IGPC uitgiftes (deel 2)

In Nieuwsbrief 124 heb ik verschillende semipersoonlijke uitgiftes van IGPC laten zien, allen met foto's van mijn geliefde Nimbus er op. Tijdens mijn speurtocht naar dit soort zegels kwam ik nog enkele uitgiftes tegen die eigenlijk net over het randje van "niet vermeldenswaardig" zitten, maar die ik jullie toch niet wil onthouden.
Allereerst 2 uitgiftes van Commonwealth of Dominica. De uitgiftes van dit eilandstaatje worden, net als die van Palau, door IGPC beheerd. Dominica (niet te verwarren met de Dominicaanse republiek) dankt zijn naam aan de dag waarop het door Columbus ontdekt werd, de zondag (in het Latijn Dies Dominica), en telt nu nog geen 75000 inwoners.
Qua uitgiftejaar lopen de meldingen uiteen van 2010 tot 2015, en één bron heeft het zelfs over Persoonlijke uitgiften.

Op de eerst getoonde wordt de bevrijding van Noorwegen herdacht. Tegen een krantenpagina waarop de bevrijding van het land wordt besproken, worden op zes zegels een zestal memorabele feiten getoond. op de vierde zegel de aankomst van Koning Haakon in Oslo na de oorlog. Daarbij als begeleiding de door de Engelsen gesteunde Noorse troepen die vanuit het neutrale Zweden na de Duitse capitulatie het land in trokken. Op het blok de tekst 65 Jaar Bevrijding van Noorwegen, wat het uitgiftejaar dan 2010 zou maken. Eenzelfde afbeelding wordt gedeeltelijk onder in de blokrand getoond.


Het hele zegelvel


De zegel met tussen de auto's de motorrijder


De onderrand van het vel

Maar...... helaas is het geen originele foto. De foto die de knutselaar van het internet gedownload heeft, is geen echte foto van de gebeurtenis, maar een still uit de in 2008 gemaakte speelfilm Max Manus, een film over een beroemde Noorse verzetsheld, waarin de intocht van de koning werd nagespeeld. Ook leuk!


De foto uit de film

Het tweede blok gaat over de bezetting en bevrijding van Denemarken. Op de zegel rechtsonder een afbeelding van Generaal Montgomery.


Het hele zegelvel


De zegel met de motorordonnansen


De originele foto

De gebruikte foto is één van de bekendste van Koning Christian en Monty die door de straten van Kopenhagen rijden, begeleid door motorordonnansen.
Twee mooie blokken maar wat de status is…..? Ik hou jullie op de hoogte.

Alsof het niet genoeg is komen ook wij Hollanders nog aan bod op de PPZetten van de IGPC fröbelklas. Op een eveneens voor St. Vincent en Grenadinen uitgegeven blok wordt de bevrijding van Nederland herdacht. Op de foto op het label rechtsboven rijdt een militair op de motorfiets naast de tank. Op de blokrand een beeld van de bevrijders op het Damrak te Amsterdam.


Het hele zegelvel


De zegel met de motorrijder


De originele foto die voor de zegel gebruikt is, genomen in de Wierdensestraat in Rijssen (Overijssel)

Ook de bevrijdingsparade te Parijs wordt nog getoond op twee andere blokken. Op het eerste blok van Ghana, helemaal rechts onderin de blokrand, rijdt een soldaat op een Harley.


Het hele zegelvel


Detail van de rechteronderhoek met de Harleyrijder

Wie de foto links op de blokrand herkent, weet dat net achter de zegel linksboven ook nog een gevaarlijke stunter op de motor te zien moet zijn die tegen het verkeer in rijdt. Helaas is deze dus net niet te zien.
Op een tweede blok van Ghana, wederom van de parade in Parijs, zien we de coureur wel, maar dan heel klein op het label van de zegel rechtsboven. Het betreft hier een foto van de intocht van De Gaulle samen met het Vrije Franse Leger.


Het hele zegelvel


De zegel met de motorrijder (tussen de rechter 2 auto's)


De originele foto

De foto is beroemd geworden als kaft van het hieronder getoonde boek:

Zo, nu weer ruimte voor de echte filatelie.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home