Isle of Man & Honda

De races op Man en het motormerk Honda behoren beide tot mijn favorieten. Onnodig te melden dus dat met de laatste motorzegeluitgifte van dat eiland mijn interesse meer dan gewekt was. Ter gelegenheid van de 50ste deelname van Honda aan de TT-races werd een aantal bijzondere verzamelzaken gemaakt.

Vroege Honda deelname aan Manx-TT
Vroege Honda deelname aan Manx-TT

Zo ging het 50 jaar geleden

Allereerst natuurlijk de zegels:

Man - postzegelvellen tgv. 50 jaar Honda in Manx-TT

Velrand Man
Voorbeeld van een velrand

Op de 32p zegel Naomi Taniguchi, de eerste WK rijder van Honda in 1959. Op de 33p zegel Mike ‘the Bike’ Hailwood, 14-voudig TT winnaar. De zegel van 56p toont een relatief onbekende renner, Alex George. Hij was het die in 1979 zowel de Formula1-TT en de Classic-TT op zijn naam zette op Honda. Joey Dunlop, de meest succesvolle coureur ooit in de TT (26 overwinningen), siert de zegel van 62p. Het zegel van 90p laat ons de legendarische Steve Hislop zien. Elf keer wist Steve de TT bokaal in ontvangst te nemen. £1.77 is de momenteel snelste man op het Mountain Circuit, 14-voudig TT-winnaar John McGuinness. Deze man stelde al in 2007 het ronderecord op een legendarische 130.35 Mph (209.8 km/u) en scherpte dat dit jaar nog eens 2 maal aan. Daarover later meer. Op de vellen in de bovenrand een lauwerkrans, en de naam van de coureur op de betreffende zegel.
Op de FDC in de illustratie natuurlijk de Ierse Joey Dunlop, en in het Eerste Dag Stempel het Honda motorfiets logo:

FDC Man - 50 jaar Honda in Manx-TT

Uiteraard ook een Presentation Pack maar daar is eigenlijk niets anders van te melden dan dat er een leuke foto uit het eerste jaar op afgebeeld staat.

Zoals tegenwoordig gebruikelijk is, wordt er ook een speciaal gelimiteerd verzamelitem gemaakt en dit keer betrof dat een grootformaat (ongeveer het ouderwetse langspeelplaat formaat) folder met daarin alle velbovenranden (vijf zegels), Honda’s historie in de Isle of Man TT-races en een ingeplakte speciale munt.

Man - folder met munt tgv. 50 jaar Honda in Manx-TT

Van de genummerde drieluik folder zijn wereldwijd slechts 500 exemplaren verspreid en die waren al vóór de uitgiftedatum uitverkocht. De munt is overigens ook los te verkrijgen.

McGuinness was zeer vereerd met deze munt waarvan hij zelf het eerste exemplaar mocht slaan. Of het daardoor kwam weten we niet maar tijdens de race stelde hij een nieuwe norm qua snelheid.

Man - munt tgv. 50 jaar Honda in Manx-TT Man - munt tgv. 50 jaar Honda in Manx-TT

John McGuinness toont de door hem geslagen munt
John McGuinness toont de door hem geslagen munt

Dan op 8 juni 2009 een bijzondere gebeurtenis. Rossi, regerend wereldkampioen in de MotoGP, en zijn landgenoot, en nog steeds recordhouder qua aantal overwinningen in de motorracerij, Giacomo Agostini rijden samen een rondje over het beroemde Mountain Circuit. Rossi stapt daarvoor op een gewone versie van de Yamaha R1 en onnodig te zeggen natuurlijk dat Ago op zijn grote merk MV Agusta met zijn ‘eigen’ helmmerk AGV reed.
Als een geit op de haverkist sprong de IOM filatelistische dienst op deze gelegenheid en maakte een fraaie herinnering van deze rit over het eiland. 500 in A4-formaat gedrukte promo afbeeldingen van Rossi werden gebruikt om een zegel van de “100 Jaar TT-races” uitgifte (2007) waarop Ago afgebeeld staat te voorzien van een speciaal herinneringsstempel.
Een groepje Marshalls zou de twee vergezellen en deze foto’s meenemen op de rondgang over het circuit. De zaak werd klaargemaakt voor transport en alvast van de zegel en de stempel voorzien. Zaterdag 6 juni zou de gebeurtenis plaatsvinden, voorafgaand aan de Senior TT-race. Maar……regen gooit roet in het eten en de race wordt uitgesteld naar de volgende maandag, en Rossi was maar 1 dagje op de TT.
Gelukkig maakte Rossi er een lang weekend van en bleef ook de maandag, zodat het speciaal gemaakte stempel toch gebruikt kon worden. Maar nu klopte de datum niet meer. Dat werd weer opgelost door een tweede Agostini zegel op het stuk aan te brengen en deze op de dag van de eigenlijke rit te stempelen met het altijd aanwezige Grandstand stempel.

Promo afbeelding tgv. ronde van Rossi en Agostini over Manx TT-circuit
Voorkant van de promo afbeelding

Achterkant Promo afbeelding tgv. ronde van Rossi en Agostini over Manx TT-circuit
Achterkant van de promo afbeelding

Stempel tgv. ronde Rossi en Agostini over Manx TT-circuit
Stempel tgv. ronde Rossi en Agostini over Manx TT-circuit
Rossi toont de promo afbeelding tgv. zijn ronde over het Manx TT-circuit

Dit soort stukken staat niet in de reguliere bestellijsten, maar toch was deze uitgifte na enkele uren uitverkocht en uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat meer dan de helft naar de Italiaanse laars is verhuisd. Een schaars Tifosi verzamelstuk dus. Van de rit is op Youtube een verslag te zien.

Al eerder werd de recordbreker McGuinness genoemd en niet ten onrechte. De ronderecords op Man worden niet in tijd genoteerd. Ja, natuurlijk wel in de raceresultaten maar niet in de rijderrecords, daar worden de records in "miles per hour" genoteerd. De ronderecords worden herinnerd en vereeuwigd in hele mijlen per uur. Op maandag 8 juni reed McGuinness zijn eigen record uit 2007 aan diggelen in de Dainese Superbike TT door tijdens de tweede ronde de grens van de 130 mph te doorbreken met 130.442 mph. Daarbij tekende hij ook voor een nieuw racerecord, hij raffelde de 6 ronden af in 1 uur en een ruime 46 minuten. Het had nog sneller gekund want in de eerste ronde moest John na de start nog even snel stoppen om de rits van zijn laars dicht te maken!

Isle of Man Post zag de Ponden al weer rollen en maakte ter ere van deze grensdoorbrekende prestatie een aantal speciale enveloppen. Gekozen werd voor 130 stuks (gelijk aan het mijlen record) eerste dag uitgifte enveloppen van de Honda serie, voorzien van het FDC‑stempel van 11 mei en een Grandstand stempel van 8 juni 2009. Een speciale sticker op de cover herinnert aan de prestatie.
Maar….. een paar dagen later, op vrijdag 12 juni, doet Heer McGuinness het nog eens over. In de Pokerstars Senior TT rijdt John een rondje (het 2e) met een snelheid van maar liefst 131.578 mph, één hele mijl sneller dus. En weer zag de Post een kans om er munt uit te slaan en fabriekte weer enveloppen in de 130 mijl stijl, maar nu dus eentje meer: 131 stuks. De post heeft als policy dat stempels tot maximaal een maand na gebruik nog op stukken geplaatst mogen worden, en dat gaf dus een probleem want 12 juni is net een dagje teveel na de 11e mei. Daarom werden de enveloppen nu voorzien van twee Grandstand stempels van de 12e juni. Het bestaan van deze enveloppen is niet algemeen bekend en van deze enveloppen hebben we dus nog een aantal kunnen scoren.

Enveloppen Man tgv. recordrondes John McGuinness

En zo hebben we dus weer een behoorlijk aantal leuke en verzamelwaardige stukken voor de verzameling.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home