Mooi NL - Assen 2009:
200 jaar stadsrechten

Velletje "Mooi Assen"

En… alweer worden we verblijd met een blokje waarop ons thema vertegenwoordigd is, in de serie Mooi NL. Assen is de stad als lijdend voorwerp en natuurlijk komt daarbij de TT-race ruim aan bod.

Zegel "Mooi Assen"Voor de reeks Mooi NL 2009 werd de opdracht tot ontwerp door TNT gegeven aan Buro Silo BV. De ontwerpers Toneman en Scheepers zijn de artiesten voor deze vijfde Mooi NL reeks. Op hun velletjes willen zij als het ware een verzameling wetenswaardigheden van de regio/stad vertellen. Met alle tekst en afbeeldingen wordt het dan al snel een volle bedoening maar door het gebruik van maar een paar kleuren wordt het al wat rustiger. Op het Assen velletje zijn dat de kleuren blauw en groen met accenten in geel.
Bekijken we eerst de zegel wat nauwkeuriger, dan zien we dat daarop het bekende beeldje van Bartje Bartels staat, uitgevoerd in bruine bonen waar het joch niet voor wilde bidden. Het beroemde boek van Anne de Vries speelt zich af in een arm Drents gezin.
Op de zegel verder aandacht voor het grootste verkeerspark van Europa. In 1967 werd dit park door de inzet van politierechercheur Klaas Bos gestart en inmiddels is het uitgegroeid tot bijna een pretpark, gelegen vlak naast het Circuit van Drenthe.

Tekst velletje "Mooi Assen" over TT-circuit En dan natuurlijk de motorfietsen. Daar is het ons om te doen. Het bijschrift refereert aan de eerste race in 1925 maar de afbeelding spoort daar in het geheel niet mee natuurlijk. De tekst is er een die veel gekopieerd is op het Internet en even googelen levert dan ook een veelvoud aan ‘hits’ op. De afgebeelde motorfietsen zijn van het 70-er jaren soort en zouden best dus eens een van onze nationale winnaars kunnen voorstellen, ware het niet dat Hartog in 1977 met nr. 30 won, en Middelburg in 1980 met nr. 8 reed. Ik heb nog even in mijn database gesnuffeld maar kon geen gelijkende afbeelding vinden die gebruikt zou kunnen zijn. Jullie?????
De tekst ernaast is er een opgetekend in de afdeling sterke verhalen over de TT van Assen, en zou verteld zijn door Willy van Gent, de beroemde BMW coureur. Anekdote TT Assen, op vel Mooi NL - Assen 2009

En dan hebben we nog het wereldberoemde TT-circuit. Op de velrand vinden we een afbeelding van het circuit in zijn huidige hoedanigheid. Voor velen een verminking van het echte maar wel voldoend aan de huidige eisen en veiligheidsnormen. De ontwerpers hebben zomaar ergens de starter neergekwakt, want de eigenlijke start-finish lijn wordt door een handig over het kaartje geplaatste afbeelding van het verloop van de Drentse Aa aan het oog onttrokken. Rechtsboven zien we dan nog net de noordlus met de nieuwe Strubben onder de gestapelde kaartjes verschijnen.

Afbeelding TT-circuit op velletje "Mooi Assen"

Boven in het vel staat nog een oud Drents nummerbord afgebeeld, dat ooit aan ene Jonkheer van Holthe tot Echten zou hebben toebehoord. Deze bekleedde in de loop der tijd vele openbare functies, waaronder wethouder van Assen en 1e kamerlid namens Drenthe. Hij was de eerste particuliere autobezitter in Drenthe.
Rechtsonder dan nog zo’n nummer, D15, maar dat slaat dan weer op het nummer van het Hunebed dat binnen de gemeentegrens van Assen te vinden is. Natuurlijk staat er nog veel meer op het vel dat interessant is maar ik beperk me maar tot wat voor ons motorfreaks van belang is.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home