100 Jaar Mountain Circuit Isle Of Man

Logo Manx TT 2011Het was te verwachten dat de Manx posterijen ook dit jaar weer aandacht aan de TT-races zouden schenken. Het was immers 100 jaar geleden dat het Mountain Circuit voor het eerst gebruikt werd om de motorfiets TT-races op te verrijden. Nadat in 1904 voor de eerste keer geracet werd, De Gordon Bennett race voor automobielen, reden de motorfietsen een jaar later voor het eerst hun rondjes over het eiland. Het testen gebeurde eerst nog gezamenlijk met de automobielen, maar vanwege het te kleine vermogen om de steile hellingen van Snaefell Mountain te beklimmen werd uitgeweken naar een ander circuit, het St. John circuit. Vanaf 1911 werd er weer meegereden met de Auto Cycle Union op het Grote Jongens Circuit, Het Mountain Circuit.

Logo 100 jaar Mountain Circuit ManDit keer was het dus 100 JAAR TT-races op het bijna 38 mijl (60,7 km) lange circuit (overigens nog niet de 100ste race op dit circuit) en Isle of Man Post wilde weer eens stevig uitpakken. Al lang voor de uitgiftedatum werd een plan gemaakt en besloten werd tot een serie van 10 zegels, vijf zegels van voor 1980 en vijf van na dat jaar. Een groep prominente TT-kenners werd verzameld en zij mochten de 10 meest spraakmakende races uit de TT-Historie kiezen. De kenners zijn huidige coureurs John McGuinness, Ian Hutchinson, Michael Dunlop en Dave Molyneux, commentatoren en oud-coureurs Charlie Williams and Steve Parrish, journalisten John Watterson (Isle of Man Newspapers) en Gary Pinchin (MCN) en de bekende TT-archivaris Bill Snelling van FoTTofinders.

De tien in hun ogen beste races werden door Pete Jones, grafisch ontwerper te Ramsey, op de zegels afgebeeld. Van de uitgebrachte zegels zijn er vijf in de waarde 38 en vijf in 68 Pence, respectievelijk de waardes voor verzending binnen de UK en binnen Europa.

Postzegels Man met de beste 10 TT-races
De postzegels met de beste 10 TT races

Er is nog even sprake van geweest om de zegels met de aanduiding UK en E uit te geven, maar er werd voor gekozen om toch een waarde te vermelden. Dit omdat er tijdens de races vele bezoekers verwacht werden van over de hele wereld, die allemaal wel een setje naar huis zouden sturen, en dan zou het zonder waardeaanduiding te onduidelijk zijn voor buiten-Europa-landers.

Ontwerp voor Man postzegels met letter-waardeaanduiding
Het ontwerp met de waardeaanduiding in letters (UK / E)

Uit de gekozen 10 races kon het grote publiek "De Race der Races" kiezen door op de race van hun keuze een stem uit te brengen. Dat kon je doen door op de officiële website van de TT-races (www.iomtt.com) of bij de posterijen (www.iompost.com) of via het blad Motorcycle News je keuze kenbaar te maken. Dit kon tot 31 januari dit jaar. Op de MCN London Bike show van februari werd bekend gemaakt welke race gekozen was tot Superrace, en hiermee zou een speciaal blok worden uitgegeven. Het werd de legendarische tijdstrijd (4.4 sec. verschil) tussen Steve Hislop (winnaar) en Carl Fogarty in het jaar 1992.

Hier op de speciale door Fogarty gesigneerde FDC:

Door Carl Fogarty gesineerde FDC MAN

De zegels zijn samenhangend gedrukt in 2 vellen van vijf keer vijf zegels van dezelfde waarde. Van de uitgifte is ook nu weer een speciale map gemaakt, de "Special Commemorative Folder". In de folder dezelfde vellen, maar nu voorzien van een goudfolie druk.

Commemorative folder Man voor uitgifte beste 10 TT-races

Voor de ware liefhebber (en die met de dikke portemonnee) is er ook een Carl Fogarty Signed Framed Collection te verkrijgen, door Manx-post omschreven als het Ultieme TT2011 Centenary verzamelobject. Er zijn er 100 van vervaardigd en voor £ 75 kun je het in je gang hangen.

Ingelijste, door Carl Fogarty gesigneerde FDC

Overigens krijg je er dan wel meteen de herinnerings-Crown bij en een stukje van het wegdek van de befaamde springhobbel, Ballaugh bridge.

Zo'n stukje Tarmac kun je trouwens ook op een speciaal kaartje krijgen. Ons Manxpostvriendje Andy heeft eigenhandig de stukjes teer klein gehakt en verpakt op kaartjes met een aantal favoriete coureurs erop afgebeeld, o.a. Maestro Dunlop en dé John McGuinness. Voor 3 ponden kun je een stukje van een paar grammen van 'de Hump' bij je collectie stoppen.

Stukjes asfalt van Ballaugh Bridge op Man

Andy van Manx Post hakt asfalt
Andy aan het werk

Tot zover over wat er uitgegeven is en hoe dat tot stand gekomen is.

Volgende deel: de gekozen races.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home