De lachende Australische Steen

Inmiddels is het geen nieuwigheid meer en doen bijna alle postadministraties in de wereld er aan mee: Persoonlijke Postzegels. Vooral de Verre Oosten landen doen een aardige duit in het PPZ zakje.
Toch doen ook de westerse landen driftig mee en was het Australië dat op de World Stamp Expo te Melbourne in 1999 de eerste Persoonlijke Postzegels ter wereld maakte.

Eerste persoonlijke postzegels - Australië 1999

Nadat ook in Engeland op de Stampex van 2000 een soortgelijke uitgifte plaats had gevonden, waarbij de lachende monden zegels uit 1991 werden gebruikt, werden dit soort zegels in het Gemenebest aangeduid met de naam "Smilers". Particulieren leveren een afbeelding aan en die wordt dan in veelvoud op de tab-zegels van de vellen geplaatst.

Vel Engelse Smilers

Op aanvraag kunnen ook grotere aantallen vellen besteld worden met de mogelijkheid om verschillende afbeeldingen op de tabs te plaatsen. Deze vellen worden Generic Smilers genoemd.
In de loop der jaren heeft ook Australië een groot aantal Smilers-vellen uitgegeven, veel met sportvedetten, sportclubs of sportevenementen. Nu hebben ze daar dus het vel van tweevoudig wereldkampioen MotoGP Casey Stoner aan toegevoegd.
Eerst eens even alle voor ons belangrijke Smilies op een rij. In 1999 werd te Melbourne voor het publiek een zegelvel en postzegel met de afbeelding van een zeilschip gebruikt, maar speciaal voor Postmedewerkers werd een vel met een andere velrand gebruikt waarop ook een motorfiets stond. Dit vel heeft een oplage van 100 stuks en is dus… zeldzaam.

Vel Australische persoonlijke postzegels met speciale velrand met motor

In 2003 het vel ter gelegenheid van 150 Jaar Victoria Police, met in de velrand de motorfiets met zijspan waarvan ik nog steeds denk dat het om een Brough Superior combinatie gaat.

Vel Australische persoonlijke postzegels met Brough Superior

Dan in 2005 een "Klein, Kleiner, Kleinst" motorfietsje op het 10 Years Foster's Australian Grand Prix vel, rechtsonder op de baan Tussen Schumacher en de eerste boom.

Vel Australische persoonlijke postzegels 10 jaar Fosters F1

In 2009 wordt 200 jaar Postdienst in Australië gevierd met onder andere een serie postzegels en twee Smilers-vellen die de Postuniformen en de Klassieke Postvoertuigen behandelen, met daarop scooters, bromfietsen en motoren.

Vel Australische persoonlijke postzegels met postuniformen

Vel Australische persoonlijke postzegels met postvoertuigen

AG fest is een jaarlijks "boerenpummel" feest (en nu maar hopen dat ik geen commentaar krijg) in Toowoomba op Tasmanië. Allerlei plattelandszaken worden daar geshowd en er wordt driftig gefeest. De Post stond ook op het feest en in de velrand van het Smilers Souvenir Sheet dat je daar kon laten maken, staat een quad afgebeeld.

Vel Australische persoonlijke zegels tgv. AG Fest

En nu dan in 2011 het Stoner-vel ter viering van Casey’s tweede wereldtitel in de MotoGP. Met de overstap van Ducati naar Honda HRC kreeg Stoner voor de tweede keer een supermachine waarmee hij het wereldkampioenschap kon behalen. Op het circuit van Phillip Island, op zijn 26ste verjaardag (16 oktober 2011), wist hij voor de vijfde opeenvolgende keer zijn thuis-Grand Prix te winnen en af te sluiten met een zo grote afstand in punten op nummer twee uit de competitie, Jorge Lorenzo, dat deze hem niet meer in kon halen, en werd Stunning Stoner weer wereldkampioen MotoGP.
Op de tab naast de zegels de aanzet tot de Winners Wheely, en rechts Stoner tijdens zijn overwinningsronde op het Australische circuit.

Vel Australische persoonlijke postzegels met Casey Stoner MotoGP Wereldkampioen 2011

Naast dit Smilers-vel kun je bij de Australische Post ook terecht voor een heuse Winners Print voor maar 39 Down-Under Dollars.

Winners print van de zegel met Casey Stoner

Stoner mocht zich al eerder in filatelistische aandacht verheugen met de uitgifte door Guinee en Sao Tomé & Principe van velletjes met zijn afbeelding.

Velletje Guinee Republiek met Casey Stoner

Velletje Guinee Republiek met Casey Stoner

Velletje Sao Tomé e Principe met Casey Stoner

Maar verreweg het leukste (en meest officiële) is zijn afbeelding in het Italiaanse stempel tgv de 52ste editie van BoPhilex, waarmee het wereldkampioenschap van Ducati in 2007 luister werd bijgezet. Voor de afbeelding op de officiële postkaart van de BoPhilex werd eveneens voor de, toen voor het motormerk uit Bologna uitkomende, coureur Stoner gekozen.

Kaart BoPhilex met Casey Stoner op Ducati

Kaart BoPhilex met Casey Stoner op Ducati + speciaal stempel

En met wat virtueel voorstellingsvermogen kunnen we ook wel aannemen dat de coureur rijdende op de Desmosedici GP7 machine die afgebeeld staat op het Italiaanse Ducati zegel uit 2008 dezelfde is als die waar we het hier steeds over hebben.

Postzegel Italië met Casey Stoner op Ducati

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home