De MAILART van Uwe Bressem

Wapen van de Berlijnse PolitieBinnen de club circuleren al een tijdje hobby-zegels met daarop een Duitse motoragent afgebeeld. Verder een logo waarin het wapen van Berlijn te herkennen is, gekroond met vijf smaragden punten, dus een door de regering toegekend staatswapen. Verder nog een soort van wapenschild, en onderin een regel tekst op het plaatje: "Politievignet, Entwurf und Idee U. Bressem 2006".

Een beetje Googelen en er kwam ene Uwe Bressem naar voren. Uit de site worden we wijzer dat het om een vijf*****sterren restaurant chef-kok gaat, die als hobby tekenen en vignetten maken (en verkopen) heeft. Zomaar eens een berichtje aan de man gestuurd en ja hoor, het blijkt de U. Bressem te zijn van de zegels. Het blijkt een heel aardige man te zijn en direct spuit hij veel informatie.

Eerst een en ander over de vignetten: De zegeltjes blijken uitgegeven te zijn in velletjes van vier, met daartussen een middentab met de logo's van de Berlijnse politiedienst en de 35ste afdeling van de Berliner Polizei. De 3 in 35 staat voor district 3, en de vijf voor het bureau.

MailArt Wedding postzegelvel

In de ondermarge staat Mailart Wedding 2006. Uiteraard het jaartal van aanmaak. Maar wat is dat Mailart Wedding? Uwe stuurt op mijn vraag hiernaar een dik pakket toe met info en wat verzamelspul.

Wedding blijkt een wijk in Berlijn te zijn waar lange tijd de misdaad welig tierde. Buurtbewoners en politie tezamen hebben een plan bedacht om die criminaliteit terug te dringen, en met succes. Het gaat dan vooral om hulp van de burgers en sneller optreden van de politie. Het motto van de actie was "Keine Chance für Langfinger". Inmiddels wordt de methode in meerdere wijken en plaatsen toegepast.

Om de Politie te bedanken bedacht Uwe Bressem een manifestatie waarbij iedereen naar eigen idee een tekening, plakcollage of bijv. een stripverhaal over de Politie kon opsturen: Mailart dus. In de Osterkirche werden de kunstwerken van 27-10 tot 30-11-2006 tentoon gesteld. Van Uwe mocht ik een catalogus van de expo ontvangen, en daarin zijn een groot aantal echt fraaie artistieke uitingen te bewonderen. Uwe maakte dus als inzending de getoonde vignetten. Van deze velletjes zijn 2000 stuks gemaakt, gedrukt op gegomd papier en met de hand geperforeerd.

Catalogus MailArt Wedding
De catalogus

Inzending voor MailArt Wedding
Een andere inzending

Maar wat is er voor ons filatelisten nu dan interessant aan dit gebeuren??? Bij het doorlezen van de catalogus valt mijn oog op een brief waarin om een Pluskarte mit Polizei-motorrad wordt gevraagd, en kijk, dan sta ik meteen op scherp en ga dus eens informeren waar dat over gaat. Pluskarten zijn speciale briefkaarten die op aanvraag door de Duitse post gemaakt kunnen worden. Op de aanzichtzijde kan, na goedkeuring door de posterijen, een afbeelding worden geplaatst en aan de adreszijde een ingedrukt zegel: een heus postwaardestuk dus.

De afbeelding op deze kaart laat dezelfde tekening zien als gebruikt op de zegels, alleen staan nu de logo's anders geformeerd. Onder de afbeelding de sponsors van het Mailart project. Als waardezegel wordt de Margrietzegel uit de bloemenserie gebruikt, mooi overeenkomend met de Nimbus om het logo van de politie.

Voorkant Postwaardestuk MailArt Wedding

Achterkant Postwaardestuk MailArt Wedding

Uwe, voor een chef-kok een fraai Polizei project en reuze bedankt voor weer een fraai postwaardestuk voor de collectie.


Hans de Kloet

Beschrijving van de zegel van Uwe Bressem

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home