Smilers

De Engelse benaming voor gepersonaliseerde postzegels is Smilers. In dit artikel volgt een klein overzicht van het hoe en wat met betrekking tot de Smilers.
Royal Mail hield de ontwikkelingen zoals ingezet in Canada, met de zelfklevende en zelf samen te stellen postzegels, en die in Indonesië, waar eigen afbeeldingen naast postzegels op labels konden worden gedrukt, nauwlettend in de gaten. Tijdens de Olympische Spelen in Sydney in 2000 wilde Royal Mail snel zegels met de winnaars van de verschillende sporten uitgeven, en er werd gekozen voor het experimenteren met de geprinte labels naast echte postzegels. De hoofden van Gouden medaille winnaars werden 's avonds na het sluiten van de spelen op de vellen geprint, en de volgende morgen waren deze al te koop op de postkantoren.
Om op de Stampshow van 2000 te Londen ook niet‑postzegelverzamelend publiek te trekken, gaf Royal Mail naar Australisch voorbeeld de klant de mogelijkheid een eigen afbeelding in een vel op een label naast officiële postzegels te bieden. De naam: Greeting stamps.
Als officiële zegel in de vellen kon gekozen worden uit de zegels zoals die in de uitgifte van 1990 zijn verschenen: de zogenaamde "lachende monden", oftewel "Smiles".

De originele Engelse "Smiles" zegels

In de volksmond werden deze vellen al gauw, met de verwijzing naar deze Smiles uitgifte, aangeduid als Smilers. Deze aanduiding werd zo algemeen gebruikt dat ook Royal Mail deze naam voor deze producten is gaan gebruiken.

Vel Engelse "Smilers"

In de loop der jaren werden steeds meer zegels aan het assortiment toegevoegd, maar de benaming bleef Smilers.
Bij het 20-jarig MFN Jubileum hebben ook wij Engelse Smilers laten maken in de Omnibus reeks ter gelegenheid van onze verjaardag.

De MFN jubileum Smiler

De hedendaagse Engelse Smilers zijn onder te verdelen in vier verschillende groepen:
1. Smilers
Dit zijn vellen met een standaard rand, met daarin postzegels met daaraan vast een label met eigen afbeelding. Er kan gekozen worden uit een paar randen maar die kun je niet zelf maken. Je kunt kiezen uit een paar verschillende zegelafbeeldingen en de eigen afbeelding is op alle tien de labels gelijk.
2. Smilers for kids
Zelfde concept als de gewone Smilers maar dan met leuke afbeeldingen in de rand van bijv. Noddy of Peter Rabbit.

Smilers for Kids

3. Generic Smiler sheets
Vellen ontworpen door de posterijen zelf voor speciale evenementen en/of herdenkingen. Deze worden dus in grote aantallen aangemaakt en via de posterijen en kantoren verkocht. Het Thaipex vel (zie nieuwtjes) en de Wembley uitgifte zijn daar een voorbeeld van.

Wembley Smilers vel

Wembley Smilers zegel met motorfiets

4. Business Customised Smiler sheets
Dit is de duurste soort voor ons verzamelaars. Voor (vermogende) organisaties bestaat de mogelijkheid om geheel in eigen beheer het ontwerp van een Smilervel, inclusief speciale rand, aan te leveren en te laten maken. De afbeelding moet dan wel goedgekeurd worden door de post en de prijs is natuurlijk aanmerkelijk hoger dan de vellen met voorgedrukte randen. Minimum aantal is 100 vellen en de prijs van 100 tot 199 vel is al 17.50 engelse pond per vel. Wil je dan ook nog genummerde vellen, dan komt daar per 100 vel 100.00 pond bij. Hoe meer vellen, hoe goedkoper (bij 6000+ vel kost het nog maar 4.24 pond per vel). Veel verenigingen laten deze vellen aanmaken als leuke herinnering aan speciale mijlpalen in het bestaan. Maar…. helaas maken ook veel handelaren (mis)(ge)bruik van deze mogelijkheid door fake-herinneringen te laten vervaardigen van veel verzamelde thema's. Zo worden op eBay vellen Titanic Smilers aangeboden voor rond de tachtig pond. Eigenlijk zijn al deze Business vellen dus gemaakt uit winstbejag. Is het niet om de verenigingskas te spekken, dan wel om eigen zakken te vullen.

Engels Smilers vel van NARPO
Voorbeeld van de 4e categorie: genummers NARPO vel

Nog meer info vind je op www.royalmail.com/smilers.

Ik hoop dat ook de Engelse gepersonaliseerde Smiler zegels wat begrijpelijker zijn na dit stukje, maar heb je nog vragen????????

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home