UV en Potter 2

Normaal schrijven we niet over de in de Nieuwtjes te melden zegels, maar in het vorige clubblad hadden we in verband met de actualiteit alvast een kort artikeltje over de door Royal Mail uitgegeven serie "Harry Potter" en hun UV-geheimpjes.
De HP serie omvat maar liefst 15 zegels, opgenomen in twee stroken van vijf zegels met karakters uit de films en één blokje met vijf zelfklevende zegels waar de professoren op voorgesteld worden. Voor ons is maar één van de zegels interessant: de Hagrid-op-zijspan zegel.

Vel Engelse Harry Potter postzegelsEngelse postzzegel met Harry Potter in zijspan

Vel Engelse Harry Potter postzegels met de 5 professoren

Rubeus Hagrid is een half-reus van 12 voet (ruim 3.6 meter) lang die als oud leerling van Zweinstein is aangesteld als terreinknecht van de Hogeschool voor Tovenarij. Hagrid gebruikt de vliegende motorfiets die hij ooit mocht lenen van Sirius Zwarts, al in de eerste film (De Steen der Wijzen), waarmee hij HP als baby bij de Duffeling dreuzels afleverde.

Chinees Postwaardestuk met Hagrid op motor
Chinees postwaardestuk met Hagrid op de motor onderweg naar de Duffelings (links)
en terug naar huis (rechts)

Chinees Postwaardestuk met Hagrid op motor
Adreszijde van de postwaardestukken

J.K., de schrijfster van de boeken, had bij de verkoop van de rechten bepaald dat er alleen maar Engelse acteurs en attributen gebruikt mochten worden. De in de eerste film gebruikte motorfiets is dan ook een Engelse solo Triumph en de auto een Ford Anglia.
In de Royal Mail uitgifte van 2018 is echter de in de film "The Deadly Hollows 1" (in Nederland: De Relieken van de Dood) gebruikte Royal Enfield met zijspan te zien. Hagrid moet HP op zijn motor veilig naar "Het Nest" brengen, wat leidt tot een bloedstollende achtervolging door de (Dartford) tunnel door de helpers van Voldemort, de Dooddoeners (Engels: Dementors) die ook op de zegel te zien zijn. Maar voor nu genoeg over de film.

Ons motorzegel is samenhangend gedrukt in horizontale stroken van vijf verschillende zegels, in grote vellen van 50 zegels verdeeld over twee gedeeltes van vijf bij vijf zegels. In het midden tussen de zegeldelen zit een blanco strook, waardoor er zogenaamde gutterpairs ontstaan (zie afbeelding hieronder).

Engels Gutterpair met Hagrid op de motor en Harry Potter in het zijspan

Een complete set zegels van 15 stuks heeft een frankeerwaarde van £ 10.50 (net geen €12.00), maar daarmee is de koek nog niet op.
Royal Mail heeft ook nog een zogeheten Smilers vel uitgegeven. Op dit zelfklevend uitgevoerde vel de tien zegels met daarnaast labels met een ander fragment, behorend bij het betreffende zegel. Voor ons is dat een label met nog een afbeelding van Zwarts' motorfiets.

Engels Smilersvel met Harry Potter postzegels

Tijdens de achtervolging door de Dooddoeners wordt Hagrid geraakt door magie en verliest hij het bewustzijn. HP moet vanuit het zijspan nu de vliegende Royal Enfield besturen. En ook dat kan de jongen al.

Harry Potter bestuurt het zijspan

De serie is op 16 oktober 2018 uitgegeven, maar op 4 december kwamen er nog twee prestigeboekjes achteraan. Het ene is een "normaal" boekwerk met twee voorzijdes in twee delen die kopsgewijs gedrukt zijn. Je moet het boekje dus over de lange zijde draaien om de andere helft te kunnen openen en bekijken.
Open je het boekje op de ene manier dan krijg je de filmzegels te zien. Maar in een andere samenhangende wijze opgenomen dan in de grote drukvellen, namelijk in blokken van vier als onderdeel van de pagina.

Harry Potter Prestige Boekje

Harry Potter Prestige Boekje

Harry Potter Prestige Boekje

Andersom vind je de professoren en een plattegrond van de sluipers-wegen (de Marauders Map).

Harry Potter Prestige Boekje

Het tweede prestigeboekje is een Limited Edition, en heeft een oplage van 2000 exemplaren. Dit komt in een omslag met aan de binnenzijde uitleg over de verschillende afdelingen op Zweinstein.

Omslag Harry Potter Prestige Boekje in limited edition

Omslag Harry Potter Prestige Boekje in limited edition

Omslag Harry Potter Prestige Boekje in limited edition

Omslag Harry Potter Prestige Boekje in limited edition

De kaft heeft een explosieve uitstraling en de achterzijde van het boekwerk heeft een uitgebreidere plattegrond van alle sluipers-wegen op Zweinstein (de zogenaamde "Marauders map").

Harry Potter Prestige Boekje in limited edition

Harry Potter Prestige Boekje in limited edition

De Limited Edition van £ 45.00 was al ver voor de emissiedatum uitverkocht.

Uiteraard buitte de Royal Mail deze populaire uitgifte behoorlijk uit en bracht in eigen beheer veel soorten artikelen uit. Twee munt-FDC's met een goudkleurige en een zilverkleurige munt, met respectievelijk een afbeelding van Diagon Alley en van Hogwarts, en ook nog eens beide in een Silver-Medal uitvoering, van elk persoon een "character sheet" met vijf dezelfde zegels (echter niet van Hagrid), een reeks aan ingelijste uitvoeringen en presentatiemogelijkheden, etc. etc.

Harry Potter munt-FDC

Harry Potter munt-FDC

Harry Potter FDC stempel Engeland

 

Hoewel in Engeland iedereen een eerste dag stempel mag aanvragen, heb ik tussen de in totaal 13 toegekende afbeeldingen geen motorfiets ontdekt.
Het officiële Royal mail FDC-stempel draagt de plaatsnaam "Muggleswick, Consett" en kon in London, Cardiff en Northern verkregen worden.

 

Hans de Kloet

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home