Firmaperforaties oftewel PERFINS (3)

In discussies voorafgaande aan de publicatie over perfins in de 100e Nieuwsbrief zijn enkele perfins ter sprake gekomen die toch niet in de lijst zijn opgenomen.
Daarnaast heeft het artikel zelf ook wat reacties opgeleverd. Om een aantal van alle vragen te beantwoorden hier een kort vervolg.

Motorfietsperfins die toch afvallen
Bij het samenstellen van het overzicht ben ik als volgt te werk gegaan. Eerst de inhoudsopgave van de bondsbibliotheek gecheckt op literatuur (catalogi) over perfins. Vervolgens naar de bibliotheek in Baarn en de betreffende boeken doorgespit. Van elke perfin waarvan ik het vermoeden had dat deze motorfiets-gerelateerd was een kopie gemaakt. Bewust de keuze gemaakt om alleen motorfiets- en bandenfabrieken en andere duidelijk gerelateerde perfins te selecteren. Daarna thuis op internet gezocht naar de bijbehorende gebruiker van de perfin en gekeken of de gebruiksperiode van de perfin overeenkwam met de periode dat de betreffende fabriek met motorfietszaken bezig was.
Deze laatste stap had tot gevolg dat de volgende perfins afvielen (vermeld is steeds: gebruikte perfin – naam en plaats en tussen haakjes de periode dat de perfin gebruikt werd):

Duitsland:

WFF - Wanderer Fahrrad Fabrik, Berlin (1934) en Chemnitz (1933-1941).
Fietsfabriek die niets te maken had met de motorfietsfabriek Wanderer Werke.

Perfin WFF - Wanderer Fahrrad Fabrik, Berlin (1934) en Chemnitz (1933-1941)


PW - Premier Werke, Eger (Bohemen) (1938).
Maakte in 1938 geen motorfietsen meer in Duitsland.

Perfin PW - Premier Werke, Eger (Bohemen) (1938)


S.&.Co - Simson & Co, Fabrieken voor Automobielen, Fietsen en Jachtgeweren.
De perfin links werd gebruikt in Berlijn (1923) en Suhl (1898-1926). De rechter perfin in Berlijn (1919-1922). De eerste motorfiets van dit concern, de BWS, werd pas in 1936 geproduceerd. Na gebruik van de perfin dus.

Perfin S.&.Co - Simson & Co, Fabrieken voor Automobielen, Fietsen en JachtgewerenPerfin S.&.Co - Simson & Co, Fabrieken voor Automobielen, Fietsen en Jachtgeweren


Groot Brittannië:

HCM - Hercules Cycle & Motor Co, Birmingham.
De eerste perfin, links, is gebruikt van 1929 tot 1957 en de tweede, rechts, van 1945 tot 1952. Rond 1914 heeft de fabriek zich kortstondig bezig gehouden met de productie van motorfietsen. Daarna pas weer eind jaren 50 met de introductie van mopeds, bromfietsen.

Perfin HCM - Hercules Cycle & Motor Co, BirminghamPerfin HCM - Hercules Cycle & Motor Co, Birmingham


Uitbreiding van de lijst met andere bedrijfstakken
In de laatste alinea van het artikel heb ik gememoreerd dat het niet de pretentie heeft compleet te zijn. Behalve de perfins van motorfiets- en bandenfabrikanten zijn er nog andere bedrijfstakken die relaties hebben met ons onderwerp. Denk daarbij aan brandstof- (Texaco, Shell, NV Acetyleno etc.) en olieleveranciers (VOC - Vacuüm Olie Compagnie, POC - Pure Oil Compagnie etc.), verzekeringsmaatschappijen, toeleveranciers van onderdelen als lampen (PhG - Philips Gloeilampen, PV - Popes Draadlampen Venlo etc.).
Door Joop Kits is mij een lijst met (getekende) voorbeelden aangeleverd die ik zeker bij een van de volgende bezoeken aan de bondsbibliotheek zal gebruiken. Joop bedankt.

Wat ook op de lijst staat om nog eens te checken is een perfin van Minerva, België. Volgens een van de reacties zou ook dit Belgische bedrijf gebruik gemaakt hebben van perfins, met de letters MM.
Het completeren van de lijst vergt nogal wat zoekwerk en als iemand een niet vermelde fabriek weet die wel perfins gebruikt heeft hoor ik dat graag.

Nico Helling

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home