Van Nepzegels en Persoonlijke zegels

Voor het jubileum hebben we een serie persoonlijke zegels laten maken bij TNT post. Ondanks de bestelperikelen kunnen we stellen dat het een groot succes is geworden. Van alle aangemaakte zegels, nationale en internationale, is er geen één meer voorradig. Blijkbaar valt dit initiatief dus ook bij jullie in de smaak.

Toch klinken er hier en daar ook enige kritische geluiden. Zijn wij (de MFN en ondergetekende voorop) niet al een heel tijdje op kruistocht tegen dat maakwerk?
Volkomen terechte opmerkingen, maar onze felste bezwaren zijn toch echt gericht tegen de zegelachtigen van nepstaten als Cuvasia, Kukavisetië en meer van die ondefinieerbare “staatjes”.
Kijk, veel van de in de volksmond Bogus genaamde plaatjesuitgiften dienen geen ander doel dan om bij ons naïeve postzegelverzamelaars geld uit de zak te kloppen en daarmee de makers van die troep in korte tijd een dikke beurs te bezorgen.
De TNT persoonlijke zegels zijn weliswaar duurder dan de tegenwaarde, gemiddeld een 65 cent voor 44 cent porto voor het versturen van een brief tot 20 grammen, maar het doel is toch om er een brief mee te versturen. En dat is duidelijk anders dan de Bogussen. Met de persoonlijke zegel geef je een persoonlijk tintje aan de brieven en kaarten die je aan vrienden en bekenden stuurt. En zeker filatelisten zullen dit kunnen waarderen. Dat het een heel nieuwe dimensie geeft aan postzegelen moge duidelijk zijn en de diverse landelijke en internationale bonden buigen zich momenteel diep over het hoe en wat met betrekking tot het gebruiken en beoordelen van de stortvloed aan persoonlijke zegels in de filatelistische wereld. Zelfs de United Nations doen al aan de persoonlijke zegelrage mee.
Vooral voor ons thematische verzamelaars is het natuurlijk een uitkomst want als je al een motorfiets hebt die nog niet op een postzegel is afgebeeld, dan laat je er eenvoudig één van maken.

Dat ook wij van de MFN aan dit nieuwe fenomeen meedoen, kun je natuurlijk afkeuren, maar daar komt dan het Nieuwe Verzamelen om de hoek kijken. De afname van de jubileumzegels geeft ons in ieder geval het gevoel dat de persoonlijke zegels in een behoefte kunnen voorzien.
Voor de liefhebbers hebben we dan ook besloten om voor de komende clubmiddagen (voor zover dat in de toekomst mogelijk blijft) telkens een MFN persoonlijke zegel met een andere afbeelding die dan actueel is te maken en deze exclusief op de clubmiddagen aan de aanwezige leden te koop aan te bieden.
Voor de komende clubmiddag is al een zegel in ontwerp ter gelegenheid van de Nederlandse verjaardag van de Solex bromfiets.

Op 1 augustus is het al weer 60 jaar geleden dat de RijwielSolex, de RS genoemd, door Stokvis handelsonderneming in Rotterdam werd geïntroduceerd. Het bromfietsje werd in de Haagse fabriek van de Firma van der Heem gemaakt.
Een groepje Nederlandse Solex enthousiastelingen heeft het plan gehad om ter gelegenheid van de verjaardag een groots evenement te organiseren in Park Hartenstein in Oosterbeek in het Pinksterweekend. Kijk maar eens op hun site: www.60jaarsolexnederland.nl
Het leek ons een leuk iets om het Solex jubileum op de volgende Clubmiddag-zegel van de MFN te herdenken.

Solex op postzegel

Voor Solexliefhebbers dus weer een zegeltje erbij.
Verzamel dus wat je leuk vindt, het Nieuwe Verzamelen.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home