GGG

We beginnen maar eens met iets voor de totaal-verzamelaars onder ons. Frankrijk heeft in 2004 de geallieerde landingen op hun kusten geëerd met de uitgifte van een zegel op 5 juni. Deze zegel is natuurlijk ook in een speciaal presentation pack verschenen, met op de omslag een afbeelding van een lange rij legervoertuigen die van de landingsvaartuigen afrijden. Daartussen rijdt ook een motorfiets.

Presentation Pack Frankrijk 100 jaar D-Day

Detail met motor van Presentation Pack Frankrijk

Worden jullie al arm van de zegelnieuwtjes en alle persoonlijke Europese zegeltjes? Nee? Dan kun je altijd nog gaan denken aan het starten met verzamelen van PPZ-tjes vanaf de andere kant van onze aardkloot, want ook daar is de winstmakerij middels persoonlijke maakwerkzegels nu aardig aan het doordringen.
Sinds een aantal jaren worden de Japanse postzegels alleen nog maar in velletjes van tien zegels uitgegeven. Soms zijn het 10 dezelfde zegels, soms zijn het setjes en soms 10 verschillende afbeeldingen. Ook zijn er velletjes met zegels met een extra afbeelding. Hier zo'n vel met specimen opdruk (kwart cirkeltje):

Persoonlijke zegel vel Japan met Specimen opdruk (kwart cirkel)

Of deze met een sierveld aan de zegel:

Persoonlijke zegel vel Japan met siervelden

Ook de persoonlijke zegels worden in vellen van tien gedrukt, en net als bij ons kun je op verzoek speciale velletjes in grotere aantallen laten vervaardigen. De mascotte van Japan Post wordt Kitty genoemd en de PPZ-vellen kunnen besteld worden bij een dienst die deze naam draagt.
De Kitty zegels zijn net als bij ons gewoon via internet te bestellen, en worden op bestaande velletjes zegels geprint. Wil je echter wat meer bijzondere vellen, dan kun je grotere aantallen bestellen met speciale lay-out. En deze vellen nu zien we het laatste jaar steeds meer verschijnen op de veilingsites.
Al eerder zagen we deze vellen met uitgiften betreffende Yamaha, Suzuki en Politie, maar nu is er een wel heel leuke met allemaal verschillende maten zegeltjes erin. Ter gelegenheid van 50 jaar Honda Supercup heeft iemand vellen met acht verschillende kleine zegels en twee grootformaatjes laten maken. Daarbij dan ook nog een fraaie illustratie van het model. Heus een leuk velletje:

Persoonlijke zegel vel Japan met Honda Supercup

Op de veilingsites doen de Japanse vellen een dikke 30 euries, en dat voor een frankeerwaarde van 10 x 80 yen = 7.70 euro.... Nee, dan doen onze clubdames het nog niet zo heel duur met hun motorzegeltjes....

Zolang als ik verzamel hoor ik af en toe links dan wel rechts dat er van de Triëst Zone B zegels van Joegoslavië (2 juni 1953) mis-opdrukken zouden bestaan. Deze misprints zouden dan niet de gebruikelijke opdruk VUJNA tonen, maar de in eerdere jaren in gebruik zijnde opdruk VUJA. Nog nooit zag ik deze opdruk-variatie echter op onze Motorsportzegels.
STT-VUJNA is de afkorting voor "Slobodni teritorij Trsta - Vojna uprava jugoslavenske narodne armije" oftewel "Vrij gebied van Triest - Militaire administratie van het volksleger van Joegoslavië". Laatst echter zag ik bij een groot veilinghuis in de USA deze misdruk:

 

Zegel met opdruk Triëst

Zegels met mis-opdruk Triëst

Of de V nu weggevallen is door de tanding en het verschuiven of dat het dus echt een foutje is...... Ik weet het niet. Het paartje is in ieder geval van eigenaar gewisseld voor het lieve sommetje van 280 US Dollars.

Nog niet arm genoeg??? Dan kun je nog bieden op een van de allereerste motorfietsen. Nou ja, motorfiets? Eigenlijk meer een stoomfiets. In februari word de Roper stoomfiets uit 1894 geveild en daar wordt een recordopbrengst voor voorspeld, wat deze damper waarschijnlijk de duurste tweewieler ter wereld gaat maken.
27 Jaar eerder maakte Sylvester Roper ook al een stoomfiets en deze tweede werd meteen zijn dood. Tijdens een demonstratie van het apparaat haalde hij een snelheid van wel 60 km/u. Bij deze demonstratie van zijn "duivelsmachine" kwam de toen 72 jarige Roper ten val, waarna hij overleden bleek te zijn. Later bleek dat hij een hartstilstand had gehad. Of zijn val door hartproblemen is veroorzaakt of dat de val het hartfalen had gebracht is nooit opgehelderd.

Roper stoom(motor)fiets

Nu word de fiets dus geveild in Las Vegas, en de verwachte opbrengst is rond de 4 miljoen US Dollar! T'is dat ik het zelf gelezen heb. Het oude record staat op 550.000 Dollar, betaald voor een 2 cilinder Cyclone baanracer uit 1915.

Zoek je nog een actief land om de zegels (en zo) van te verzamelen? Heb je nog een paar albums leeg die je liever vol ziet met zegeltjes van één land? Ga dan eens Guinee Bissau verzamelen, of een betere omschrijving: sparen. Dit land is namelijk koploper in uitgiftes.
In 2009 viel het nog mee, toen maar 533 zegels en daarnaast nog eens 56 blokken. Eerste album vol? Nee, dan in 2010: 676 zegels en dan ook nog 156 blokken. Daaronder dan ook enkele met motorfietsen. In 1974 start Guinee Bissau met de uitgifte van postzegels en eind 2010 staat de teller op 5221 zegels en 895 blokken.

Wil je nog veel rentement, ja, rentement van je geld hebben in het oude jaar, sla dan nog snel even een flinke partij Eén (1) postzegels in. In januari verhoogt PostNL het tarief voor bezorging van een poststukje met 4 cent naar 50 eurocent. Nu betaal je nog 46 centen. Zo'n zegeltje van 46 cent, een Eéntje dus, blijft de komende jaren geldig. Als je al je gekochte zegels volgend jaar gebruikt heb, heb je een rentement van maar liefst 8 procent. Geen bank die je dat geeft! En als de prijzen nog verder stijgen terwijl je nog zegels in de kast hebt liggen, stijgt je rentement nog veel meer.

Frankeerzegel Nederland

Frankeerzegel Nederland

Tot slot nog een in mijn ogen verkeerd gekozen peptalk momentje van mijn ex-opdrachtgever. In een recentelijk gehouden betoog over de stand van zaken bij de woningbouwvereniging waar ik veel voor werkte, sprak de directeur de volgende zin uit:

"Afgelopen jaar stonden we aan de rand van de afgrond maar sindsdien hebben we een grote stap voorwaarts gemaakt!"

Of ook hij in de afgrond is gekukeld weet ik niet maar ik zit voorlopig zonder werk.

Nou, tot zover weer deze 3xG.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home