GGG

In de reeks "Klein, kleiner, kleinst" zorgde Postwaardestuk-Nico voor een nog ‘kleiner’ nieuwtje. Helemaal niets te zien.
Hij wist ons te melden dat op de speciale Taiwanese voorgefrankeerde nieuwjaars-loterijbriefkaarten voor het jaar van de Rat geen motorfiets te vinden is, maar dat de vijf hoofdprijswinnaars in de aan de kaarten gekoppelde loterij motorfietsen uitgereikt hebben gekregen. Zonder iets van motorfiets erop (althans zover als wij de Taiwan letters kunnen ontcijferen) toch gerelateerd aan ons verzamelgebied.

MFN - kentekenplaat

Onder het voorzittersgeneuzel in de vorige Nieuwsbrief stond een kentekenplaat M-F-N-20. Daar heb ik wat reacties op gehad. Nou, die plaat heb ik nu eens niet zelf gefröbeld maar na een tip van één onzer Groninger leden op het internet gefabriekt. Wil je het zelf ook eens proberen? http://got.sa007.nl/kenteken/

Barnafil is de naam van de tentoonstelling annex filateliebeurs welke in het Spaanse Barcelona jaarlijks eind april gehouden wordt. Al eerder meldden we dat er in 2005 een speciale envelop, een postwaardestuk, is uitgegeven met in de illustratie een afbeelding van de start van de GP op het Circuit de Cataluña.
Ook in 2007 werden er ter gelegenheid van Barnafil verschillende verzamel items uitgegeven. Van telefoonkaarten tot speciale zegelvelletjes, enveloppen en postzegelboekjes. Nu is één zo’n postzegelboekje weer voor ons van belang.
Boekje nr. 1 staat in het teken van Scouting en boekje nr. 2 is gewijd aan de verschillende overdekte markten in de stad.
Op de zegels (A klasse post) en op het kaftje staan afbeeldingen van de ingangen van de diverse markthallen en prominent op de voorzijde staan enige motorrijwielen voor de ingang van de Mercat de Barceloneta geparkeerd:

Spanje - Barnafil Postzegelboekje Mercats de Barcelona

Spanje - Barnafil Postzegelboekje Mercats de Barcelona - detail

De boekjes zijn gelimiteerd verkocht en op de achterzijde genummerd.

Filabarna is de andere grote Barceloonse filateliebeurs welke in de junimaand georganiseerd wordt, en in 2006 werd voor deze beurs een aantal geïllustreerde postwaardestukken uitgegeven. Het thema van deze beurs was "Hulpverlening" en ook de Catalaanse ANWB, de RACC, kreeg een eigen enveloppen set.
Op envelop 1 vinden we in de illustratie een ouderwetse hulpdienst motorfiets met zijspan, vermoedelijk een Sanglas.

Filabarna postwaardestuk met motor van Catalaanse wegenwacht

Op het tweede postwaardestuk komen alle hulpdiensten tezamen. Helikopters, automobielen en twee BMW motoren rijden op ons af. De Spaanse koning staat hier in het zegelbeeld.

Filabarna postwaardestuk met voertuigen van hulpdiensten

Ook deze enveloppen zijn genummerd.

San Marino heeft in 2007 een serie zegels met industriële ontwerpen van gebruiksartikelen uitgegeven. De ontwerper, Bruno Munari (2007), heeft ook een slot onderhanden genomen dat we nu nog steeds als schijfremslot toepassen:

San Marino - zegel met schijfremslot

In de vorige Nieuwsbrief meldde Eric al bij de Nieuwtjes de uitgifte van de Isle of Man Scouting zegels. Op één van de zegels de scoreregistratie door de padvinderij. Hetzelfde zegel is ook in een prestigeboekje over Scouting opgenomen. Op twee blaadjes vinden we de zegel terug in elk een andere samenstelling uit de serie. Maar wat nog interessanter is, is de informatie die over de scorepadvinders op twee bladzijden wordt geven. Vooral het insigne dat scouts ontvangen voor hun hulp bij de TT-races is fraai. Het prestigeboekje is niet goedkoop: 12,25 maar daarvoor krijg je dan wel twee keer de serie en één keer het speciale scoutingblokje.

Isle of Man - Prestigeboekje Scouting - kaft
Kaft van het prestigeboekje

Isle of Man - Prestigboekje Scouting - zegelblad 1
1e zegelblad

Isle of Man - Prestigeboekje Scouting - 2e zegelblad
2e zegelblad

Isle of Man - Prestigeboekje Scouting - informatiepagina
Informatie over het bijhouden van het TT scorebord door Scouts

Isle of Man - Prestigeboekje Scouting - informatiepagina
Informatie over de TT-werkzaamheden van de Scouts

De Thaise posterijen blijven ons verrassen met nog meer Scooty zegels. Kon Eric in de vorige nieuwsbrief al de zelfklevers in boekje van de in NB 80 gemelde postbode op scooterzegel aankondigen, inmiddels zijn er nog een paar variaties op de zegel verschenen. Gebleken is dat de zegeltjes, die in vellen van tien zijn gedrukt, bij twee verschillende drukkerijen zijn aangemaakt. De velletjes met een smaadrede velrand zijn bij Thai-British Security Printing gedrukt en de met hartjes en ballonnen versierde velletjes met witte rand bij ChanWanich Security Printing Comp. Ltd.

Thailand - zegelboekje met Scooty
Het postzegelboekje

Thailand - Zegelvelletjes met Scooty
De velletjes

Ter gelegenheid van de 24ste Universeade te Bangkok in 2007 werd de Scooty zegel gevat in (voor zover we nu weten) 2 verschillende vellen met sporttabs. Op het witte vel schieten, balspelen en watersporten, en op het gekleurde vel o.a. golf, voetbal en zaalsporten:

Thailand - Scooty zegel in uitgave tgv. Universeade

Thailand - Scooty zegel in uitgave tgv. Universeade

Ik kan het toch niet laten om nog even twee waterscooters te melden. Uit India 1993 een zegeltje met klein een tweetal waterratten op de waterscooter, en daaronder een Zweedse reddingswerker op zo’n ding.

India - zegel met waterscooter
India - zegel met waterscooter, detail

Zweden - zegel met waterscooter

Leuk toch? Vind ik wel.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home