Catalogus perikelen (3)

Zoals ik in het vorige nummer al schreef, komt het regelmatig voor dat er zegeltjes door leden aangedragen worden die nader onderzoek op motorfietswaardigheid verdienen. Maar al te vaak gaat het om een op een motorfiets gelijkende stip of iets wat op een motorfiets lijkt. Recentelijk werden we op een paar van dit soort zegels gewezen.

Als eerste was daar de zegel van Um al Qiwain (1965) betreffende de kist van Kennedy op een affuit. Daarachter wat voertuigen en met wat wil, is er een motoragent te vinden. We waren echter niet overtuigd en na een avondje foto's van de begrafenis te hebben bestudeerd, kwamen we deze foto tegen die de vraag ontzenuwde. Het betreft hier de militair met het vaandel en een soldaat die achter de affuit loopt met het lievelingspaard van de president.

Postzegel Um al Qiwain begrafenis JF Kennedy

Foto begrafenisstoet JF Kennedy

Deze zegel had echter wel een neveneffect, want van de door ons als motorzegel bestempelde zegels van Antigua 1988 (#9+10) en van Barbuda 1989 (#8+9) kwamen we ook een betere foto tegen die, op de plek waar wij een motorfiets dachten te zien, een groepje mensen toonde.

Een ander zegeltje dat best eens een motorfiets zou kunnen zijn is de Oostenrijkse uitgifte van Tom Turbo. De naam en de tekening op het zegeltje doen het ergste vermoeden maar enig naspeuren leverde een foto en de mededeling dat het hier toch heus om een fiets gaat. De fiets, door een uitvinder uitgerust met tal van gadgets, speelt de hoofdrol in een Oostenrijks tv-programma. Weer niet dus.

Postzegel Oostenrijk met Tom Turbo

Tom Turbo

Volgende op de lijst is een zegel uit 1955 van Tsjecho-Slowakije. Daarop gebouwen van de socialisten. Op de zegel van 1.60K. het gebouw van de Mijnwerkersbond te Ostrava-Poruba. Op de straat rijdt hier bij sterk uitvergroten een motorfiets:

Serie postzegels Tsjecho-Slowakije 1955

Postzegel Tsjecho-Slowakije 1955

Detail van de postzegel

Dat scoort dus weer een A-nummer in de catalogus.

Een zegel waar we zelf al eens de koppen over hadden gestoten is dat van Barbados uit 2006. Het betreft hier de viering van het 100-jarig bestaan van het warenhuis Cave Shepherd. Nu werd me in eerdere meldingen nooit gewezen waar ik moest zoeken naar een motorfiets maar nu de serie toch maar eens beter bestudeerd, en warempel, op de zegel van 50 ct staat een motorfiets gebruikt als etalageversiering. Weer wat Googlelen en daar was de gebruikte foto. Duidelijk.

Postzegel Barbados tgv. 100 jaar Cave Sheperd

Serie postzegels Barbados tgv. 100 jaar Cave Sheperd

 

Foto warenhuis Cave Sheperd op Barbados

De twee volgende zegels zijn volgens mij ook geen motorfietszegeltjes:

Postzegel Joegoslavië

Postzegel Bulgarije

Het zegel van Joegoslavië is een wel erg slechte tekening van een fietsend kind en op de Bulgaarse zegel zou helemaal rechts op de parkeerplaats een motorrijwiel staan. Nou……daaaag!

Nog zo een waar we al vaker over gestruikeld zijn is het zegel uit 1994 van Anguilla met daarop de postboot 'Betsy'. Op de achtergrond de bergen van 'ons' eiland Sint Maarten maar volgens sommigen een motorfiets op het pad in de voorgrond. Lijkt mij meer een rolstoel.

Postzegel Anguilla met postboot Betsy

Maar goed, het loont dus de moeite als jullie ook meespeuren, en als je maar half denkt dat je een gemiste zegel hebt gevonden, laat het ons weten. Alvast bedankt.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home