GGG

Che Guevara, geboren als Ernesto op (waarschijnlijk) 14 juni 1928 in Rosario, Argentinië, groeide op in Alta Gracia in een redelijk gefortuneerd gezin. Ongeveer een jaar voor hij zijn beroemde rit maakte op de motorfiets naar het Leprakamp in Guatemala waar hij als afgestudeerde dokter deze mensen wilde gaan helpen, bekend uit de film "Motorcycle Diaries", maakte Ernesto op zijn 22-ste een tocht door het noorden van Argentinië. Hij deed dat op een racefiets voorzien van een 38cc Mosquito motorblokje dat zorgde voor trapondersteuning.
Deze fiets vinden we terug op de zegel van 65 centavos van Cuba:

Blokje Cuba met Che Guevara op fiets met hulpmotor

Op de afbeelding staat Ernesto voor het huis van zijn ouders op het punt om te vertrekken voor zijn tocht:

Che Guevara klaar voor vertrek op zijn fiets met hulpmotor

Vandaag de dag staat deze fiets naast de 500cc Norton met de bijnaam 'La Poderosa II' ('De Machtige') in het tot museum omgebouwde huis van de familie Guevara.

Fiets met hulpmotor van Che Guevara

Gedurende zijn jaren als vrijheidsstrijder kreeg hij zijn bijnaam 'Che' wat vriend betekent. Na het voeren van vrijheidsstrijd in Cuba (met Fidel Castro) en o.a. in (Belgisch) Congo werd Che op 9 oktober 1969 in Bolivia vermoord.

Veel verzamelaars van motorzegeltjes verzamelen ook modelletjes van gemotoriseerde tweewielers. Voor hen heeft de Finse post een modelletje van de door hun bezorgers gebruikte bromfiets laten maken:

Model van Finse postbrommer

Nostalgische gevoelens borrelden bij me op toen ik de nieuwe Australische zegels "Classic Toys" zag.

Zegel uit serie Classic Toys - Australië

Als jongetje was ik al gek met brommerts en de getoonde fiets stond dan ook al vroeg bovenaan mijn Sinterklaaslijstje, maar…. nooit gekregen van die krent. Wel had ik een vriendje die er zo eentje had en daar mocht ik dan ook wel eens op trapperen. Op zo’n fiets voelde je je al een beetje tot de Hells Gang behoren. Ik kreeg alleen zulke zere lippen van het brrroooooeeeeeemeeeen.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home