GGG

In NB 88 meldde Eric de uitgifte van Malta met de postbode op een motorfiets. De serie met als thema "Vintage Postal Transportation" laat vier verschillende oude vervoersmiddelen  zien: een vliegtuig, de Dornier Wal-SANA, een groep bezorgers op Raleigh fietsen, een postboot gebruikt voor posttransport naar het eiland Gozo en de bezorger op een motorfiets. Ik zou deze uitgifte niet nog eens melden als er niet nog meer nieuws over deze bezorger zou zijn.
Ook de Maltese PTT zoekt naar middelen om haar kas te spekken via de verzamelaar, en geeft daarvoor op elke "driedubbele datum" een speciale kaart met datumstempel uit. Zo zijn ze in 2001 begonnen op Nieuwjaarsdag met een reeks die dus niet verder gaat doorlopen dan tot 12 december 2012. De eerste afstempeling is dus 01-01-01.

Envelop Malta 01-01-01

Elk volgend jaar schuift de datum dus een nummer op en wordt een bijzondere zegel uit de uitgiftes gekozen om als onderwerp dienst te doen. Dit jaar, 09-09-09, is het de postbodes-op-de-fiets-zegel geworden. Maar in de illustratie werd de afbeelding van de telegrambezorger op de BSA motorfiets van de zegelwaarde van 0.35 euro gebruikt.
De postdienst van Malta gebruikte de BSA (Birmingham Small Arms) Sporty 348 cc De Luxe motorfiets voor gewone bezorging, en de BSA Standard OHV 499 cc voor de Telegrambezorging. De hier getoonde motorfiets is de laatste, waarvan ik denk dat deze van rond 1935  stamt. Op de zegels met de postbezorgers, zowel op de fiets als op de motor, vinden we op de achtergrond het Maltese hoofdpostkantoor, Palazzo Pariso, in Merchant street, Valetta.

Envelop Malta 09-09-09

 

Lindner MagniCamIn deze digitale tijd kon het niet uitblijven: de eerste digitale postzegelloupe heeft het levenslicht gezien, de Lindner-MagniCam.
Eigenlijk is Lindner niet meer dan de superdealer die de loupe doorverkoopt. Magni Cam is een firma die hulpmiddelen voor visueel gehandicapten maakt. Onder die hulpmiddelen ook een soort handzame digitale microscoop. Lindner zag daar de mogelijkheden in om deze ook aan verzamelaars te verkopen. De loupe laat op een klein schermpje een door een lens in beeld genomen postzegel, munt of noem maar op, tot 107 keer vergroot verschijnen. Het apparaat kan een 60-tal afbeeldingen in zijn geheugen opslaan en kan ook via een USB kabeltje op de computer aangesloten worden. Het lieve ding moet een kleine 180 euro kosten (slik). Op naar Cor dus.

Maximumkaarten zijn ons wel bekend, maar de laatste motorfiets-maximumkaart van Bulgarije is op een wel heel fraaie manier gemaakt. Niet alleen is de voorzijde fraai, met zegel, stempel en afbeelding in de grootst mogelijke overeenkomst, maar de blokrand is ook nog eens op de achterzijde geplakt en voorzien van een tweede stempel.

Maximumkaart Hongarije - voorkant

Maximumkaart Hongarije - achterkant

Een zegel met kasttanding is lastig uit het blokje te verwijderen.  Dat hebben de Bulgaren opgelost door een klein knipje in de blokrand te geven en dan de zegel uit het blok te scheuren.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home