Motorfietsen op munten 2

In Nieuwsbrief 114, december 2015, is er aandacht besteed aan motorfietsen op munten. Meest in het oog springend waren de (vele) munten van Isle of Man. De 50 pence en 1 Crown munten laten tal van motorfietsen zien. En ook de TT werd niet vergeten.

Munten Eiland Man met motorfietsen

Waren/zijn dit munten die je in het dagelijks gebruik tegen kunt komen, van een heel andere orde zijn de munten van landen als Tuvalu en Benin. Dit zijn herdenkingsmunten die eigenlijk alleen voor de verzamelaars worden geslagen en verkocht.

Munten Tuvalu met motorfietsen Munten Tuvalu met motorfietsen

Oplage aantallen worden of niet gegeven of zijn heel laag. Maar de kwalificatie not circulated (niet gecirculeerd) geeft aan dat ze niet gebruikt zijn als gebruiksmunt.
Van dit soort munten heb ik er nog enkele gevonden.

Palau:
In 2009 heeft Palau een 1 dollar munt uitgegeven met de afbeelding van Casey Stoner op zijn Ducati.

Munt Palau met Casey Stoner

De munt is van verzilverd koper met een gewicht van 29 gram. Er zijn 2008 (!) munten geslagen. De munt heeft niet gecirculeerd in het land van uitgifte.

Somalia:
In de hoorn van Afrika ligt het land Somalia of Somali. Het is een van de armste landen ter wereld. Voor extra inkomsten geeft dit land behalve (veel) postzegels ook munten uit voor de verzamelaars. In 2007 verscheen, in navolging van de succesvolle uitgifte van de serie munten in de vorm van gitaren, een serie van zes 1-dollar munten in de vorm van bekende motorfiets-modellen.

Munten Somalia met motorfietsen

Munten Somalia met motorfietsen

De verzilverde koper-nikkel munten wegen 7 gram en zijn 28x45 mm groot. Er zijn van elk model 2000 munten geslagen. Hoewel Somalia geld binnensleept voor zijn begroting zal de meeste winst naar de speculanten op de diverse online verkoopsites gaan.

Cook Island:
In 2007 sloeg de Nieuw-Zeelandse Munt in opdracht van Cook Islands een serie van 5 munten om Great Motorcycles te vieren.

Munten Cook Islands met motorfietsen

Munten Cook Islands met motorfietsen

De munten zijn gemaakt van .999 zilver en wegen 31.10 gram (1 ounce). De doorsnee is 38.6 mm en er werden per munt 6000 exemplaren geslagen. De waarde van elke munt is 2 (Nieuw-Zeelandse) dollar, en de beeldzijde is voorzien van een gekleurde afbeelding van historische motormodellen als Brough Superior, Matchless Silver Hawk en Ariel 1000 Square Four.
In tegenstelling tot de munten van Palau en Somalia zijn die van Cook wel bedoeld om te gebruiken.
De munten zijn als set te koop en worden dan geleverd in een mooie box, waarbij de munten netjes in een wiel verpakt zijn.

Munten Cook Islands met motorfietsen in verzamelbox

Italië:
In 2018 gaf de Italiaanse Munt opdracht om een munt te ontwerpen met daarop het meest beroemde Italiaanse vervoersmiddel: de Vespa. Opgericht in 1949 zorgde Vespa voor een revolutie in het concept mobiliteit.

Munten ItaliŽ met Vespa

Munten ItaliŽ met Vespa

Maria Carmela Colaneri ontwierp een munt met de afbeelding van een jongen en een meisje op een Vespa, met op de achtergrond het Colosseum. Op de muntzijde zien we een afbeelding van de eerste Vespa uit 1949 onder de waarde 5 euro en het jaartal 2019. De (achter)naam van de ontwerpster zien we op de beeldzijde, voor het voorwiel van de Vespa, samen met de landsnaam.

Munten ItaliŽ met Vespa

Van de munt bestaan drie versies in de kleuren van de Italiaanse vlag: rood en wit, beiden met een oplage van 7000 stuks en groen, met een oplage van 3000 stuks. Dit aantal is inclusief de 1000 stuks die verkocht zijn in een verzamelbox.

Munten ItaliŽ met Vespa

Het zijn .925 zilveren (92.5% zilver en 7.5% koper) munten met een gewicht van 18 gram en een diameter van 32 mm. Alle munten zijn voorzien van het merkteken R van de Munt van Rome. Behoudens de munten die in de verzamelbox zijn gebruikt, zijn alle anderen verpakt in een mooie omslag.

Munten ItaliŽ met Vespa

Munten ItaliŽ met Vespa

De uitgifteprijzen waren bij de Munt 40 euro per munt of 100 euro voor een set. Op de online-markt zijn de vraagprijzen al hoger. Vooral die van de groene versie vanwege het lage uitgifte aantal.

Ook filatelistisch heeft Italië de Vespa niet vergeten. In 1996 is er een zegel uitgegeven ter gelegenheid van het 60 jarig bestaan van Vespa. Daarbij is een gele versie van de zegel ontstaan.

Briefstuk ItaliŽ met zegels met Gele Vespa

Zie voor hele verhaal daarvan het artikel "Een hele gele wesp!" van Hans de Kloet in Nieuwsbrief 116.

 

Nico Helling

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home