In de catalogus(?) of niet

Enkele dagen na de clubmiddag werd ik uit het Ridderkerkse opgebeld door clublid Haaksema of ik van een Nieuw-Zeelandse sneeuwscooter op postzegel afwist. Even de Michel erbij gepakt en dit zegel opgezocht. Inderdaad staat er op zegel nr. 889 (01-02-84) uit de serie Antarctisch onderzoek een snowscooter maar helaas voor de melder, dit zegel was ons al bekend.

Zegel Nieuw Zeeland met snowscooter

Reden dat dit zegel (nog) niet in de catalogus vermeld staat, zit hem in het feit dat bij het bepalen wat wel en wat niet in de catalogus opgenomen zou worden, we er voor gekozen hebben om in eerste instantie alleen die zegels op te nemen die duidelijk tot de motorfietscategorie behoren. Wel is de mogelijkheid open gehouden om andere zegels op te nemen als er maar genoeg meldingen over deze zegels binnenkomen. Eric neemt de samenstelling van de catalogus voor zijn rekening en als er bij hem over sommige zegels dus maar genoeg meldingen binnen komen, maakt het betreffende zegeltje kans om op de catalogus-pagina's te verschijnen.

Even terugkomen op het criterium van wat nu eigenlijk de definitie van een motorfiets is. Ik heb er eens even een paar Nederlandse regeltjes op na gekeken (W.V.R., handboek der Politie, encyclopedie, enz).
Algemeen geldt de stelregel dat van een motorfiets sprake is als het voertuig niet meer dan drie wielen heeft (motorfietsen met zijspan zijn een aparte categorie) en op maximaal één wiel aangedreven wordt waarbij twee wielen op één vaste as (dus zonder differentieel) als 1 worden geteld en zich niet langs rails voortbeweegt. Dat Nederland als een van de weinige landen een bromfietswet heeft, vergeten we hierbij gewoon even en we scharen brommers, mopeds, Knallerts e.d. gewoon onder de motorfietsen.
Horen hier nu de rupsaangedreven sneeuwscooters bij? Bepaal het even lekker zelf.

Zelf heb ik ook een aantal zegels die van genoemde definitie afwijken maar die ik gewoon in mijn verzameling houd. Enkele hiervan vind je hierna opgesomd.

Benin (01-07-87)
100 jr. automobiel
Dion-Bouton stoomrijwiel
Michel # 454

Zegel Benin, Dion-Bouton stoomrijwiel
Zegel Cuba, postbezorg voertuig Cuba (06-06-87)
Postzegeltent. Capex
Bezorg voertuig v.d. Franse PTT
Michel # 3103

Comoren (09-10-84)
Oude auto's
Dion-Bouton stoomrijwiel
Michel # 722

Zegel Comoren, Dion-Bouton stoomrijwiel
Zegel Noord Korea, Cugnot stoomtractor Korea-Nrd (25-01-85)
Historie v.d. auto
(Bij ons al bekende serie)
Cugnot stoomtractor
Michel # 2625

Ross Dependance (20-01-82)
Antarktisch leven
(nog een) Sneeuwscooter
Michel # 18

Zegel Ross Dependance, snowscooter

Verder heb ik dan nog een aantal zegels met motorblokken en andere zaken die verwant zijn aan motorfietsen maar eentje wil ik nog wel tonen. Dit is een blokje van Turks & Caicos waarop het motorblokje staat afgebeeld zoals Daimler dit gebruikte in zijn Einspur. Michel # Block 48.

Zegel Turks & Caicos, o.a. motorblok Daimler Einspur Diverse zegels met motor-gerelateerde afbeeldingen

Uiteraard is de opsomming nog niet compleet. Heb je ook zo'n zegel waar je van denkt: 'Dat zou er wel bij kunnen passen', meld het dan a.u.b. Ik maak er dan een lijst van.
Maar bedenk vooral: verzamel wat je leuk vindt. Alvast bedankt.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home