Verjaardag AA-Ierland: 100 jaar

Logo AA IerlandAl meer dan honderd jaar helpt de Ierse automobilisten bond, de AA, de auto- en motorrijdende Ieren 'on the road' te blijven, en dat is op 14 oktober 2010 gevierd door An Post (Ierse Post) met een nieuwe zegel van 55c.
De Automobile Association begon in Ierland met haar activiteiten in 1910 op een moment dat het land 90.000 km aan wegen, maar slechts 7.870 geregistreerde motorvoertuigen had. Vandaag de dag heeft AA Ierland 550.000 klantrelaties, een high-tech patrouille vloot, een breed scala aan verzekeringsproducten en de beroemde AA Roadwatch.
"AA Ierland heeft een lange weg afgelegd sinds onze eerste bijeenkomst op College Green in 1910 en wat is, terwijl we erg uitkijken naar onze volgende 100 jaar, een betere manier om onze erfenis te vieren dan met een zegel met afbeelding van een van onze legendarische saluerende AA patrolmen?", zegt Pat Kiely, AA Ireland's CEO.
Het zegel en de eerste dag envelop (FDC), ontworpen door Q Design, tonen een foto van een AA patrolman in vol ornaat die de traditionele AA groet brengt.

Kaart met afbeelding van groetende AA patrolman

De eerste AA patrouilles kwamen in Ierland in het midden van de jaren 1920. Hun opvallende gele en zwarte motorfietscombinaties werden Ierland's eerste reddings- en hulpdienst voor automobilisten, en zijn de voorgangers van de huidige moderne vloot. Sommige AA Patrouilles hebben hun rondes nog gemaakt op de fiets!
Tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Ierse onafhankelijkheidsoorlog werd het privé-gebruik van auto's vrijwel gestopt, maar in 1924, twee jaar nadat de Ierse Vrijstaat tot stand gekomen was, werd de AA weer nieuw leven ingeblazen. Tegen 1950 had de organisatie 19.200 leden.
Autorijden en motorvoertuigen zijn populaire onderwerpen bij filatelisten. Daarom verwacht An Post een sterke vraag naar de nieuwe zegel en First Day Cover van postzegelverzamelaars en motor- en autoliefhebbers van over de hele wereld.

De op de zegel getoonde motorfiets is een BSA 600 cc M21 sidecar:

BSA M21 600cc met zijspan in AA uitvoering

AN Post

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home