En nog een klein beetje Tour

Dachten we dat we nu toch wel alle uitgiftes van de omnibus serie “Tour de France” gevonden hadden, komt de secretaris met nog een vondst van een motorrijder in een gebruikte afbeelding.
Eigenlijk twee aanvullingen op de lijst, want op de velletjes van Grenada Cariacou & Petite Martinique en Tuvalu, die het decennium 1960-1970 in beeld brengen, worden dezelfde zegelbeelden en illustraties in de velrand gebruikt, alleen gespiegeld.
Op de zegels zelf vinden we geen motorfietsen, hoewel eerst even werd getwijfeld bij het zien van de petjes van de coureurs op de 1960 zegel of dat wel of niet motorrijders zouden kunnen zijn. In de illustratie zien we Jacques Anquetil op verschillende foto’s. Op die waarop hij in de gele trui rijdt, staan links een paar personen afgebeeld die onmiskenbaar op een motorfiets naast de renner meerijden.

Tour de France Postzegelvel Tuvalu

Tour de France Postzegelvel Grenada Cariacou & Petite Martinique

In dergelijke gevallen duik ik dan even het internet op en Google op Anquetil, en na een paar pagina’s bekeken te hebben, vind ik de gebruikte foto. Het lijken me twee agenten (in ieder geval de passagier) die op een BMW met de renners meetoeren. En dan nog in de tijd dat er geen helmplicht bestond.

Foto van Jacques Anquetil die voor de het zegelvel gebruikt is
Op de echte foto is de motor links goed te zien

Okay, weer een bijna niet te vinden motorfiets maar toch…

Op het vel van Tuvalu zit nog een ontwerpfoutje, want de gebruikte tekst in de rand boven de zegels is die van het verkeerde decennium, namelijk 1950-1960 terwijl de plaatjes allemaal uit het volgende decennium stammen.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home