Net wel maar erg klein

In MFN Nieuwsbrief 131 van begin 2020 werden al een paar "net" afbeeldingen getoond.
Je zult begrijpen dat er nog wel een paar van zulke "Net wel" of "Net niet" zegeltjes bestaan.

Hier eerst eentje van Thailand van 1 april 2020, uit een serie van vier zegels die gebouwen van de Thaise RijksSpaarBank laten zien. Op de derde 3 Baht zegel staat een gebouw aan de Ratchadamnoen Avenue in Bangkok, waar het hoofdkantoor van de Spaarbank zich van 1950 tot 1966 bevond.

Postzegel Thailand met Rijksspaarbank

Voor het geoefende oog zou rechts minimaal één scooterachtig voertuig te vinden zijn en links nog een Tuk-Tuk voertuig. Klein, dat wel.

Details postzegel Thailand met Rijksspaarbank
details met de vermeende tuk-tuk (links) en scooter (rechts)

Foto gebouw Thaise Rijksspaarbank
Foto die sterk lijkt op de afbeelding op de zegel waarop de voertuigen beter te zien zijn

Serie postzegels Thailand met Rijksspaarbank
Blokje met de hele serie

Dan nog een Russisch twijfelgeval.
In 1961 brengt de Russische post een set zegels uit ter herdenking van de 100ste sterfdag van Oekraïner Taras Shevchenko. De man was van vele markten thuis en was schrijver, dichter, kunstenaar en onder andere politicus. Hij schreef ook in de Oekraïense taal, wat onder het tsaristische bewind officieel verboden was.
De man stierf in 1861 en kon dus zelf nooit een motorfiets gezien hebben. Maar is de afbeelding niet een nagetekende foto van zijn geboorteplaats? Hij werd in 1814 geboren te Moryntsi en dat zou ook de plaats zijn die op de zegel is afgebeeld, met daar vóór een afbeelding van zijn vroegere ouderlijk huis. Het zou kunnen dat er ook een motorfiets de hoek om rijdt, want we zien ook een boortoren op de achtergrond en die waren er in de tijd dat Shevchenko daar rondliep ook nog niet. Dan in 1964 wordt het zegel overdrukt in rood ter gelegenheid van de 150ste geboortedag van Shevchenko. Kijk zelf maar wat jullie ervan vinden.

Russische postzegel met Shevchnko

Details Russische postzegel met Shevchnko
Detail met de mogelijke motorfiets

Russische postzegel met Shevchnko met opdruk
De zegel met de latere opdruk

Serie Russische postzegels met Shevchnko
De complete uitgifte

Een andere afbeelding waar ik nog wel eens een vraag over krijg, is de hieronder getoonde Chinese Loterij-briefkaart van een Tijger op een (motor)fietsachtige tweewieler. De kaart is uitgegeven als kerstkaart in 1998, in een serie met Tijgers in sportsituaties.

Chinese loterij-briefkaart

Het lijkt erop dat het beestje niet echt als motorrijder is getekend: geen helm, geen motorpak of laarzen. Maar kijkend naar het voertuig zijn de banden wel erg dik voor een fiets en bevindt zich tussen voor- en achterwiel wel een dikke knobbel die kan duiden op tank met motorblok. De "dichterlijke vrijheid" van de tekenaar is hier dus wel erg discutabel.

Detail Chinese loterij-briefkaart

Ik vind dat deze goed in het hoofdstuk "onveilig motorrijden" past.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home