GGG

Trappen we net af met de 3 Gees, hebben we er meteen weer ééntje in het kader 'Klein, Kleiner, Kleinst'.
De Hongaarse posterijen bestaan al zo’n 140 jaar en dat wordt herdacht op een speciale briefkaart met daarop een grote hoeveelheid postzegels uit die 140 jaren. Je raadt het al, daartussen ook de strip met de afbeelding van de inval door de Kradcompagnie van de Duitse Wehrmacht. Nu was de afbeelding op de strip zegels al niet te ruim bemeten, op de briefkaart wordt dat alles dus nog petieteriger, maar toch.

 

Op een andere briefkaart uit 2005 wordt de zeg maar 'reserve politie' van Hongarije voorgesteld. Deze Polgárörök verzorgt veel taken die tot het politiegebeuren gerekend worden, en daaronder ook een motorrijder op een off-the-road die een groepje ruiters begeleidt.

 

De uit Doncaster afkomstige Superbike coureur James Toseland was al eens wereldkampioen in 2004 (Ducati) en is de regerend wereldkampioen in deze klasse van 2007 (Ten Kate Honda).
De Manx postdienst vereerde deze prestatie met een wel heel speciaal postwaardestuk. Een echt te gebruiken briefomslag voorzien van een 'postage paid' indruk met # 52, het racenummer dat Toseland al jaren gebruikt (omdat hij het zo mooi in zijn naam kan inpassen, To52land). Maar waar je het adres dan moet vermelden........?
Van de envelop zijn er maar 500 gemaakt en ze zijn allemaal persoonlijk door Toseland voorzien van zijn handtekening. Het hele stapeltje is inmiddels uitverkocht en op eBay worden er al prijzen tot ver in de 50 Engelse Ponden voor betaald.

 

 

 

Cuba heeft in de 2007 serie 'Transportmiddelen' een zegel met daarop een Cocotaxis afgebeeld uitgegeven. Deze voor toeristen in Havanna rondrijdende taxi's gebruiken als onderstel en motortjes van de Vespa scooter afkomstige onderdelen.

Halve motorfietsjes dus.

 

 

De in de vorige NB gemelde nieuwe uitgifte van Man toont ons op de meest linkse zegel een Spirit beer (geen ijsbeer), het provinciale embleem van Brits Columbia. De Manxman Kermode wist genetisch te bepalen dat het hier om een witte Grizzly beer gaat. Op de tweede zegel wordt het huisje van het Manx goudzoekers echtpaar Otto en Kate Partridge getoond op het Ben-my-cree (meisje van mijn hart) settlement, dat open stond voor bezoekers en vele voorname gasten heeft gehad. De derde zegel laat een hondenslede voor het door het Manx echtpaar Dick en Elizabeth Jervis gerunde postkantoortje in de Hudson baai zien. Dat postkantoortje heeft dan weer wat te maken met 'ons' zegeltje, dat met de avonturier Jimmy Oates erop afgebeeld.

Jimmy Oates was de eerste mens die op een op rubber rijdend voertuig naar het postkantoor van de fam. Jervis zou rijden. Hij moest daar een brief van de burgemeester van Douglas (Man) afleveren aan de burgervader van Fort Churchill. Daarvoor reed hij meer dan 700 mijl met zijn motorfiets met zijspan, die hij de Miss Manxman had genaamd, over de enige begaanbare weg naar de Hudson baai, de spoorweg. Om op de rails te blijven liet hij bijna alle lucht uit de banden lopen maar, onnodig natuurlijk om te vertellen, evenzogoed liep hij regelmatig uit de rails. Hij presteerde deze koude rit in september 1932.
Jimmy Oates op de Manx zegel

 

Onze Oostburen geven al een heel tijdje zgn. Plusbrieven en -kaarten uit. Simpel gezegd gaat het dan om enveloppen en briefkaarten waar de zegel al op gedrukt is. Sinds een aantal jaren is hier de Plusbrief/kaart Kreativ bijgekomen. Op de postwaardestukken konden bedrijven en organisaties hun eigen afbeeldingen/logo's af laten beelden. In de verschillende rubrieken in de MFN Nieuwsbrieven hebben we daar al vaker aandacht aan besteed. Nu kwam ik een Pluskaart tegen met een andere zegelafbeelding dan de van die Pluskaart bekende. Het gaat dan om de Pluskarte tgv. de 53 LV Tag des Landesverbandes der Briefmarkensammler des Saarlandes met daarop een afbeelding van twee kinderen op de TAS Tourenmachine uit 1926.
De kaart welke op de dag van het treffen verkocht werd heeft als zegel een afbeelding van een boek over kruiden, en de verstuurde kaarten hebben een afbeelding van een kasteel uit de Eifelstreek:

Bij bezoek aan de site van de Duitse post bleek dat sinds kort het ook nog mogelijk is om op de kaarten een zegelafbeelding naar eigen inzending te laten plaatsen. Dit wordt dan weer de Plusbrief/Karte Individuel genoemd. Eigenlijk dus een persoonlijke briefkaart.
Bedenk eens wat een mogelijkheden dat weer voor ons verzamelaars gaat bieden en wat een enorme uitbreiding dat voor de collectie gaat betekenen als ook de andere postdiensten hier mee gaan beginnen.

 

In NB 82 konden we al de fraaie uitgifte van de hele vellen zegels uit de USA met de afbeeldingen van David Mann erop melden. Toen bestond de serie nog uit twee verschillende vellen met vier verschillende zegels. Inmiddels is een derde vel uitgekomen met twee nieuwe zegels. Ook deze twee natuurlijk weer met de op ghost-basis gestoelde afbeeldingen van Easy riders op Harley's:

Het zijn echte postzegels die gebruikt kunnen worden om post te versturen. Die vraag kreeg ik na publicatie van de vorige twee vellen. In de volgende NB zal ik een afbeelding van echt gebruikte zegels tonen. Ik moet ze nog even daar op de bus gaan doen.

 

Ook van OCChoppers is een nieuw zegel uitgekomen. Dit keer met het Razor Edge embleem van de bouwers van de uit New York County komende motorfietsen, de Teutels. Dit is het eerste logo van de chopper bouwers, nog uit de tijd dat ze als ijzerhandel hun brood verdienden in Montgommery, New York.
De zelfklevende zegels, gevat in velletjes van zes, zijn er in zilver/zwart, zwart/rood en rood/zwart.

 

Voor de Olympische Spelen in Beijing geeft gastland voor 2008, China, een hele reeks filatelistische zegels, blokken en briefkaarten uit.
Zo ook de hier getoonde kaartbrief (lettersheet) met op de voorzijde de verschillende logo figuurtjes en op de briefzijde in de rechter onderhoek een afbeelding van het hoofdgebouw van de hoofdsponsor van het evenement, de Bank of China.

Voor het gebouw langs reden op het moment van het maken van de foto net een paar scooties rond en dat maakt deze kaart voor ons dus weer interessant:

Nou, ik ga weer lezen, luisteren en kijken of ik voor de komende maanden weer leuke en voor ons interessante feitjes kan vergaren.

Tot de volgende 3XG. Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home