Zegelen in de USA

Filatelist zijn zit in je bloed, dus ook op vakantie.
Op onze trip door de States stonden dus ook een paar Fila-dingen op het programma. Begonnen in New York en gezocht naar de Bogus uitgever, maar het kantoor bleek onbemand en gesloten. Zo’n klein kantoor, dat moet alleen een postadres zijn.

Na een paar dagen Big Apple dan per auto naar Newburgh, de thuisstad van OCC, de chopper bouwende Teutels van Discovery channel. Op deze zondag was er in de winkel van OCC een presentatie van een speciaal voor een Stichting gebouwde motorfiets. De motorfiets werd verloot en de opbrengst was voor deze stichting die zich bezighoudt met jongeren en kankerbestrijding: de PDF stichting.
Ook was er een handtekening sessie met de Teutels, en speciaal voor deze gelegenheid had ik een groot aantal enveloppen met de OCC zegels gemaakt. Helaas kreeg je per aanwezige maar twee handtekeningen. Gelukkig had ik Ellen bij me en die gooide haar charmes in de strijd bij Paul Jr. zodat hij toch alle 40 enveloppen van een handtekening heeft voorzien.

Paul Teutel signeert de enveloppen

Een door Paul Teutel gesigneerde envelop met OCC postzegel

Diezelfde avond waren we te gast bij Tom Noonan. Een heel complete verzameling bekeken hebbende en een paar stempels rijker togen we via Canada naar de “fabrikant” van menig stempel en geïllustreerde envelop, David Smith. Helaas was David niet thuis maar met de plaatselijke motordealer die Smith maar al te goed kende, toch een deal gemaakt en een motoruitrusting (helm, laarzen, handschoentjes en jas) aangeschaft voor maar net $ 300.-. Koopie.
Vandaar via de Blue Ridge naar de Bill Harris Family, de postbode op eBay bekend onder de naam Stargeist, waar we een weekje te gast waren. Bill heeft veel informatie over de motorfilatelie en ik heb er veel opgestoken.

Tja, en toen het Main Event, de rondtrip op de Honda door de Smokey Mountains. We zouden elkaar treffen bij een ‘huisje’ dat Cully had verzorgd, maar op weg daar naar toe bracht de route uit Knoxville onze wegen al bij elkaar en konden we gezamenlijk de route vervolgen. Het ‘huisje’, cabin, bleek een soort houten kasteel tegen een berg aan te zijn. Geweldig. Maar goed, hier gaat het om de filatelie.
Al een paar weken van te voren hadden we, Cully, Bill en ik, afgesproken dat we een speciale envelop tgv. onze trip zouden gaan maken en die zouden frankeren met een speciale postzegel.
Uiteraard wilden we een speciale postzegel, liefst met een motorfiets erop, gebruiken om de boel te frankeren. Nu biedt de Postal service van Amerika de mogelijkheid om, net als bij ons, je eigen afbeelding op een zegel te plaatsen. Alleen hebben zij dat uitbesteed aan Zazzle.com. Op de zegels mag elke (toegelaten) afbeelding geplaatst worden. Aan de rechterzijde is een soort barcode aangebracht die uniek is voor elke postzegel en als zo’n zegel eenmaal het controle oog bij de post gepasseerd is, is dat zegeltje niet meer te gebruiken. De code wordt opgeslagen en bij een tweede keer gebruik wordt het zegel geweigerd. Deze zegels hoeven dus niet meer afgestempeld te worden. De toekomst????
Ondergetekende heeft een avondje zitten stoeien met wat plaatjes en het is de volgende afbeelding geworden:

De zegel voor de "Joined Dragons Ride"

In de illustratie linksboven het officiële wegbordje van de Dragon: Highway US 129. Rechts het waarschuwingsbord: 318 bochten in de volgende 11 mijlen (dat is elke 55 meter een bocht!).

Boven-midden de naam van onze rit: Joined Dragon’s Ride 2008. Joined omdat wij, Nederlanders en Amerikanen, gezamenlijk gingen rijden en natuurlijk de naam van De Dragon erin.
Onder in het beeld vier motorrijdende draken, een Nederlandse en drie Amerikaanse. In werkelijkheid waren we met acht personen op vijf motorfietsen maar dat wist ik bij het ontwerp nog niet. Voor post binnen de States werden zegels van 27 $ct besteld en voor verderweg kwamen er zegels van 42 $ct.
We kozen een mooie kaartafbeelding van DE motorweg van Amerika, de Tail of the Dragon (route 129), om als illustratie te gebruiken en op de enveloppen van drie verschillende plaatsen in 3 verschillende staten een stempel te scoren.

Michael, een niet-filatelist, keek de avond voor de rit eens meewarig naar alle bedrijvigheid aan de keukentafel van Cully, Bill en mij maar vond het wel een leuk idee.

Kaart van de Dragons Ride

Plakken aan de keukentafel

Op 4 september begonnen we ’s morgens aan een rit die uiteindelijk meer dan 340 mijlen (544 km) zou worden. Eerst togen we naar Telico Plains, Tennessee waar plaatselijke poststempelvrouw Julie Wilson voor ons een keurige stempel plaatste. Vandaar naar de volgende plaats; Suches in Georgia. Hier was Carol Chapman zo aardig om wat van haar tijd aan ons te besteden en stempelde de brieven met haar stempeltje.

Julie Wilson stempelt in Telico Plains...

 

en Carol Chapman stempelt in Suches

De rit over de Cherohala Skyway naar Robbinsville duurde echter zolang dat we de sluitingstijd van het postkantoor niet meer haalden. Al in het stikdonker reden we weer naar de Cabin om de andere dag deze rit in tegenovergestelde richting nog eens te doen. De postdames Debbie en Marlene ontfermden zich over onze briefstukken. We lieten de stukken daar achter want het was toch de laatste stempel die we wilden.

Debbie stempelt in Robbinsville...

 

samen met haar collega Marlene

Op de achterzijde hebben de deelnemers aan de Dragon Ride allemaal hun handtekening gezet:

Voorzijde van de Dragons envelop

Achterzijde van de Dragons envelop met alle handtekeningen

In de enveloppen hebben we nog wat informatie over de Dragon en de tour gedaan.
Om de een of andere reden zijn een aantal van de enveloppen pas een paar dagen later in Asheville gestempeld. Al met al toch een heel leuke envelop die onze hobby laat spreken: Motorfietsen en filatelie.

Cully had ook nog een speciale aanzichtkaart van de afbeelding laten maken die we met de 27$ct zegels konden frankeren.
Deze kaarten hebben dezelfde weg afgelegd, alleen hebben Cully en ik deze kaarten getekend.

Cully's kaart van de Joint Dragons Ride

Wij hebben er veel lol aan gehad.
En we kunnen nu al zeggen dat, bij lijf en leven doende, we de volgende keer weer zo’n poststuk gaan vervaardigen.

De Dragon-rid(d)ers

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home