IGPC uitgiftes (deel 1)

Militair op NimbusSoms is het een dilemma wat wel en wat niet voor het clubblad op te sturen. Allereerst is er natuurlijk beperkte ruimte qua gewicht en porto. En dan is er nog de afweging of iets wel geschikt is om in te sturen. Meestal laat ik de wereldwijd uitgegeven semipersoonlijke uitgiften links liggen, maar als je eigen veteraan motorfiets op een paar velletjes afgebeeld staat, dan ga ook ik overstag.

Getriggerd door de uitgifte van Palau over de Slag bij Kursk, ging ik eens wat dieper in de kelders van IGPC grasduinen of we niet soms nog een uitgifte gemist hadden. Die van Palau is al in de vorige NB bij de Nieuwtjes gemeld. Dit blokje met als doel de Kursk Battle in herinnering te brengen, laat in de blokrand overduidelijk een (vermoedelijk Duits) zijspan zien. Deze uitgifte is inmiddels opgenomen in enkele gerenommeerde catalogi.
Al snuffelend kwam ik aardig wat dingen tegen. Dit keer kijken we naar de blokken die een Nimbus motorfiets tonen, de rest komt in de volgende nieuwsbrief.
Dit zijn duidelijk een nieuw soort semiofficiële persoonlijke zegelblokken van de verschillende landen, aangesloten bij IGPC. Al de blokken hebben hetzelfde soort zegel en lay-out.

IGPC Persoonlijke postzegel templates Ghana en Gambia

De persoonlijke zegels van Gambia verschenen voor het eerst op 15 september 2008, die van Ghana op 31 maart 2009 en van St. Vincent op 20 februari 2009.

Beginnen we bij de Gambianen:
Op een blokje PPZetten dat uitgegeven is ter herdenking van operatie Weserübung staan, naast een paar militaire fietsers op de zegels, in de blokrand militairen achter een Madsen 20 mm kanon gemonteerd op een Nimbus-zijspan.

IGPC Persoonlijke postzegelvel Ghana met Nimbus
Het hele zegelvel

IGPC Persoonlijke postzegelvel Ghana met Nimbus
Detail van de linkerbovenhoek met Nimbus

Nu denk ik de meeste foto's van Nimbussen wel te kennen maar deze kon ik niet direct thuis brengen. Totdat ik zag dat de luchtfilter aan de verkeerde kant van het blok zat en toen was de originele plaat snel gevonden:

De originele foto met Nimbus
De originele foto

Eén soldaat bedient het kanon en de ander… die houdt de motorfiets tegen.

Op een blok van St. Vincent maar liefst twee keer de Nimbus.

IGPC Persoonlijke postzegelvel St. Vincent met Nimbus
Het hele zegelvel

In de blokrand een foto van Deense soldaten bij een zijspan squadron met Nimbus motorfietsen, uitgerust met Vickers Machinegeweren:

IGPC Persoonlijke postzegelvel St. Vincent met Nimbus

Op het aanhangende sierzegel linksonder (de afbeelding hieronder) is de afbeelding niet duidelijk te zien, maar het gaat hier weer om een groepje soldaten met een Nimbus-Madsen 20 mm kanon die het cruciale kruispunt in Abenrade verdedigen.

Zegel St. Vincent met militairen en Nimbus

De originele foto met Nimbus
De originele foto

Dit was in 1940 het kruispunt waar verkeer langs moest om Denemarken in te gaan.

In de blokrand op het hieronder getoonde blok wederom een Nimbus zijspancombinatie en ook hier is de afbeelding weer gespiegeld.

IGPC Persoonlijke postzegelvel St. Vincent met Nimbus
Het hele zegelvel

IGPC Persoonlijke postzegelvel St. Vincent met Nimbus
Detail van de rechterbovenhoek

De originele foto met Nimbus
De originele foto

Hier betreft het twee soldaten die zich op 9 april 1940 voorbereiden op de strijd op Jutland.

Volgende keer aandacht voor de overige IGPC uitgiftes met motorfietsen.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home