Europa zegels 2013:
De postauto, oud en nieuw

In NB 103 konden we al lezen dat Groenland zijn eerste zegel voor ons MFN-ers uitgegeven heeft: een zegeltje met daarop een scooter afgebeeld. Nu is het officiële thema van de Europa 2013 uitgiften "De postauto, oud en nieuw", maar de meeste landen hebben gekozen voor postvervoer in het algemeen en het was dus te verwachten dat er voor ons ook nog wel een zegeltje zou komen. En ja, dat is dus zo. Eric zal er wel een paar pagina's mee vol krijgen.
In totaal zijn 48 Landen aangesloten bij CEPT (Conférence Européenne des administrations des Postes et Télécommunications) maar niet alle landen zijn aangesloten bij de onderorganisatie CERP, waarbij de letters RP dan voor Regulation Postal staan.
Van de landen die meedoen aan de postzegeluitgifte 2013 (39) is het dus Groenland dat de reeks opende op 14 januari. De ontwerper/tekenaar Christian Fletcher Rex (o.a. de tekenaar van Asterix en de Vikingen, de film gebaseerd op het boek Asterix en de Noormannen) heeft gekozen voor de oudste vorm van postvervoer in zijn land die ook vandaag nog toegepast wordt: de hondenslede. En daarnaast  een groep van moderne voertuigen, waarbij op de voorgrond de voor ons interessante Postscooter.

Postzegelboekje met Europazegels 2013 Groneland

Het zegel is ook uitgebracht in een verzamelaarsvelletje van 9 zegels (loketvellen bevatten 40 zegels) en een boekje met zelfklevende zegels. Op de kaft van het boekje een afbeelding van de hondenslee:

Voorkant postzegelsboekje Europazegels 2013 Groenland

Ook van de andere motorfietszegels zal vast nog wel het een en ander interessants te melden zijn, maar van de Italiaanse wil ik hier toch alvast even melding maken. Als je de vorige Nieuwsbriefzegel van Paul's hand er even bij pakt, vind je daar dezelfde motorfiets op die de Italiaanse ontwerper voor hun zegel gebruikt heeft. Toeval of heeft Paul ze geïnspireerd????

Europazegel 2013 Italië

MFN Nieuwsbriefzegel 103

Op de zegels, ontworpen door Silvia Isola, wordt oud tegenover nieuw afgebeeld. Daarom zien we op de motorfietszegel een uit 1962 daterende Moto Guzzi Galletto (Galletto = Haantje) en een moderne Piaggio Liberty, in gebruik bij de postdienst met ingang van dit jaar. De andere zegel laat een oude postauto en een hedendaags hybride aangedreven voertuigje zien. Normaal voor ons niet van belang, maar in dit geval wel omdat het ding gemaakt wordt door…… Ducati, wat het de bijnaam 'FreeDuc' heeft opgeleverd.

Europazegels 2013 Italië - rechts de FreeDuc
De 2 Italiaanse Europazegels - rechts de 'FreeDuc'

FDC Europazegels 2013 Italië

De uitgifte Europa 2013 levert ons niet alleen levert 'echte' motorzegels op, maar ook een heel stelletje rand- en discutabele zegels. Liechtenstein bijvoorbeeld kwam met een zegel met de wielen, gebruikt in het postvervoer, gevat in een stilistische tekening. Met wat verbeelding kun je er een motorwiel in zien:

Europazegel 2013 Liechtenstein

Veel van de setjes en series laten elektrische voertuigen zien en vaak zijn dat 'brom'fietsen die we zonder meer bij onze zegeltjes kunnen bijsteken. Moeilijker wordt het als het om elektrische fietsen gaat of fietsen met trapondersteuning.

Europazegels 2013 Zweden

Dit Zweedse zegel (links) bijvoorbeeld heeft al wat discussie opgeleverd. Zo op het oog lijkt het om een fiets te gaan maar het is een fiets met trapondersteuning. Elektrisch. Voor de een zal het niet in het boek bij de 'echte' brommers mogen maar anderen (waaronder ik) vinden dat het bij de gemotoriseerde 2- en 3-wielers thuishoort.

Zweedse elektrische postfiets
De Zweedse elektrische postfiets

En dan de Deense Europazegel: een elektrisch aangedreven moderne bakfiets:

Europazegel 2013 Denemarken

Dit karretje, gemaakt door het Kopenhaagse Nihola concern, wordt ingezet om rolcontainertjes met post voor bedrijven door de steden te vervoeren.
Weer genoeg gespreksstof dus over de vraag of we deze elektrische brommers, sorry, zoemers in de collectie op moeten nemen.
Vooralsnog levert de Europa uitgifte 2013 dus weer heel wat verzamelplezier.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home