Op de Amerikaanse Persoonlijke Postzegels, en tegenwoordig ook al op veel door andere landen uitgeven filatelie, staat een nieuw soort code afgebeeld: de zgn. QR-code. Deze QR-code (Quick Response code) is de 2-dimensionale opvolger van de alom gebruikte streepjescode en kan een grote hoeveelheid aan gegevens bevatten op een veel kleinere oppervlakte. Zo zou een streepjescode met onze clubnaam een heel rijtje worden:
De QR-code is uitgevonden door (Nippon) Denso, juist, die van de bougies, om voor Toyota gefabriceerde onderdelen beter te kunnen ‘taggen’ (labelen) en te omschrijven voor welk type, wanneer en waar geproduceerd en voor welk doel het onderdeel is.
Door deze veelvoud aan gegevens is de QR-code ook zeer geschikt voor veel andere doeleinden, zoals bijvoorbeeld voor opsporingmogelijkheden, merken van artikelen, reclameboodschappen en gebruiksaanwijzingen op verpakkingen.
In de filatelie en posterijen worden ze nu steeds vaker toegepast. Zo kun je alle gegevens, benodigd voor douane en internationale verzending en controle eenvoudig in een klein vierkantje vatten. Ook voor postzegel ’ontwaarding’ wordt de code steeds vaker toegepast. Zo worden briefkaarten in Duitsland en zelf te printen postzegels en briefomslagen in Frankrijk al voorzien van deze code. Elke op een postzegel geplaatste QR-code is uniek. Een geposte brief wordt op het sorteercentrum langs een elektronisch oog gestuurd en gelezen.
Koppel de computers van de postverwerkingcentra aan elkaar en je kunt simpel nagaan of een passerende code al eens eerder is gebruikt op een verzonden brief, en zo ja, dan knikkert de computergestuurde sorteermachine het frauduleuze poststuk eruit. Ingenieus hè! Alles kan in 2009.
De QR-code kan eenvoudig gelezen worden met bijna elke mobiele telefoon. Soms moet je de ‘lezer’ even bij het merk van je telefoon nog downloaden maar een modernere heeft de lezer gewoon aan boord. Je maakt een foto van de code, maakt niet uit of dat schuin, onder een hoek of op z’n kop gebeurt, en de tekst verschijnt in je display. Ook kun je de foto doorsturen naar je computer, ga dan naar www.qurify.com en lees uit wat je gefotografeerd hebt.
In totaal kunnen in de code maar liefst 7089 leestekens opgenomen worden en als je de code boven dit artikeltje zou fotograferen en uitlezen, vind je een groot gedeelte van dit artikel op je scherm. Ongelooflijk niet???
Elke zegel een unieke code
Naar boven - Terug naar vorige pagina - Home |