Harley's uit Spanje

In de vorige Nieuwsbrief meldden we jullie al het Harley blokje uit de serie Vehículos de Época van Spanje.

Op het blokje met daarin drie zegels van € 0.92 staan de volgende 2 Harley-Davidson modellen afgebeeld. Op het grote zegel (#1 in catalogusvolgorde) de oudste van de twee: een HD uit 1927 met een 350 cc eencilinder, ook wel Peashooter Single genoemd:

Op de andere zegel met een hele motorfiets (#3) staat volgens het bijschrift het 1200 cc J-model uit 1929, ook wel Twin Cam genoemd omdat dit model twee nokkenassen telde die elk één stoterstang bedienden. Maar volgens mijn gegevens kreeg de 1200 versie van de 1000J er de letter D achteraan gevoegd. Nu vormen die letter-aanduidingen van Harley's sowieso een brij waar niet uit te komen is.

De laatste zegel (#2) toont de tank van de 1200 cc (hou het maar even op de 1200J) Harley, en samen met de achtergrond van de andere twee zegels vormt het in zijn geheel dan ook de voorkant van de 1200J.

De gebruikte motorfietsen zijn te vinden in het Museo de la Moto Clásica de Hervás (Cáceres), hetzelfde museum waar ook al de motorfietsen van de Epelsa frankeerstroken te vinden en te bewonderen zijn. Voor info zie: www.museomotoclasica.com.
Ook op de FDC (Sobres de Primer Día) vinden we de beide motorfietsen terug maar nu afgedrukt in spiegelbeeld:


Het stempel gebruikt voor de FDC

Om er een nog Amerikaanser tintje aan te geven vliegt de Bald Eagle, het nationale embleem van de USA, ook in de rondte.
Overigens heeft de DTP-er nog wel behoorlijk meer moeten knutselen aan de afbeeldingen want naast het draaien van het tanklogo heeft de gebruikte 1200 cc fiets in het echt een zijspan aangekoppeld, en die is op de zegels volledig weggeretoucheerd:


De 1200 cc HD in het museum, met zijspan

De Spaanse Filatelistische dienst had voor de grotere bestellers van producten van hun dienst in het derde trimester van dit jaar nog een aardige envelop in petto.
Elk trimester gebruikt de Spaanse dienst een geïllustreerde envelop voor gecertificeerde, zeg maar aangetekende, post met daarop een afbeelding van het dan belangrijkste thema. En het derde trimester van 2014 was dat de Vehículos de Época uitgifte en daarom staat dus op de gebruikte enveloppen een afbeelding van nog een Harley-Davidson uit hetzelfde museum.
De envelop heeft een ruim A4 formaat, met venster en toont een HD, volgens mij uit de W‑serie, op een stukje "Old Route 66" en weer die arend erbij. In de linker bovenhoek ingedrukt de eerste zegel van de HD 350, maar nu in plaats van de waarde aanduiding de letters S.F. (?):


De motor zoals hij in het museum staat

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home