Nog maar eens: PPz's
Het lijkt wel of de filatelistische wereld ermee overspoeld wordt: de Persoonlijke Postzegels. Overal wordt er over gesproken en geschreven. Elk zichzelf respecterende postdienst biedt ze aan langs de digitale weg of in abonnementen. En waarom ook niet??
Het maken van een echt geldige en bruikbare postzegel met je eigen afbeelding, wie droomde daar vroeger niet van. Ook wij, de MFN, doen er al dapper aan mee. Okay, okay, soms dan wel met wat bedenkingen, maar toch. Vandaar dat we er toch nog maar eens wat dieper op in gaan en ons meedoen aan de rage uitleggen.
Al in 1999 kon je op de tentoonstelling tgv. 125 jaar Posterijen in Indonesië je persoonlijke draai aan een postzegelvel geven. In een grootformaat vel kon je naast een 10-tal echte zegels op tien tabs je eigen afbeelding laten plaatsen. Als extra plaatsten ze dan ook nog het gebruikte plaatje in de velrand. Voor ons was een van de twee gebruikte echte postzegels ook nog van belang en de meesten van ons hebben deze uitgifte dan ook in de collectie. Een jaartje later volgden de Belgen deze actie na en boden zij eenzelfde mogelijkheid.
In 2003 biedt TPG-post ook aan ons Nederlanders de mogelijkheid om Persoonlijke Postzegels te laten maken. Dat kan al via internet maar ook door een foto op te sturen aan TPG in een speciale envelop. Op dat moment bestaan de PPz's nog uit twee losse onderdelen: de eigenlijke zegel en een daaraan vastzittend afbeeldinggedeelte. Hier zo’n zegel van mijn eigen lieveling: de Honda Sabre V 65:
In datzelfde jaar ook meteen al de mogelijkheid van persoonlijke kerstzegels. Maar echter nog steeds allemaal met een 'losse' tab.
Oostenrijk breekt dan de boel pas echt open als ze de mogelijkheid gaan bieden om op de eigenlijke postzegel een eigen afbeelding te laten plaatsen. Oostenrijks enige wereldkampioen in de wegracerij Rupert Hollaus is verschillende keren op zo’n zegel geplaatst door zijn fans:
Dan neemt de mogelijkheid om PPz's te laten maken wereldwijd explosief toe. Veel postdiensten zien de mogelijkheid als een welkome financiële aanvulling op het door het digitale postverkeer toch almaar slinkende exploitatiebudget. Commercieel als ze tegenwoordig moeten zijn, worden er zelfs contracten met derden gesloten die dan zelf de PPz's mogen gaan drukken. Hier zo’n vel van een drukker uit de USA, door Premier Postage met afbeeldingen van de populaire motorfietstekenaar David Mann:
Uiteraard gaat een vast gedeelte voor de porto naar de landelijke postdienst want je kunt er gewoon een brief mee frankeren.
Wat kunnen wij verzamelaars er nu mee?
Je hoort wel eens dat er nu de mogelijkheid is om die afbeelding of dat element uit jouw thema dat je nog mist in je te vertellen verhaal... gewoon te laten maken. Maar zo simpel ligt het natuurlijk niet.
Als verzamelaars hebben we immers bepaalde regels met elkaar afgesproken waar een 'echte' postzegel aan moet voldoen. Uiteraard moet je er post mee kunnen versturen. Dat kan. Plak je eigen PPz op een brief, post hem en hij wordt gewoon bezorgd. Maar dan lopen we al snel vast want een andere belangrijke stelregel is dat de zegel vrij voor iedereen te koop moet zijn. Een recent probleem hieromtrent zijn de Mooi NL velletjes die alleen in de op de velletjes behandelde plaats te koop zijn. TNT lost dat op door de verzamelvelletjes van deze uitgifte op al haar kantoren te verkopen. Alle gemaakte PPz's ook op de postkantoren verkopen is natuurlijk geen haalbare kaart. PPz's zullen dus nooit als 'echte' postzegels geaccepteerd worden.
Toch heeft Tante Post naar een tussenweg gezocht en heeft de PPz's een andere naam toegedicht: de Vaste-Kaderpostzegels. TNT laat zelf een groot aantal afbeeldingen op deze vaste-kader zegels maken en verkoopt die dan wel op de postkantoren en bij de Filatelistische dienst. Toch een beetje officieel gemaakte kaderrand dus.
Een ander aspect is dat een 'echte' postzegel gemaakt moet zijn met het doel om er post mee te versturen en van veel PPz's belanden de velletjes compleet in de albums. Als er daarnaast dan een gelopen poststuk, gefrankeerd met eenzelfde PPz, getoond wordt, toont het allemaal al wat echter.
De PPz's zorgen voor verdeeldheid onder de verzamelaars. Sommige groepen vinden het maar gedrochten en willen die plakplaatjes niet in de verzameling. Een andere groep verzamelaars is er helemaal idolaat van en heeft zich o.a. verzameld in de Gebruikers Groep Persoonlijke Postzegels.
Wat moeten wij als MFN dan als de juiste benadering van de Persoonlijke Postzegels adviseren? Want ook wij laten van die plakplaatjes door TNT aanmaken en doen er dus toch aan mee?
Als filatelist moet ik het met de eerste groep eens zijn. Alles (mits je je aan de gestelde regels houdt) kun je maken met de PPz'tjes en gevoelsmatig zeg ik dus dat het geen goede en juiste toevoeging is aan de reguliere filatelie. Zelf heb ik de PPz's dan ook niet in de albums zitten waar ik mijn motorfiets-filatelie-verzameling in bewaar.
Maar... ik vind ze wel heel erg leuk. En om je post net dat persoonlijke tintje mee te geven een prima mogelijkheid. Zo heb ik voor verzending van onze trouwbedankjes een PPz van onze bruidstaart laten maken (gestolen ideetje). En hoe persoonlijk kan je zoiets maken: op de onderste laag van de taart ons beider passie, de motorfiets. Op de tussenlaag mijn 2e hobby: postzegels, en de bovenste laag met Ellen's bloemetjes: Fuchsia's. On top mijn 'vrouw' die mij bij de Nimbus(postzegel) wegtrekt. Persoonlijke taart op de PPz.
Dus met die PPz kun je veel vertellen op het kleine plaatje, en net dat extra persoonlijke tintje aan je post geven.
Waarom doet de MFN als club er dan ook aan mee? Wel, de Nieuwsbrieven moeten verzonden worden. Dat kunnen we doen met gewone postzegels, veelal met gereduceerde prijs door de hofleverancier verzorgd. Wel zijn dat dan meestal zegels die niets met ons verzamelgebied te maken hebben. Als we nu voor een paar centen meer (een persoonlijke postzegel kost maar 6 ct extra) een persoonlijk tintje aan de verzending van de Nieuwsbrief toe kunnen voegen, dan doen we dat toch!
Vind je de PPz's dus niet echt in de filatelie thuishoren, dan kun je ze altijd nog als gewoon 'leuk' bewaren. Bij mij horen ze nu dus thuis in de postzegelkamer en hebben ze nu een aantal eigen albums in een eigen hoekje gekregen. Een persoonlijk hoekje.
Hans de Kloet
Naar boven - Terug naar vorige pagina - Home |