Een Aap van een stempel

Een hele tijd geleden heb ik eens een apestempel gezien, en dan wel van een aap op een motorfiets, en waar zie je zoiets??? Zo'n plaatje dat je dan pakt blijft door je hoofd spoken en dan opeens kom je het weer tegen. En nog wel te koop ook. Meteen de knip getrokken dus en maar meegenomen voor de collectie.

Enveloppen met Aapstempel

Het stempel zit op een speciaal gemaakte envelop van een Philatelic club. Van de overige mededelingen word ik wat wijzer over de plaats en de reden van gebruik.

Envelop met stempel van de Brass Moneky Rally

Op de envelop een rally-logo van de O.M.C.C. Brass Monkey Rally, Oturehua 1990. De flaptop opengedaan en op zoek naar informatie.

Stempel van de aap op een motor uit Oturehua

Oturehua blijkt een plaats te zijn in het zuidelijk deel van Nieuw Zeeland. Dat het een plaats in NZ betrof had ik al wel gedacht gezien de gebruikte motorzegel uit de serie Antieke Motorfietsen van 1986, maar wat was dan die Brass Monkey Rally? Dat blijkt een kampeer motorrally te zijn, gehouden in het eerste weekend van juni. Aan die kant van de aarde is dat gelijk aan begin december bij ons in Nederland; erg koud dus. Tel daarbij op dat de plaats wat hoger in de bergen ligt en het bibberen kun je al voelen.
Waarom dan de naam Brass Monkey Rally? In de scheepvaart wordt deze uitdrukking gebruikt om aan te duiden dat het zo koud is, dat het bronzen rek waar ouderwetse kanonskogels op opgestapeld werden aan dek kapot kon vriezen. In het geval van de motorrally is de naam ontleend aan een op Nieuw Zeeland en omringende eilanden in gebruik zijnd beeldje van een bronzen aapje, dat bij een temperatuur van zo rond minus 5 Celsius zijn mannelijkheid verliest.

Brass Monkey beeldje

De Brass Monkey Rally wordt dit jaar voor de 31ste keer georganiseerd door de Otaga Motorcycle Club.

Logo van de organiserende Otago Motorcycle Club
Logo van de organiserende Otago MC

Speldje van de Brass Monkey Rally
Speldje van de Brass Monkey Rally

Helaas moest ik ook op hun site vernemen dat het door mij nagejaagde stempel geen officieel Poststempel is. Toch een Aap onder het gras dus. Nou ja, toch een leuk hebbeding voor een motorenthousiast.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home