Reactie op Harley's uit Spanje

Henk Janse, Harley-Davidson liefhebber en kenner, reageerde op het stukje in de vorige Nieuwsbrief over de Spaanse Harley zegels. Hij vertelde over de Harley JD dat het hier waarschijnlijk om een JDS (S van Sidecar) zou gaan. Ik geef hem daarin gelijk, omdat het getoonde model in het museum als zijspanmodel tentoongesteld wordt.
Hij meldde ook dat een two-cam geen twin-cam is. Voor mij als H-D-leek is 2 een 2 en daarom heb ik automatisch aangenomen dat een two‑cam hetzelfde als een twin-cam is. Maar, bij deze dus een correctie. Weer wat geleerd.

Een andere discussie gaf de naam Peashooter. Het op de grote zegel getoonde model is een 1926 Twenty-One B-model (21 cubic inch = 350 cc) met elektrische verlichting. Mee eens. Er was ook een A-model met carbidlamp verkrijgbaar.

Volgens Henk is Peashooter echter de benaming van het sportmodel van het Harley-Davidson OHV racemodel S met een Sager-vork. De naam zou zijn oorsprong ontlenen aan het staccato geluid van de korte ongedempte uitlaat gebruikt op deze kopklepper.


Hier zijn de zeer korte uitlaatpijpen goed zichtbaar

Inderdaad hebben bij zoeken op internet op de zoekterm "Peashooter" verreweg de meeste hits betrekking op het genoemde sportmodel, maar er is toch ook veel info over een straatmodel voorzien van een zijklep model motorblok met deze bijnaam. Het specifieke geluid zou volgens sommige van mijn bronnen veroorzaakt worden door de gebruikte Ricardo cilinderkop (bekend van de Ford motoren) waarbij de bougie zich niet boven de zuiger maar boven de kleppen bevindt.
We laten die discussie dus maar onbeslist.


Een HD Peashooter in actie op de sintelbaan

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home