Catalogus perikelen 2

Regelmatig komen er leden met motorzegels die (nog) niet opgenomen zijn in de MFN-catalogus. Uiteraard pretenderen we niet dat de MFN-catalogus 100% compleet is, en geregeld duiken er ook voor ons nieuwe vondsten op. Maar wat zijn voor ons nu de criteria om een zegel wel of niet als motorpostzegel te kwalificeren?

Het eerste beoordelingscriterium is of er met de gevonden/aangedragen zegel post verstuurd zou kunnen worden. Van veel postdiensten is het natuurlijk zonder meer vertrouwd om de zegels op te nemen, maar toch checken we dan altijd of dat zegel op de betreffende website opgenomen is. Daar kunnen we meteen kijken of er nog andere vormen van de uitgifte bestaan, zoals boekjes, velletjes of blokken. Alle officieel geregistreerde postdiensten zijn met hun website op de UPU-site te vinden (www.upu.int).
Een tweede criterium is of de zegel opgenomen is in één van de officiële wereldcatalogi. Wij als MFN hebben gekozen voor de toonaangevende Michel catalogus. Ook in deze catalogus staan wel eens discutabele zegeltjes vermeld, maar je moet ergens vertrouwen in stellen.
Kortweg: als het een uitgifte van een geregistreerd land is en het zegel is als officieel uitgegeven: geen probleem, opnemen in de MFN catalogus. Is het een zegel van discutabele oorsprong dan zal hij eerst in de Michel vermeld dienen te worden om een plaats in de MFN catalogus te verdienen.
Bij het melden van de Nieuwtjes in de Nieuwsbrief is het natuurlijk altijd mogelijk dat de uitgifte nog niet in de Michel te vinden is. Hebben we het vermoeden dat een uitgifte in de toekomst alsnog in de Michel zal komen, wordt bij de Nieuwtjes een aantekening geplaatst (iets als "waarschijnlijk officieel"). Eenmaal opgenomen in de Michel, komt ie ook in de MFN-catalogus.

Een andere vraag is of we de afbeelding die op een officiële zegel staat wel of niet als motorfiets denken te kunnen omschrijven. Richtlijn daarin is dat als er vanuit de leden vragen komen over een twijfelzegel we deze dan alsnog op zullen gaan nemen. Gebruikers van de catalogus moeten dan zelf bepalen of ze een dergelijk zegel in de verzameling willen stoppen of niet.
Ook zijn er van die zegels waarvan het zeer twijfelachtig is of er nu wel of geen motorfiets op staat. Weten we het niet helemaal zeker, komt hij er voorlopig wel in. We gaan dan proberen om erachter te komen of er ja dan nee een motor opstaat en melden onze bevindingen dan in de Nieuwsbrief. Zo kan het dus gebeuren dat bij gebleken onwaardigheid een zegel uit de catalogus wordt geschrapt.

Blokje Togo met Kennedy
Voorbeeld van een wijziging:
Bij de aankondiging als nieuwtje
betiteld tot "waarschijnlijk niet officieel", maar nu toch in de
Michel en dus in de MFN catalogus opgenomen (Togo 2011).

En zo blijven we dus bezig om de catalogusreeks van de MFN zo goed en compleet mogelijk te houden.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home