Wel of geen PPz?

Het blijft ook mij maar bezig houden: de Persoonlijke Postzegels. Niet dat ik me er heel erg in verdiep, maar soms kom je een zegeltje tegen dat toch je aandacht sterk trekt. Zelf laat ik ook regelmatig zo’n persoonlijk zegeltje maken maar dan toch meer om op een leuke manier mijn post te kunnen versturen. Het verzamelen ervan doe ik alleen als er toevallig een exemplaar mijn pad kruist.
Zo heb ik een zegeltje van een Solex bromfiets in de collectie waarop een dame naast het befaamde motortje te zien is en de tekst 'De jaren 50'.
Bij dit zegeltje ging ik ervan uit dat een thuis freubelaartje dit eens in elkaar had geflanst zoals dat door mezelf en vele anderen today gedaan wordt. Nooit verder naar gekeken. Tot, naar aanleiding van de oproep van Paul in het vorige clubblad, een clublid en verzamelaar van PPz-tjes een aantal afbeeldingen mailde, o.a. een Puch bromnozem zegeltje, en deze als 'TNT gemaakt' omschreef. Uiteraard mailde ik naar hem dat dit waarschijnlijk een door een particulier gemaakt exemplaar betrof waarop hij me verzekerde dat het een TNT exemplaar was. Dan maar eens even nader onderzoek gedaan.
Op de site bij TNT komen we alleen informatie tegen over een paar series van dit moment zoals de Porsche serie en de Sinterklaas 2009 zegels. Maar… ik leer hier dus al uit dat er hele batterijen PPzegeltjes zijn die op zijn minst semi-officieel zijn: uitgegeven door TNT zelf en verkocht via de reguliere kanalen (postkantoren en Filatelistische dienst).
Goed, eerst even verder over de 'Jaren' zegels. Google leverde een groot aantal hits op en ik herinnerde me weer dat ik ooit eens een aankondiging van een DAF-zegeltje had gezien, dat nu bij het zoeken op het web steeds weer naar voren kwam. De TNT-Jaren 50/60/70 Persoonlijke Postzegel serie.

Promo zegel voor "De jaren 50/60/70" serie

Promo mapje voor de "Jaren 50/60/70" serie

Al snel bleek dat TNT in samenwerking met de uitgeverij van verschillende (dames)bladen hele reeksen uitgeeft die alleen in abonnementsvorm te verkrijgen zijn. Zo vond ik naast een serie bloemetjes zegels, die in samenwerking met het weekblad Margriet het levenslicht zagen, ook een hele reeks Vlinderzegels.
De serie Jaren 50/60/70 bleek samen met het blad Plus Magazine, een maandblad gericht op de oudere jongere vrouw, uitgebracht te worden. In februari 2008 werd begonnen met de uitgiftereeks waarvoor lezers van Plus al eerder door hen gekozen en omschreven thema's aan konden dragen. Als je een abonnement op de uitgiften hebt genomen, ontvang je elke maand twee speciaal gemaakte velletjes met een infoblad over een gebeurtenis of een ander feit uit de genoemde jaren. De velletjes hebben een oplage van 10.000 stuks per uitgifte en in totaal gaan er 75 velletjes verschijnen. Looptijd dus een kleine 3 jaar.

Dit alles zou voor ons niet interessant zijn als er, naast de velletjes met o.a. Hippies, TopPop, Sesamstraat, de 'Open het dorp' uitzending van Mies of Wim Kan, ook niet op een enkele een bromfiets te vinden zou zijn.
Eerder hadden we het al over de Solex zegel. Op het infoblad staan een aantal wetenswaardigheden, o.a. het productierecord van 66.000 stuks Solexen in 1965.

Solex zegel uit de "Jaren 50/60/70" serie

Infotekst behorend bij de Solex zegel

Het andere velletje laat een stelletje zien op een Puch bromfiets. Compleet met hoog stuur en Ding-Dong bel. En ook deze komt natuurlijk met een infoblad.

Puch zegel uit de "Jaren 50/60/70" serie

Infoblad behorend bij de Puch zegel

De Jaren-velletjes onderscheiden zich van de gewone PPZ-vellen door de vanaf links aangebrachte teksten in de bovenrand in groot open lettertype.
Het is mij nu niet bekend of er nog meer zegels in deze reeks gaan verschijnen met afbeeldingen die voor ons motorfilatelisten interessant zijn. Maar grote vraag voor ons is natuurlijk hoe we met deze semi-officiële zegelvelletjes om moeten gaan? Horen ze nu wel of niet bij de officiële TNT uitgiften? Ze zijn immers voor iedereen te koop geweest langs reguliere weg. Of zijn het toch duidelijk Persoonlijk aangemaakte zegels omdat ze samen met het Plus Magazine tot stand zijn gekomen? Ik denk dat we daar nog niet over uitgediscussieerd zijn. Voorlopig probeer ik maar gewoon om de velletjes te bemachtigen en aan de collectie toe te voegen.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home