam de envelop ter sprake en na wat gerommel in zijn verzameling haalde hij een serie van de bedoelde enveloppen tevoorschijn in alle kleuren van de regenboog (7 dus) uitgevoerd. Uit een andere hoek toverde hij een drukplaat tevoorschijn met daarop de foto waar ongetwijfeld de afbeelding op de FDC vanaf gehaald is. Tenminste dat dacht ik toen. Eenmaal weer thuis ontving ik het Nimbus Clubblad en al bladerend, want meteen lezen dat lukt ook mij niet met dat Deens, kom ik een artikel over de Elleham tegen met daarbij een oude reclame met daarop, jawel, bijna dezelfde afbeelding als op de FDC:

De verkoop en export werd verzorgd door handelshuis Mundus die zelf ook een motorrijwiel op de markt had. Zie advertentie:

In ieder geval is het dezelfde motorfiets. Toch denk ik dat de bovenste foto het voorbeeld is geweest voor de envelop.

 

Hans de Kloet

Advertentie voor de Mundus motorfiets

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home