Rondje Europa

Inmiddels zijn bijna alle Europazegels 2013 van bij de CEPT aangesloten landen verschenen, en zoals we al dachten zijn er weer verschillende door ons MFN-ers te vergaren zegeltjes bijgekomen.
Op het moment van schrijven verwachten we alleen nog een uitgifte van Georgië, want helaas komt die uitgifte na de door CEPT gestelde laatste uitgiftedatum van Europazegels.
Een aantal van de zegels hebben we al eerder besproken in NB 104, maar toch vermelden we hier onze nieuwe weetjes over deze zegels.
Het thema van de 2013 Europazegels was 'The Postman's Van' oftewel de auto van de postbode. Veel landen hebben dat thema wat uitgebreid en we vinden dan ook veel andere voertuigen en transportmiddelen terug op de zegels. Kazachstan kwam zelfs met een 'postbode op een dromedaris'-zegeltje. Ook werden er veel elektrische voertuigen op de zegels afgebeeld. Milieuvriendelijke postbodes zogezegd. En ook die doen we bij deze bespreking.

Åland is meteen een goede elektrieke opener. Uitgiftedatum: 6 mei. Op de zegel niets van een gemotoriseerde tweewieler maar in de gutter, bij deze uitgifte een dubbelhoge, naast een gewone postfiets ook een E-bike met trapondersteuning. Diezelfde fiets vinden we ook in gebruik zijnde op de FDC, zowel op de voorzijde als op de achterzijde.

Postzegelvel Aland Europazegels 2013
Vel met de fiets met trapondersteuning op de gutters

Elektrische fiets op Europazegels Aland 2013
De fiets in detail

FDC Aland met postbode op elektrische fiets
De FDC


Achterkant van de FDC

Bosnië en Herzegovina heeft drie separate postdiensten, één voor elke grote bevolkingsgroep: een Bosnische postdienst voor de Bosniakken, een Servische Postdienst voor de Serviërs en een Kroatische dienst. De zegel van Bosnië en Herzegovina Kroatische-post (5 april) laat een gestileerde bromfiets zien. De zegel toont de bromfiets voor de skyline van Mostar. De uitgifte bestaat uit twee velletjes: een van vier zegels (2 x 2 verschillende zegels in horizontale paartjes) en een velletje van acht postzegels, in het midden gescheiden door twee labels met op de linker ook de brommer. Ook in het Eerste Dag Stempel zien we de brommert terug.

Vel Europazegels 2013 Bosnië en Herzegovina

Vel Europazegels 2013 Bosnië en Herzegovina

Eerste Dag Stempel Europazegels 2013 Bosnië en Herzegovina
Eerste dag stempel

FDC Europazegels 2013 Bosnië en Herzegovina
FDC

Ook zijn er een soort van boekjes in omloop met daarin de twee zegels geplakt, maar die zijn niet officieel door de post uitgegeven maar door een sjacheraartje als winstobject in elkaar gefröbeld.

Niet-officieel postzegelboekje Europazegels 2013 Bosnië en Herzegovina

Het Deense postzegelblok stond al in NB 104. Uitgiftedatum: 4 maart. De daarop afgebeelde Nihola elektrische transportfiets voor postcontainers is ook als zelfklever in een vel van 36 zegels uitgegeven.

Zelfklevende Europazegel 2013 Denemarken
De zelfklevende zegel

Blokje met Europazegel 2013 Denemarken
Het blok als gemeld in NB 104

Van Frankrijk geen 'timbre avec facteur motorisé' maar wel op de officiële FDC en de maximumkaart. Eerste dag stempels zijn aangebracht in meerdere plaatsen, onder andere in Parijs, Toulouse en Straatsburg.

Maximumkaart Europazegels 2013 Frankrijk

FDC Europazegels 2013 Frankrijk

Op 12 juni was het Gibraltar dat als niet-lid van de PostEurop organisatie een serie van vier zegels uitgaf, met op de 44p. zegel een motorfiets met zijspan zoals die in Engeland in gebruik waren.

Europazegel 2013 Gibraltar

In 1914 schafte de Royal Mail 20 zijspancombinaties aan ter vervanging van paarden, om de post te bezorgen in de buitengebieden. Het waren 10 New Hudsons, 6 Douglas machines en 4 Rovers, waarvan er een op dit zegel staat afgebeeld. Omdat Gibraltar geen lid is van de PostEurop vind je ook geen logo op de zegel maar alleen een verwijzing.

Over de Groenlandse uitgifte (de opener van alle uitgiften op 14 januari) staat al genoeg in NB 104, maar toch wil ik nog even de FDC laten zien met een stuntende postbode op zijn scootertje.

Stuntende postbode op FDC Europazegels 2013 Groenland
De stuntende postbode op zijn scooter

FDC Europazegels 2013 Groenland
De hele FDC

De combinatie oud en nieuw op de Italiaanse zegels (9 mei) is al eerder aan bod gekomen. De Piaggio Liberty Delivery is uitgerust met een 125cc elektronisch aangestuurd motortje. In totaal heeft de Italiaanse post er 17,783 stuks van besteld.

Europazegel 2013 Italië

Piaggio Liberty elektrische postscooter
De Piaggio Liberty Delivery

Kosovo is de tweede vreemde eend in de bijt. Republiek Kosovo is net als Gibraltar geen lid van PostEurop, maar geeft ook wel op 2 mei twee Europazegels en een blok met twee zegels uit. Dergelijke uitgiften noemen we meelopers en ook deze uitgiften dragen niet het logo van CEPT of tegenwoordig PostEurop. Wel worden ze door verzamelaars als Europazegels verzameld. Zowel op de duurste van de twee zegels als op de rechter zegel en in de blokrand van het blok wordt dezelfde afbeelding gebruikt van een scooter in gebruik bij de EMS-dienst van de Kosovaarse post.

Europazegel 2013 Kosovo

FDC Europazegel 2013 Kosovo

Blokje Europazegels 2013 Kosovo

FDC Europazegel 2013 Kosovo

Kroatië, wel lid van PostEurop sinds 1993, komt op 9 mei met een fraaie uitgifte voor de Tomos liefhebbers onder ons. Twee postzegels van 7.10 HRK, met op een daarvan postbodes op bromfietsen.
In de balk horizontaal een afbeelding van een Tomos bromfiets. Ik ben niet genoeg kenner om te zien of het een twee of drie versnellingsblok is, maar het is in ieder geval een L model met geforceerde koeling. Op het loketvel komt de afbeelding met de postbodes in de velrand terug en in de rechter onderhoek van de rand staat nog eens het Tomos L-type.

Europazegel 2013 Kroatië

Folder Tomos 2/3-L brommers
Folder van de Tomos brommers

Zegelvel Europazegels 2013 Kroatië

Tomos op velrand Europazegels 2013 Kroatië

FDC Europazegels 2013 Kroatië

FDC-stempel Europazegels 2013 Kroatië
Stempel van de FDC's

Ook van deze uitgifte heeft de al eerder bij Bosnië en Herzegovina genoemde 'fake-boekjes' fabrikant een bedriegend postzegelboekje gemaakt. Niet officieel.

De L van Liechtenstein is de volgende in het alfabet en die hebben we ook al eerder (NB 104) besproken. Echter heeft het ontwerp geenszins een raakvlak met ons thema. Ontwerpster Mirjam Büchel heeft in haar ontwerp een koetswiel, een fietswiel en een autowiel gebruikt, zoals de Liechtensteinse post op haar site meldt. Wel werd voor de maximumkaart een foto gebruikt van postbezorgers op een elektrische driewieler, die later bij Zwitserland verder aan bod komt.

Maximumkaart Europazegel 2013 Liechtenstein

Malta (9 mei) valt terug op twee belegen vervoermiddelen op twee zegels. Op de duurste van de twee (€ 1.19) pronkt een Lambretta 3-wieler, model Lambro FDC 125, (F staat voor Furgone = busje, de D is een model-volgletter en de C staat voor Cabin) rijdend in Dingli street in het op Malta gelegen stadje Sliema. De zegels zijn uitgegeven in vellen van 10 zegels met gelijke waarde en twee labels. Op het ene label van het Lambretta vel het logo van de Maltese post en op de andere (positie 1-2) een foto van het op de zegel afgebeelde postkarretje.

Vel Europazegels 2013 Malta

Postzegelboekje Europazegels 2013 Malta
Ook verkrijgbaar in een postzegelboekje, met links nog het FDC stempel

FDC Europazegels 2013 Malta
FDC met beide zegels

Noorwegen is op 10 juni de volgende met een echte motorfiets op hun zegel. De goedkoopste van de twee zegels tellende set (13.00 NKr) laat een Harley Davidson uit 1932 zien, gebruikt om brievenbussen te legen. De Harley staat tegenwoordig in het Postmuseum in Lillehammer.
De maximumkaart is niet meer dan een vergroting van de zegel maar op de FDC zijn het ineens Engelse Harley's geworden.

Europazegel 2013 Noorwegen

Post Harley Davidson Europazegels 2013 Noorwegen

Maximumkaart Europazegels 2013 Noorwegen
Maximumkaart

FDC Europazegels 2013 Noorwegen
FDC met gespiegelde Harleys

Portugal maakt er echt een feestje van. Samen met haar eilanden geven ze op 9 mei drie sets uit van elk één zegel en een blok met daarin twee zegels. Op de zegels van Portugal zijn geen motoren te vinden maar op de zegels van Madeira en de Azoren wel.
Madeira toont een postquad op de zegel. Dezelfde zegel is ook opgenomen in het blok, met daaronder een extra zegel, die alleen in het blok is opgenomen, met de quad in gebruik op het eiland.

Europazegel 2013 Portugal/Madeira

Blokje Europazegels 2013 Portugal/Madeira

Op de set uit de Azoren ook weer een los zegel en dezelfde zegel in een blok, samen met een postbode op deze motorfiets.

Europazegel 2013 Portugal/Azoren

Blokje Europazegels 2013 Portugal/Azoren

In de illustratie van de FDC waarop alle drie de zegels zijn aangebracht, vinden we wel alle gebruikte voertuigen terug. De FDC's met de 3 zegels zijn allen voorzien van een stempel in Lissabon. De twee FDC's met de beide motorfiets blokken zijn respectievelijk afgestempeld in Funchal (Madeira) en Ponta Delgada (Azoren).

FDC Europazegel 2013 Portugal/Madeira/Azoren
FDC met de 3 verschillende zegels, gestempeld in Lissabon

FDC Europazegel 2013 Portugal
FDC met de zegels van Portgal, gestempeld in Lissabon

FDC Europazegel 2013 Portugal/Madeira
FDC met de zegels van Madeira, gestempeld in Funchal

FDC Europazegel 2013 Portugal/Azoren
FDC met de zegels van de Azoren, gestempeld in Ponta Delgada

Spanje brengt ons geen spannend nieuws. Op hun zegeltje alleen een elektrisch aangedreven vierwielertje maar op de bijbehorende maximumkaart ook een, alweer elektrische, scooter van het merk Cooltra.

Maximukaart Europazegels 2013 Spanje

Cooltra elektrische postscooter Spanje
De Cooltra scooter

Cooltra elektrische postscooters Spanje

Ook op 9 mei was het Turkije dat twee heel fraai vormgegeven zegels uitgaf. Op de zegel van 1.10 Lira verschillende PTT vervoermiddelen: onder ander een scooter en een driewieler à la Malta Lambro. Op de 2.20 Lira zegel de paard-en-wagen die ook in het FDC-stempel is gebruikt, naast oude transportmiddelen waaronder dan weer een motorfiets met zijspan.

Europazegel 2013 Turkije

Europazegel 2013 Turkije

Zweden (14 maart) had die fiets met trapondersteuning die we ook al in NB 104 besproken hebben. Nu daarvan een plaatje van het blok met de twee zegels.

Blokje Europazegels 2013 Zweden

Zwitserland is de hekkensluiter met maar liefst twee driewielers. Op 7 mei komen zij met een velletje met daarin 2 x 8 zegels met elektrische postvoertuigen. De beide zegels zijn zodanig gedrukt in het vel dat er vier paartjes van de twee zegels gevormd worden.

Europazegels 2013 Zwitserland

Vel Europazegels 2013 Zwitserland

Op de eerste zegel, laat maar zeggen de autozegel, een Tribelhorn uit 1941 te Bern, ingezet voor bulkpostvervoer. Tribelhorn fabriceerde al 100 jaar geleden de eerste elektrische postauto voor de Zwitserse post.

Elektrische Tribelhorn 3-wieler 1919
Standaard elektrische Tribelhorn 3-wieler uit 1919

Tribelhorn elektrische post-3-wieler
De Post-uitvoering van de Tribelhorn 3-wieler

Maximumkaart Europazegels 2013 Zwitserland met Tribelhorn
Maximumkaart met de Tribelhorn

Op de tweede zegel, de E-trike zegel, staat een product van Kyburz, de DXP. De Kyburz is ook het driewielertje dat we op de Liechtensteinse maximum kaart aantreffen.

Kyburz DXP elektrische post 3-wieler
De opbouw van de Kyburz DXP

Kyburz DXP elektrische post 3-wieler

Kyburz DXP elektrische post 3-wieler

De Kyburz DXP is een van de meer dan 4000 elektrische voertuigen in gebruik bij de post. Al eerder verscheen van de Zwitserse post een voorgefrankeerde enveloppen serie met de Oxygen E-scooter. Alleen al op de Oxygen rijden dagelijks 1700 bezorgers hun ronde.

Oxygen elektrische scooter

Voorgefrankeerde envelop Zwitserland met Oxygen E-scooter

Het stempel dat voor de FDC's en maximumkaarten van deze uitgifte gebruikt is benadrukt nog eens dat het om elektrische voertuigen gaat:

FDC-stemper Europazegels 2013 Zwitserland

Duitsland, Liechtenstein, Oostenrijk en Zwitserland hebben gezamenlijk een Europa verzamelmapje uitgebracht waarin de vier uitgiften van de landen opgenomen zijn. Daarnaast op de pagina's veel informatie en gegevens.

Boekje Duitsland, Liechtenstein, Oostenrijk en Zwitserland tgv. Europazegels 2013

Boekje Duitsland, Liechtenstein, Oostenrijk en Zwitserland tgv. Europazegels 2013

Boekje Duitsland, Liechtenstein, Oostenrijk en Zwitserland tgv. Europazegels 2013

Boekje Duitsland, Liechtenstein, Oostenrijk en Zwitserland tgv. Europazegels 2013

Europazegel enthousiastelingen konden tot 19 oktober stemmen om de mooiste Europazegel van dit jaar te kiezen. Op de plenaire PostEurop bijeenkomst te Brussel werd de winnaar bekend gemaakt, en de publiekswinnaar is……. Turkije. Tweede werd Hongarije en derde werden gezamenlijk Polen en Zwitserland. Een jury van deskundigen koos de inzending van Finland (een postautobus) als winnaar.

Mooiste Europazegel 2013
De winnaar

En dan hebben we ook nog een speciaal stempeltje met een postvoertuig in het thema 'Europa'. Op de beurs in Essen werd een speciaal stempel gebruikt om de kersverse Europazegels van speciale afstempeling te voorzien. Leuk stempel en leuke kaart, maar……. wie is toch die man bij die Moped?????

Stempel Europazegels 2013 Messe Essen

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home