GGG

 

Böhmerland, een Tsjechisch motorfietsmerk werd gemaakt in de jaren 1923 tot 1939 in Nordböhmen, Böhmischenland. De constructeur Albin Liebisch van Motoren & Motorradbau Schönlinde (later Schluckenau-Kunratitz), wilde een vervoermiddel maken voor een heel gezin. Dat streven resulteerde in een eenpersoons, een twee-, drie- en zelfs een vierpersoons motorfiets. Die laatste, met een totale lengte van 3 meter en 20 centimeter  en 'Langtourer' genaamd, werd zelfs in een politie uitvoering gebouwd. Deze bood, uitgerust met zijspan, plaats aan zes personen. De krachtbron was een in eigen beheer gefabriceerde 600cc eencilinder kopklepmotor. Op de zegel staat het model 33 afgebeeld, 3 persoons met 3 versnellingen.


De lange uitvoering


Folder met de 1 en 3 zits uitvoering, en de eigen 600cc motor

Na de inval door Duitsland in 1939 stopte de fabriek de fabricage door toedoen van het Schell-plan: alle auto- en motorenfabrieken binnen de Duitse grenzen moesten hetzelfde model maken zodat onderdelen uitgewisseld konden worden. Er zijn in totaal maar een paar honderd Böhmerlands, die overigens in eigen land 'Cěchie' genoemd werd, gebouwd. Ze werden alleen in rood/geel (civiel), zwart/geel (politie) of groen/geel(leger) geleverd, en het was de eerste motorfiets met geheel aluminium wielen. Van alle Böhmerlands zijn er nog een 75 stuks bekend op de wereld. 50 stuks nog steeds in Tsjechië waarvan er nog 38 rondrijden.
De zegel is samenhangend gedrukt in tegelvorm in vellen van 50, elke zegel 25 keer samenhangend.

Frans Polynesië is een groep van 118 eilanden in de Stille Zuidzee. De grootste eilanden zijn Bora Bora, Moorea en Tahiti. Op Tahiti, vroeger Otaheite genaamd, bevindt zich aan de Quay du Commerce een café, Quinn's genaamd. Een Amerikaan, Robert Quinn uit San Francisco begon aldaar in 1933 een ijstent, die zou uitgroeien tot de meest bekende nachtclub in de Pacific.
Op zich voor ons niet noemenswaardig ware het niet dat het 'stijl' was om op de brommer of per scooter naar het etablissement te komen, en precies dat nu zien we op het zegeltje van Polynesië van 2013. Maar liefst drie van deze voertuigen vinden we op de zegel, en daarbij in het Eerste Dag stempel nog eens een scootertje. De uitgifte heeft als naam 'Scènes uit het dagelijks leven van vroeger' en deze scene moet van voor 1973 zijn, want in dat jaar moest Quinn's sluiten vanwege onhygiënische toestanden.

Australië heeft met de Road-Trip serie een breed verzamelpubliek bereikt. De postdienst wil dat ruim uitbuiten en heeft daarom een keur aan nieuwigheden op de markt gebracht. Zo is er nu een als een portemonnee uitgevoerd postzegelboekje van de tweede serie uitgebracht: de Wallet.

In de Wallet geen motorzegeltjes, maar die zitten wel in de speciale verzamelmap van de bijzondere velletjes. Deze map wordt gemaakt in een oplage van 200 stuks en herbergt maar liefst 12 velletjes die niet los te koop zullen zijn bij de post. Op twee van die velletjes de motorzegel: het eerste velletje is de foliedruk die ook in de speciale verzamelmap gepakt zit die al in NB 105 gemeld werd.

Tot zover niets nieuws, maar in de map ook van elk zegel een velletje met daarin vier maal dezelfde zegel, en aanhangend een afbeelding van de streek op de zegel. In geval van de motorzegel dus de wijngaard bij Margaret River.

Wil je de map aanschaffen, dan moet je even Aus$ 99.95 (€ 67.20) aftikken en dus..… snel zijn.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home