Egypte (deel 2)

Nog even terug naar de Koning Farouk zegels. Op onderstaand zegel is de normaal zwarte opdruk uitgevoerd in rood. Gelukkig hebben de curatoren van de verzameling van de Koning de meeste expres gemaakte foute zegels aan de achterzijde gemerkt met een stempeltje dat ons vertelt dat dit exemplaar uit de verzameling van de Koning stamt.

In 1952 werd de Koning afgezet en werd de Arabische Republiek van Egypte uitgeroepen, met de rechterhand van Nasser, Generaal Naguib, als staatshoofd. In 1956 werd Nasser zelf tot president uitgeroepen. Ter viering van de 7e verjaardag van de Juni-Revolutie deed ook de post een duit in het zakje met deze uitgifte van het ongetande blok op 23 augustus 1959:

Op het blok zien we een vrachtschip in het Suez kanaal, een lange dieseltrein, een vliegtuig en ons transport-motorrijwiel. De gekozen drukkleuren, rood en slate-groen, zouden de ontwikkelingen in Egypte op dat moment vertegenwoordigen. Van het blok (en de bijbehorende serie) zijn 700.000 exemplaren gedrukt.

Ook hiervan zijn vele afwijkingen bekend, echter niet zo overduidelijk als de Farouk items. Bekend is de verscheidenheid aan formaten en standen van de druk in de zegels en het blok. In Egypte zijn ook FDC's naar eigen believen te maken en daarvan zijn dus vele variaties mogelijk.

Nog een 'echt' zegeltje voor ons is het Politiedag-zegel uit 1972.
Op de 25ste januari, de dag van uitgifte van het zegel, herdenkt men in Egypte de rebellie en de dood van 50 politieagenten die van de Engelse bezetter het Ismailia politiebureau moesten ontruimen en hun wapens af moesten geven. Het politiekorps weigerde deze opdracht, en van de aanwezige agenten sneuvelden er vijftig in het verzet hiertegen. Dit gebeurde in 1952 en in het uitgiftejaar, 1972, was dat dus 20 jaar geleden. De waarde van de zegel, hoe toevallig, is ook 20 Mills.

In 2009 riep President Mubarak deze dag uit tot Nationale feestdag, wat hij beter niet had kunnen doen. Twee jaar later begon op deze dag de opstand/revolutie tegen zijn regime, waardoor hij af moest treden en het leger weer de macht over nam.

Nu volgen drie zegels die door de visueel ingestelde MFN verzamelaars als vreemde eendjes worden beschouwd.
Op 7 oktober 1983 verscheen een zegel ter gelegenheid van de Farao Rally. Halverwege 1982 veranderde Egypte van munteenheid en werd de Mill vervangen door het Pond (1000 Millimes = 100 Piaster = 1 Pond), vandaar de waarde 23Pt.
De Rallye des Pharaons, geïnitieerd door J.C. Morellet in 1982, is een soort van Dakar wedstrijd met de start en finish in Cairo, aan de voet van de Pyramide van Gizeh. De wedstrijd wordt gehouden voor auto's en motorfietsen over een afstand van ongeveer 3100 km (1900 mijl). 1983 was dus het tweede jaar van de rallye. Op de zegel zijn de piramides goed te zien met rechts een grensbord uit de antieke wereld met de naam Egypt ook in Hiërogliefen.


Een oud grensbord

Sinds 1985 mogen ook vrachtwagens deelnemen en in 2009 voegden de quads zich in het strijdgewoel.
Verschillende jaren werd de rallye niet verreden en de wedstrijd is vooral bekend geworden vanwege het nare feit dat drievoudig Dakar winnaar Richard Sainct in 2004 in de race om het leven kwam.

De laatste set, van 14 januari 2007, is die met de afbeeldingen van de Egyptische ANWB, de ATCE (Automobile and Touring Club of Egypt). De ATCE is een club voor alle weggebruikers. Op zowel de zegel als het blok staan de logo's van de FIA (Federation International de Automobile), het logo van de FIM (Federation International de Motocyclettes) en het beeldmerk van Alliance Internationale de Tourisme (AIT).


De zegel


Het blok


First Day Cover

Volgens de Michel catalogus zou deze uitgifte ter gelegenheid van het 80 jarig bestaan van de club uitgegeven zijn, maar de club zelf zegt al in 1905 opgericht te zijn. En niet dat ik een held in rekenen ben maar……
De club begeleidt en sponsort motorrijders in hun sport en organiseert meerdere evenementen zoals rallye's, crosses en driftwedstrijden voor auto's, en draagt natuurlijk bij aan de Pharao Rallye.

Wel, dat is wel zo'n beetje wat er filatelistisch over Egypte en motorfietsen in dit verhaal te vertellen valt. Heb je toch nog vragen, laat maar horen.

 

Hans de Kloet

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home