Net wel of net niet

Regelmatig krijgen we mails van leden die menen op een postzegel of postwaardestuk een motorfiets te ontwaren die wij gemist hebben. Dat kan daadwerkelijk gebeuren, want ook wij hebben mensenogen en missen geregeld wat. We zijn dan ook blij met elke melding die we toegestopt krijgen.
De meesten komen bij mij terecht omdat ik de zegelcatalogus placht bij te houden. Mijn criteria zijn dat het minstens op een motorfiets of aanpalend voertuig moet lijken voor ik het aan jullie wil melden, of dat meerdere leden melding maken van de stip of abstracte figuur met de mededeling er een motorfiets in te herkennen. Een paar van die discutabele meldingen wil ik hierbij toch eens tonen omdat je ze makkelijk als motorrijwiel kunt interpreteren.

Vanuit Australië ontving ik de melding over het hieronder getoonde zegeltje van Botswana.

Ter gelegenheid van onder andere het 10-jarig bestaan van de Universiteit van Botswana werd op 8 mei 1974 een serie van vier zegels uitgegeven met afbeeldingen van de Universiteiten van Botswana, Swaziland en Lesotho, alsmede een zegel met een kaartje waarop de drie landen afgebeeld staan.
Op de drie cent zegel zien we de Gaborone Campus van de Uni en een rotonde op een kruising. Op de weg twee voertuigen, waarvan duidelijk één als auto te herkennen is, en een vage afbeelding van een tweewielig voertuigje, een fiets of een motorfiets. In ieder geval is niet duidelijk te bepalen wat het nu werkelijk is.

Wij van de MFN hanteren voor motorfietszegels de stelling dat, hoe klein ook, je wel moet kunnen zien dat het om een motorrijwiel gaat.
Voor opname in de catalogus gelden andere regels en alles waarvan één of meerdere leden vinden dat het om een motortje gaat, melden we. Vind je een zegel niet in jouw collectie passen, streep erdoor. Deze komt dus wel in de catalogus.

Het volgende zegel werd gemeld door een Canadees ex-lid en betreft een uitgifte van Tunesië uit mei 2019.

Op de afbeelding een stadsgezicht op Tunis, in 2019 benoemd tot Hoofdstad van de Islamitische Cultuur, met voor de poort een tweewieler:

De dikke spatborden en de muts die als helm gezien kan worden, zouden op een motorfiets duiden. Gezien de aard van de tekening, kleuterachtig, zie ik er geen motor in, maar goed, we nemen hem op.

Dan een paginavullend, maar hier klein afgebeeld, item: een portret van John F. Kennedy. Het portret is uitgegeven in de reeks "Faces of the Millennium" (2001-06-14) van Guyana, en is opgebouwd uit honderden kleine fotootjes met het thema JFK.

Uiteraard zitten hier ook een aantal foto's bij die de beruchte motorcade tonen, en het zou wel vreemd zijn als daar ook niet her en der een paar motorfietsen op staan.
En ja hoor, met wat vergroting en speurwerk is er op meerdere plaatsen in het portret een foto te vinden die we al eerder in NB 121 konden melden op het blokje van St. Vincent en Grenadinen uit 2011.

Nu zitten er nog wel meer foto's tussen die in aanmerking komen voor motorfilatelie maar die zijn zo klein.......

Van een meer recente datum is het zegel van Estland ter gelegenheid van de viering van 100 jaar Ests Patentbureau. Het zegel werd op 23 mei 2019 uitgegeven in vellen van 20 zegels, met in de velrand dezelfde afbeelding als op de zegel.

Met wat voorstellingsvermogen zou je in de afbeelding een vroege (elektrische) motorfiets kunnen herkennen, maar ik mis dat vermogen en zie er meer een fiets, voorzien van testiale vering, in.

En dan zijn er natuurlijk nog wel de erg bedrieglijke zegeltjes zoals deze van Frans Andorra uit 2015.

Veel mensen zagen hier een motorfiets in en dat is niet verwonderlijk. Maar het gaat hier toch echt om een mountainbiker. UCI is de Union Cycliste Internationale, en BTT staat voor BMX Track Trials.
De verwarring is begrijpelijk omdat de Spaanse Andorrese post twee maanden eerder wel een motorzegeltje uitgaf.
En zo zijn er nog wel een paar zegels die discutabel zijn.

Ook over de fietser midden op deze brug is veel gediscussieerd:

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home