Fiets-zijspan envelop of……

Een clublid stuurde me een kopie van een Deense eerste dag envelop van de serie 'verhalen van het postwezen en telefonie' (Mi.nr 686/7) in de reeks Europa zegels met daarop een fiets met zijspan, althans zo ziet de afbeelding er op het eerste gezicht uit:

De Deense eerste dag envelop

Bij nadere bestudering ontdekte Mr. van Leeuwen een kenteken onderaan het rijwiel waarop de vraag geboren was "Gaat het hier soms om een motorrijwiel?". Bij het zien van de FDC kon ik meteen de vraag met een volmondig ja beantwoorden. Hoewel ik de envelop nog nooit gezien had, herkende ik de motor meteen als een exemplaar wat in Stubbekobing Radio og Motor cycelmuseum staat en wel een Elleham. Zelf heb ik nog eens op een dergelijke motorfiets gezeten bij een Deense verzamelaar en het is een rare gewaarwording zo "met niks" tussen je benen.

De Deense postzegel met Elleham als vliegtuigbouwer

Elleham was eigenlijk een vliegtuigbouwer en daar heeft de Deense PTT een postzegel aan gewijd (12-09-1956 Mi nr.363). Zoals zo vele technische fabrikanten zochten ook de vliegtuigbouwers markten om belangen te spreiden. Mr. Elleham was een techniekenthousiast. Zo bouwde hij motorfietsen, automobielen en vliegmachines. Ook was hij de uitvinder van de broodsnijmachine en was hij de eerste Europeaan die een vliegmachine bestuurde.

In 1904 kwam de eerste Elleham motorfiets gereed. Elleham liet zich inspireren door het scooter-principe.Zijn motorfiets had als krachtbron een Frans Peugeot motorblok van 734 cc dat 2,75 PK leverde. In 1909 stopte Elleham met de produktie van zijn motorfiets. Tussen 1904 en 1909 verlieten iets meer als 1000 motorfietsen zijn fabriek. Of en hoeveel van deze motorfietsen bij de postdienst werden gebruikt, kan ik niet met zekerheid zeggen maar, getuige deze brief dus in ieder geval één.

Detail van de eerste dag envelop

De Elleham motorfiest

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home