60 jaar Solex zegels

Zoals al in de vorige NB gemeld, hebben we ook voor de voorjaarsbijeenkomst een MFN zegeltje laten maken. En ook nu ging dat weer niet zonder slag of stoot. We hadden een "zegel op zegel" zegel willen laten maken, met daar overheen een afbeelding van de perfin van Stokvis & zn, de importeur en NL fabrikant van de Oto (de koosnaam voor de Solex):

Ontwerp voor persoonlijke zegel tgv. 60 jaar Solex

Een proefvelletje kwam zonder problemen door de keuring, dus de bestelling voor een grote oplage de computer uit gedaan. Cedris, de drukker voor de TNT-post Persoonlijke zegels, liet echter weten dat ook nu weer de afbeelding niet aan de eisen voldeed. Alle voorschriften nog eens nagelezen en toch echt tot de conclusie gekomen dat we aan alle voorschriften voldeden. Dus maar eens aan de directie van TNT een mail gestuurd en om uitleg gevraagd.
Paar dagen later een reactie van Cedris drukkerijen: op de ppz van TNT mogen geen waardeaanduidingen en/of postzegels gebruikt worden. Okay dan. Ons ontwerp had inderdaad deze aanduidingen. De brief meldde verder dat de voorschriften zoals op de site vermeld gewijzigd zouden gaan worden zodat ook deze voorwaarde te lezen zou zijn. Nu zijn we wat wijzer.
Dus naarstig gezocht naar een andere afbeelding van een Solex. Ik herinnerde mij nog een fotootje uit de tijd dat ik standbeelden van motorfietsen verzamelde en dat werd uit de hoge hoed getoverd.
Het betreft een standbeeld in brons van de kunstenaar Frank Rosen: een Solexrijder die voor het Aegis gebouw in de Asch van Wijckstraat te Amersfoort staat, genaamd "De Ziekenfondsbode".
De afbeelding werd wat bewerkt en in een zilverfolie uitvoering ingestuurd, en zonder problemen maakte Cedris er 'onze' MFN voorjaars 2008 zegel van:

MFN persoonlijke zegel Voorjaar 2008 met Solex

MFN persoonlijke zegel Voorjaar 2008 met Solex

Op de sokkel van het beeld staat het volgende gedichtje:

Hij was maar een ziekenfondsbode,
hardwerkend, eenvoudig van stand.
Hij ging op z'n brommert, een rode,
door regen en wind naar de klant.

Op de clubmiddag werden de zegels voor kostprijs (65 Eurocent) verkocht en in menige verzameling prijkt dus de MFN VJ 2008 Solex zegel. Inmiddels komt er ook vraag vanuit de Solexwereld naar de MFN zegeltjes, maar helaas, ze werden alleen op de MFN-clubmiddag verkocht.

De Solexliefhebbers konden trouwens op de viering van 60 jaar Solex in Nederland te Arnhem (10 + 11 mei) de eigen TNT ppz van de organisatie kopen. In Oosterbeek werd dit Pinksterweekend het feest gegeven voor de Solex verjaardag. Een kleine 700 Solexen gaven acte de présence en tijdens de toerrit vormden de brommertjes een meer dan anderhalve kilometer lange stoet, rijdend door de dreven van Oosterbeek en buurgemeenten.

60 jaar Solex treffen Oosterbeek
Solexen zover het oog kan zien....

60 jaar Solex treffen Oosterbeek
Klaar voor de tocht

Ik zou het niet hebben durven melden als er niet ook voor ons filatelisten wat te beleven zou zijn geweest. Een tijd geleden al kwam ondergetekende in contact met de organisatie en zij vroegen mij om voor hen twee Solexpostzegels te verzorgen. Motor Filatelist als ik ben, grijp ik elke kans aan om een zegeltje te fabrieken, en zie hier onder het resultaat. Links het zegel met het officiële logo van de viering en rechts de in de bekendmakingen gebruikte afbeelding van de Solex verjaardag.

Zegels tgv. 60 jaar Solex treffen Oosterbeek
Zegels tgv. 60 jaar Solex treffen Oosterbeek


Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home