Road Trip Australië

Blokje Australië - Road trip

Australië heeft met de voor ons motorfietsmensen toepasselijk genaamde uitgifte "Road Trip" het reizen op het meest zuidelijke continent van onze wereld onder de aandacht willen brengen. Op de vijf zegeltjes staan de meest gebruikte vervoermiddelen afgebeeld. Op twee zegels staan stationcars, op een andere een soort van Hippie VW-van en op de hoogste waarde een ultiem Hikers vervoermiddel: een deuks chevoo oftewel een lelijk eendje. Onze aandacht gaat natuurlijk 100% uit naar de motorzegel (60ct) met een op een toerbuffel en een (bijna) klassieker rijdend stelletje aan de picknick. De linker motor neigt naar een HD maar gezien de uitlaatpartij…….? (Henk??)

Motorzegel Australië - Road trip

Het stel brengt, nog geheel gehuld in motoroutfit, een toast uit met de plaatselijke wijn. Het bordje op de boom verteld ons dat ze in de plaats "Margaret River", genoemd naar de rivier met dezelfde naam, zijn neergestreken. Deze in zuidwest Australië gelegen plaats en omliggend gebied zijn bekend vanwege de uitstekende wijnen en we zien dan ook een wijngaard op de achtergrond. Voorbijvliegend een paar inheemse Papagaaien, vermoedelijk afkomstig uit het aldaar gelegen vogelpark "Metricup". Het gebied is een van de groenste en meest bezochte toeristengebieden van Australië.
De uitgifte is als gewone zegels maar ook als zelfklevende zegels uitgebracht. De gewone zegels zijn gedrukt in vellen met de drie lage waarden (elk 60ct) samenhangend en de 2 hoge waarden elk in aparte vellen. Een speciaal verzamelblokje (zie onder de kop) laat naast de vijf zegeltjes in de rand allerlei attributen zien die gebruikt worden bij het reizen. Op elk van de tekeningen in de serie staat ergens een insect afgebeeld, en op de Great Barrier Reef zegel hebben de twee in het met Peace-kreten versierde VW busje rijdende Hippies een knallende ruzie over de net doodgereden kikkers.

Zegels Australië - Road trip

De zelfklevende zegels worden uitgebracht in drie verschillende zogenaamde chequebooks met elk 20 velletjes. Eén boekje met de drie lage waardes als tiental op één blaadje (4 x de motorzegel en de autozegels elk 3 x) en van de beide hoge waardes elk dus een apart boekje van 20 blaadjes met op elk blad vijf zegels. De blaadjes worden los verkocht aan de loketten en bij de filatelistische dienst.

Boekje stickerzegels Australië - Road trip
Kaft van het boekje met stickerzegels

Boekje stickerzegels Australië - Road trip
Het vel stickerzegels met de lage waardes

Voor de totaalverzamelaars onder ons: op de blaadjes wordt aan de andere zijde reclame gemaakt voor het Presentation Pack en daarbij worden het blokje en de serie afgebeeld. Dus ook op de 'kaft' staat de afbeelding van de motorzegel. In zo'n PP zitten de serie en het blokje samen verpakt.

Achterzijde stickerzegelvel Australië - Road trip
Achterzijde van een stickervel

Achterzijde stickerzegelvel Australië - Road trip
Achterzijde van een stickervel

Presentation pack Australië - Road trip
Het Presentation Pack

Benzinepomp in FDC stempel Australië - Road tripDe FDC's, met in de illustratie een afbeelding van het Great Barrier Rif, hebben in het stempel een benzinepomp. Anders dan gebruikelijk bij FDC's van Australië zijn alle speciale eerste dag stukken afgestempeld in het gehucht Wandering, dat vlakbij Margaret River te vinden is, althans op de kaart. Voor het uitgestrekte Australië uiterst ongebruikelijk omdat het hele gebied Shire of Wandering (4000 km2) nog geen 400 inwoners telt. Uiteraard werd de plaatsnaam niet zomaar gekozen. De vertaling van wandering is zwerven. Het "dorp" telt 60 inwoners, bezit een kroeg en….. een postkantoortje.

De maximumkaarten zijn niet meer dan een vergroting van de zegelafbeelding maar hebben aan de adreszijde de opdruk "Postage Pre-Paid" wat ze theoretisch tot postwaardestuk zou kunnen maken. Discussie mogelijk.

Achterzijde Maximumkaart Australië - Road trip

Tot slot heeft de Australische postdienst nog een tot 500 stuks gelimiteerde "Special Edition Miniature Sheet Collection" uitgegeven met daarin veel informatie en twee speciale blokken.
De blokken, een ongetand blok en een versierd met foliedruk, zijn allemaal genummerd en de blokken die samen in een verzamelfolder verpakt zijn hebben hetzelfde volgnummer. Binnenin de folder worden van elk getoond toeristisch item enkele leuke feitjes verteld. Deze sets werden alleen aan belangrijke relaties verstrekt.

Road Trip Australië: een serie zegels die het verzamelen en goed bekijken zeker waard is.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home