GGG

Dr. Paul Froitzheim; ik durf er drie knaken om te verwedden dat jullie nog nooit van hem gehoord hebben.
Toch heeft deze meneer ons bijna een heel fraai zegeltje voor de collectie aangeleverd. Froitzheim was een bekend ontwerper en voor de Internationale Verkeerstentoonstelling in 1965 te München (Duitsland) ontwierp hij een serie zegels. Helaas voor ons haalde het getoonde zegelontwerp, met daarop een van zijn eigen ontwerpen, het niet tot echte postzegel.
Het ontwerp van de prof laat een overdekte tweewieler zien die 2 bijna naast het achterwiel geplaatste wielen had, die bij lage snelheden naar beneden zakken. Het is echter nooit tot productie gekomen.

Postzegelontwerp van Paul Froitzheim

Het getoonde ontwerp werd door Roidl geveild.

Op een Amerikaanse site voor motor-T-shirts kwam ik dit T-shirt tegen en dacht: "Dat ken ik toch ergens van?"

T-shirt van Going Postal

Going Postal T-shirts richt zich op de filatelist en gebruikt o.a. postzegel afbeeldingen om hun T-shirts te bedrukken. Je kunt er zelfs je eigen gewenste zegel bestellen. Grappig, niet??

Postzegel Israel
De originele afbeelding op de zegel van Israel (1966)

Hebben we nog Ducati-fanaten in de club?? Hier voor hen dan een nieuwe $1 munt van Palau, met daarop Ducati-coureur Troy Bayliss op een 2009 machine. De munt wordt in een beschermend hoesje en box geleverd.

Munten van Palau met Ducati

Laatst stond er in de NB een oproep voor een postzegel waarop een Chang Jiang afgebeeld stond. Toevallig kwam ik zo'n zegeltje tegen in een Taiwanese veiling. In het Chinese jaar Yi-Mao 52 (1975) op 02-20 (zo staat in de Yang catalogus) zou de uitgifte zijn van een serie zegels met afbeeldingen van Chei Mang kleden, beschilderde bamboevezel doeken, waarop het Chinese leger verheerlijkt wordt. Op het doek staat een colonne zijspanmotorfietsen, en dat zouden wel haast Chang Jiang motorfietsen moeten zijn.

Postzegel Taiwan met Chang Jiang legermotor

Helaas is het nooit tot uitgifte gekomen, althans ik kan er geen meldingen over vinden. De prijs was er trouwens wel naar dat het hier om iets speciaals ging. De serie werd geveild voor TW$ 132,000, een slordige € 3200.

Als je een brief ontvangt uit India loont het de moeite om ook eens op de achterzijde van de brief te kijken. Daar wordt een gegevensbriefje aangebracht waarop mogelijk een meldingtekst is gedrukt.
In India kun je bij elk postkantoor een tekst indienen om die te laten gebruiken op dergelijke strookjes. Indien goedgekeurd door de postmeester, wordt jouw ingezonden tekst dan gedurende één dag bij één loket gebruikt, kosteloos. Uiteraard hebben de meeste slogans een sociaal en waarschuwend karakter. De hierbij getoonde slip heeft een waarschuwingstekst voor ons motorfielen:

Tekst-slip India

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home